איזה שבוע היה לנו בוול סטריט. אחרי שהמדד התעשייתי הכבד, הדאו ג'ונס, הגיע לטריטוריה דובית - כלומר ירד ב-20% מהשיא - בשבוע שעבר, היה נראה לרגע שיש אופטימיות באוויר. ביום שלישי אחה"צ שעון וול סטריט, הדאו טיפס בלא פחות מ-5%. אבל מאותו הרגע, החל לרדת חזרה, כשביום שישי ירד ביותר מ-2% וסה"כ ירד בכ-3.7% בשלושה ימים. אז נכון שהדאו סיים את השבוע בפלוס 2% - אבל הוא עדיין במינוס 19.4% מהשיא שלו בתחילת השנה. שזה די דובי.
יום שישי היה באמת יום נוראי בוול סטריט, בשל דו"ח התעסוקה שהעיד על חוסן השוק. באופן אינטואיטיבי, שוק חזק ונתוני אבטלה נמוכים הם חדשות טובות - אבל עבור המשקיעים, זה רק חידד עוד יותר את ההבנה שהפד ימשיך להיות אגרסיבי והעלאות ריבית צפויות להמשיך להעיק על הבורסות. מדד ה-S&P500, העוקב אחר 500 המניות הגדולות בבורסה בארה"ב, ירד ב-2.8% בשישי, ועדיין בטריטוריה דובית של 23.6% מתחת לשיא בתחילת השנה. מדד הטכנולוגיה, הנאסד"ק, ירד אמש ב-3.8% וירד בכמעט 32% מתחילת השנה. אלה מספרים רעים מאוד.
יום שישי היה באמת יום נוראי בוול סטריט, בשל דו"ח התעסוקה שהעיד על חוסן השוק. באופן אינטואיטיבי, שוק חזק ונתוני אבטלה נמוכים הם חדשות טובות - אבל עבור המשקיעים, זה רק חידד עוד יותר את ההבנה שהפד ימשיך להיות אגרסיבי
אבל יותר חשוב מהשבוע שהיה, זה השבוע העומד בפנינו. כי הנה, כאילו רק מצמצנו לרגע והנה מתחילה עוד עונת דוחות, שבו נקבל את המופע המרתק של וול סטריט. בינתיים נתוני המאקרו עדיין לא מראים שיפור ניכר, יש כאלה שיאמרו שהם רק החמירו - וסביר להניח שלא ישתנו בצורה משמעותית לטובה בזמן הנראה לעין. בטח לא על רקע הקריסה המפוארת של בריטניה שמתמודדת עם ראשת הממשלה החדשה ליז טראס, ומותה של המלכה האם, כמו גם הסיכון הגובר לשימוש בנשק גרעיני באוקראינה בשל העמקת ההפסדים של הצבא הרוסי.
ואם זה לא הספיק, טיוואן הודיעה ברביעי האחרון כי כל חדירה לטריטוריה האווירית או הימית שלה על ידי סין תיחשב למתקפה ראשונה והכלי החודר יופל או יחוסל. אז גם הגזרה הזו מתלהטת לפני ההחלטה האם להעניק לנשיא סין שי ג'ינפינג קדנציה שלישית ולהפוך אותו לדיקטטור דה פקטו.
נערכים לעונת דוחות חדשה
נחזור לדוחות. באופן מסורתי הבנקים הגדולים מדווחים בקלאסטר הראשון. אלה נותנים את האומדן הטוב ביותר לחוסנה של המערכת הפיננסית האמריקאית. כל חולשה שיראו ענקי הפיננסים, בהם ג'יי פי מורגן, בנק אוף אמריקה, גולדמן זאקס (שצפויה לחטוף מכה על רקע המשך הקיפאון בשוק ההנפקות הראשוניות) ויתר מרעיהם, יקרינו על כל יתר השוק. בשבוע הקרוב, יש 2 דוחות שכדאי לשים אליהם לב ושניהם ביום חמישי.
הדוח הראשון הוא של ענקית השבבים הטיוואנית, TSMC, שנראית כקרן אור בסקטור על רקע ההאטה הכללית בשוק המוליכים למחצה, כשגם AMD וגם סמסונג הורידו תחזיות לרבעון הקרוב. הצפי של הקונצנזוס בנוגע לביצועיה של TSMC הוא לעלייה של 34% במכירות להכנסות של 20 מיליארד דולר, עם רווח למניה של 1.4 דולר. המניה ירדה בכמעט 31% מתחילת השנה, כשבשישי האחרון נפלה בלמעלה מ-6%.
עם זאת, יש לא מעט דברים שיכולים להעיק על המניה. האיסור הגורף של הבית הלבן מיום שישי להעברת שבבים מתקדמים לסין, יכולים להשפיע עמוקות על הענקית הטיוואנית, כשלפי דיווחיה של TSMC, השוק הסיני מהווה 10% מכלל ההכנסות שלה. טיוואן כבר הודיעה כי תעמוד בהוראות שיצאו מוושינגטון. אבל הנכסים בטיוואן ייפגעו אנושות במקרה של התחלת מלחמה ולא פלא שהחברה מאיצה התפשטות באירופה ובארה"ב.
כמו כן, החשש להאטה בשוק הסמארטפונים יכולה לפגוע קשה ב-TSMC, מאחר והענקית הטיוואנית היא ספקית השבבים החשובה ביותר של אפל, זו שהודיעה על הפחתה בבניית אייפונים חדשים. בנוגע לדוחות הקרובים, בחטיבת המחקר של בלומברג אמרו כי "לעת עתה, ההתרחבויות מעבר לים יהיו במרכז הבמה, במיוחד בארה"ב וביפן, כש-TSMC דוחפת לעמוד בבקשות הדיברסיפיקציה מצד הלקוחות, יחד עם העלייה באתגרים בשל עלייה בתחרות מצד סמסונג ואינטל. הגדלת ירידות הערך יחד עם עלויות חומרים, בשילוב חוסר הוודאות לביקושים לסמארטפונים, שמים מעצור למרווחים הגולמיים [של החברה]".
במילים קצת יותר פשוטות, התרחבויות המפעלים בעולם ירכזו את מרבית תשומת הלב בשל הרגישות הגיאו-פוליטית לצד זו הטכנולוגית. בבלומברג צופים שחיקה ברווחיות החברה בשל הצפי לירידה בביקושים בשוקי הסמארטפונים - ועלייה במחירי עלויות חומרי הגלם.
הדוח השני הוא של בלקרוק, ענקית ניהול הכספים שייסד לארי פינק, שבתחילת השנה ניהלה נכסים ב-10 טריליון דולר ובחצי השנה הראשונה איבדה לא פחות מ-1.5 טריליון דולר בנכסים. בלקרוק היא מובילת שוק ובעלת החזקות ברוב החברות הגדולות בעולם, במיוחד בתחום הטכנולוגיה.
בתחילת הרבעון שעבר החלה ראלי נאה יחד עם כל השוק והגיעה לפסגה בתחילת אוגוסט, כשטיפסה ב-25% מ-611 דולר למניה לכמעט 764 דולר למניה. מאז נפלה ב-28% וירדה למחיר של 550 דולר ובסך הכול ברבעון האחרון איבדה המניה 10% משוויה.
בלקרוק הופכת למטרה הן בארה"ב, שם לא פחות מ-4 מדינות יצאו מהסכמים והשקעות בהיקף משוער של 700 מיליון דולר בשל "התנגדותה של בלקרוק להשקעות במניות גז ונפט". בבלקרוק מנסים למזער נזקים, אבל חוטפים גם מהצד השני של האגם, בעקבות קריסת שוק האג"ח במדינה. זאת בשל נזק היקפי משוק ה-LDI, או השקעות מונעות חוב - אסטרטגיית השקעות בנגזרים שנויה במחלוקת בהיקף של 1.5 טריליון פאונד בריטי - שהביאה את קרנות הפנסיה הגדולות בבריטניה לברכיהן וחייבו התערבות מצד הבנק המרכזי הבריטי, ה-BoE, ביום רביעי האחרון. מעורב
ותה של בלקרוק, כמו גם ענקית הקרנות שרודרס הבריטית, הן לא חדשות טובות עבורה והיא מתחילה לזכות בהרבה מבטים מצד הרגולטורים, שחוששים בצדק מעוצמתה הפיננסית של החברה שקיבלה את הכינוי "שליטת העולם".