למרות הירידות החדות אמש בוול סטריט, כמו גם הירידות באסיה, הבורסה באחוזת בית דווקא בירידות מתונות, כשמדדי ת"א35 ות"א125 יורדים ב-0.6%. זאת בשל התחזקות הדולר בכמעט 2.4% לרמה של 3.43 דולר, מה שאפשר למניות הארביטראז' הדואליות - המניות הישראליות הגדולות שנסחרות הן בוול סטריט והן ת"א - לקזז את הירידות של אתמול.
מהו ההסבר להתרסקות אמש בוול סטריט? אחרי הירידה הקלה בנתוני ה-CPI בחודש שעבר, האמריקאים חשבו לתומם שמחירי הדלק והשילוח המתאזנים כלפי מטה יצליחו להוריד את האינפלציה. האופטימיות הזו ניכרה היטב בשבוע המסחר הקודם, שסיים שבועיים קשוחים של ירידות, כשהנאסד"ק סיים את השבוע המקוצר בעליות צפוניות ל-4%. אתמול, כל העליות הללו נמחקו ויותר. הנאסד"ק ירד ב-5.2%, ה-S&P500 ירד ב-4.5% והמדד התעשייתי הדאו ג'ונס, הכבד מבין ה-3, ירד בלא פחות מ-4%. נראה כי כל האצבעות של הסוחרים נתקעו על כפתור המכירה, כששוק המניות בניו יורק הציג את הירידות החדות ביותר מאז 2020.
כי האופטימיות היתה שגויה. בניגוד לצפי הקונצנזוס, נתוני אינפלציית הליבה לחודש אוגוסט עלו בלא פחות מ-6.3% וגם האינפלציה הכוללת את מחירי האנרגיה והמזון עלתה ב-8.3%, מעל צפי השוק ל-8.1%. מדובר אולי בעלייה של 0.1% ביחס לחודש שלפני, אבל עשירית האחוז הזו לא רק שמתעתעת, היא פשוט מטעה. המספרים שמלמטה, האותיות הקטנות איך שאומרים, גרמו לכל השוק לרעוד.
מטא ירדה ב-9.5% וכעת שווי השוק שלה על 411 מיליארד דולר בלבד, כשהיא מאבדת כ-60% משיאה. גם יצרניות השבבים אנבידיה ו-AMD ירדו בכ-9.5% ו-9% בהתאמה. אמזון ואינטל נחתכו בכ-7% כל אחת, אפל וגוגל בכמעט 6% ומיקרוסופט ירדה בלמעלה מ-5%
כי אינפלציית הליבה לא רק שלא נרגעה, היא עלתה ב-0.6% באוגוסט (מול צפי לעלייה של 0.3%) וכשמורידים רק את מחירי האנרגיה ומשאירים רק את השירותים, המזון והדיור, בשלושת חודשי הקיץ אלה היו גבוהים יותר ב-7.4% מהרבעון השני. עוד נתון מטריד הוא העליות בהוצאות הדיור שעלו ב-0.7% לעומת עלייה של 0.5% ביולי, וגם העלייה הגבוהה ביותר מאז 1991. עליות במחירי הדיור לוקח בדרך כלל שנתיים להתאזן. מחירי שירותי הבריאות עלו גם ב-0.7% לעומת 0.4% בחודש שלפני, כשמחירי הרכבים החדשים והמשומשים עלו ב-0.8%.
זה אומר שהאינפלציה עדיין מתחפרת ובמקומות מסוימים היא מאיצה. וזה גרם ללא מעט משקיפים בשוק לסבור שהסיכוי של הפד להצליח לייצר "נחיתה רכה" (כלומר הורדת האינפלציה בלי לגרום למיתון) הולך ומתרחק. עוד משמעות זה שהעליות לא קשורות למלחמה באוקראינה או לבעיות בשרשרת האספקה: לכולם, ממשקי הבית ועד לחברות הענק, יש פשוט יותר מדי כסף פנוי והמחירים עולים בשל כך.
בקיצור, כולם הבינו שלבנק המרכזי האמריקאי ולעומד בראשו, ג'רום פאוול, אין מנוס מהעלאת הריבית בלפחות 0.75% בישיבה הקרובה של הפד שתיערך לקראת סוף החודש. זה לא יהיה ממש מפתיע אם הפד יחליט להעלות הריבית גם ב-100 נקודות בסיס, או 1%. זה גם אומר שהפד לא יוריד את נציותו, עד שלא יצליח להחזיר את האינפלציה ליעד של 2%, כלומר משאלות הלב על התחלה של הורדת הריבית במחצית הראשונה של 2023 כבר לא קיימות. כי אתמול השוק גילה שוב (כן שוב) כי מדובר בדרך חתחתים והאופטימיות נעלמה כלא הייתה.
לבנק המרכזי האמריקאי ולעומד בראשו, ג'רום פאוול, אין מנוס מהעלאת הריבית בלפחות 0.75% בישיבה הקרובה של הפד שתיערך לקראת סוף החודש. זה לא יהיה ממש מפתיע אם הפד יחליט להעלות הריבית גם ב-100 נקודות בסיס, או 1%
עד לרגע פרסום ה-CPI, החוזים העתידיים על המדדים המובילים בוול סטריט עלו בעצלתיים בכמעט 1%. בן רגע, כאילו נקשרה להם אבן לרגליים והם נדחפו למים העמוקים והקרים, כל החוזים צללו ביגון שאולה למינוס 2%. וזה לא נגמר שם. זה היה יום שכל כולו אדום. זה התחיל במינוס 3% לנאסד"ק ו-2% ירידה למדדים האחרים. אבל בכל ריפרש, זה היה גרוע יותר.
בין היורדות הבולטות ניתן למצוא את כל השמות הגדולים. מטא ירדה ב-9.5% וכעת שווי השוק שלה על 411 מיליארד דולר בלבד, כשהיא מאבדת כ-60% משיאה. גם יצרניות השבבים אנבידיה ו-AMD ירדו בכ-9.5% ו-9% בהתאמה. אמזון ואינטל נחתכו בכ-7% כל אחת, אפל וגוגל בכמעט 6% ומיקרוסופט ירדה בלמעלה מ-5%. אגב, טוויטר, שבעלי המניות אישרו באסיפה את הצעתו של אילון מאסק לרכוש את החברה, סיימה את היום בעלייה של 0.7% בניגוד לכל השוק.
בגזרת הישראליות, ספקית תוכנות האנטרפרייז, מאנדיי נפלה 8%, חברת הביטוח המקוונת למונייד ירדה בלמעלה מ-7%, חברת הסייבר סנטינל וואן, כמו גם חברת הגיימינג פלייטיקה, חברת מונטיזציית הגיימינג איירון סורס ופלטפורמת הגיג אקונומי פייבר ירדו בכ-6% כל אחת.
ואם לא די בכך, בשורה רעה נוספת לחברות היא שהתשואות לפדיון על האג"ח של משרד האוצר האמריקאי חצה את ה-3.4% ומתקרב לשיאו שכמעט והגיע ל-3.5%. כשהתשואות כאלה גבוהות, זה ימשיך למשוך את המשקיעים המוסדיים המעוניינים להרוויח תשואות בטוחות. וזה אומר שהכסף ימשיך לצאת משוק המניות.