אחרי מחצית שנה ראשונה חזקה, שוקי המניות בארה"ב פתחו ב"רגל שמאל" את הרבעון השלישי של 2023. מדד הבנצ'מרק של השווקים S&P 500 ירד בשבוע החולף ב-1.2%, בזמן שמדד נאסד"ק הכללי ירד ב-0.9%.
כל מה שמעניין בטק ב-5 דקות: הירשמו לניוזלטר שלנו >>>
הגורם העיקרי למגמה השלילית היה תגובת המשקיעים לנתוני שוק העבודה האמריקאי, שהיו חזקים מהצפוי וחיזקו את הציפיות להמשך העלאות הריבית בארה"ב. כעת נשואות עיני המשקיעים בוול סטריט לעונת הדוחות הכספיים, שתיפתח בסוף השבוע הקרוב. לקראת פתיחת שבוע המסחר בשווקים, הנה חמישה דברים שכדאי לשים לב אליהם במיוחד במגזר הטכנולוגיה.
1. פסימיות בוול סטריט
הבנקים הגדולים בארה"ב יהיו כרגיל אלה שיפתחו את עונת הדוחות בוול סטריט. ביום שישי הקרוב צפויים להתפרסם דוחותיהם של ג'יי.פי. מורגן, וולס פארגו וסיטי גרופ לרבעון השני של 2023. באופן כללי, האנליסטים בוול סטריט מציגים תחזית קודרת לקראת דוחות הרבעון.
לפי נתונים של חברת המחקר Refintiv, רווחיהן של החברות הגדולות שנסחרות בארה"ב - אלה הנכללות במדד המניות S&P 500 - צפויים לרדת בממוצע ב-6.4% ברבעון השני לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעיקר בגלל ירידה בשיעורי הרווחיות שלהן. במגזר הטכנולוגיה של S&P 500 צפויה ירידה ממוצעת של כ-3% ברווחים. בהתאם לתחזית של רפינטיב, הכנסותיהן של החברות במדד S&P 500 צפויות לרדת בממוצע ב-0.8%, ואלה של מגזר הטכנולוגיה צפויות לרדת בממוצע ב-1.7% בהשוואה לתקופה המקבילה.
חברות הביג טק של וול סטריט יפתחו את עונת הדוחות רק בעוד כשבועיים: ענקית הסטרימינג נטפליקס ויצרנית הרכב החשמלי טסלה ידווחו על תוצאותיהן הרבעוניות ב-19 ביולי. כשבוע לאחר מכן, ענקית המדיה החברתית מטא פלטפורמס תפרסם את דוחותיה ב-26 ביולי, ויום למחרת צפויים דוחותיהן של ענקיות הטכנולוגיה אלפאבית (גוגל) ומיקרוסופט. ב-28 ביולי צפויה אמזון לפרסם את דוחותיה, ואילו אפל צפויה לעשות זאת ב-3 באוגוסט.
2. קנס שיא על קבוצת אנט
יום לאחר שנקנסה בסכום של כמיליארד דולר על ידי הבנק המרכזי של סין, חברת הפינטק הסינית Ant Group שנוסדה על ידי ג'ק מא, הכריזה בשבת על תוכנית רכישה חוזרת (Buyback) של עד 7.6% מהמניות שלה, במחיר שמשקף לקבוצה שווי של 567 מיליארד יואן (78.5 מיליארד דולר). זהו שווי נמוך בכ-70% מהשווי של 315 מיליארד דולר שבו הוערכה קבוצת אנט בסוף 2020 כשיצאה להנפקה, שלבסוף נבלמה על ידי ממשלת סין.
חברת הפינטק הסינית Ant Group שנוסדה על ידי ג'ק מא, הכריזה בשבת על תוכנית רכישה חוזרת של עד 7.6% מהמניות שלה, במחיר שמשקף לקבוצה שווי של 78.5 מיליארד דולר. זהו שווי נמוך בכ-70% מהשווי של 315 מיליארד דולר שבו הוערכה קבוצת אנט בסוף 2020
הבייבאק של מניות אנט עשוי להקל את הלחץ על אנט מצד הקרנות הגדולות שהשקיעו בחברה לפני ה-IPO שנבלם. הקנס העצום שהוטל על אנט ביום שישי, בסך 7.12 מיליארד יואן (984 מיליון דולר), צפוי לסיים את הטלטלה הרגולטורית שעברה ענקית הפינטק הסינית במשך כשנתיים וחצי. זוהי בשורה טובה עבור תעשיית ההייטק הסינית, שהחמרת המגבלות הרגולטוריות בסין פגעה במעמדה בשנים האחרונות.
על רקע זה, בבורסת ניו יורק זינקה ביום שישי מניית עליבאבא ב-8%, כשהיא משקפת לענקית הטכנולוגיה הסינית שווי שוק של יותר מ-220 מיליארד דולר. באותו יום השיקה עליבאבא בסין את AI Tongyi Wanxiang, מחולל תמונות מבוסס בינה מלאכותית, שצפוי להתחרות מול כלים דומים שפותחו בארה"ב, כמו Dall-E של OpenAI ו-MidJourney.
פירוש השם "טונג'י וואנשיאנג" במנדרינית הוא "עשרות אלפי תמונות". הכלי, שהושק על ידי Alibaba Cloud בגרסת ניסוי (בטא) במהלך כנס בינה מלאכותית בשנחאי, מסוגל, לדברי החברה, לייצר על פי הנחיות בשפה טבעית מגוון תמונות - החל בציורים בצבעי שמן ומים ועד לאנימציה ואיורים תלת-ממדיים.
3. שפל היסטורי ברווח של סמסונג
סמסונג בלחץ: ענקית האלקטרוניקה הקוריאנית Samsung Electronics פרסמה ביום שישי תוצאות כספיות מקדמיות, ולפיהן סיכמה את הרבעון השני של 2023 עם צניחה של 96% ברווח התפעולי וירידה של 22% בהכנסות.
יצרנית שבבי הזיכרון והסמארטפונים הגדולה בעולם העריכה כי הרווח התפעולי שלה יירד ל-600 מיליארד וון קוריאני (459 מיליון דולר ארה"ב) בחודשים אפריל עד יוני, לעומת 14.1 טריליון וון שנה ברבעון המקביל אשתקד.
בהתאם להערכה זו, בדוחות הכספיים שתפרסם ב-27 ביולי, צפויה סמסונג לדווח על הרווח הרבעוני הנמוך ביותר שלה מאז 2009. הנתונים האלה משקפים את השפל העולמי בביקוש למוצרי אלקטרוניקה, לצד עודף ההיצע של שבבי זיכרון. ביום שישי ירדה מניית סמסונג ב-2.3% בבורסת סיאול - תפנית שלילית לאחר עלייה של יותר מ-26% מתחילת השנה. מחיר המניה משקף לחברה שווי שוק של 476 טריליון וון קוריאני (כ-370 מיליארד דולר).
בדוחות הכספיים שתפרסם ב-27 ביולי, צפויה סמסונג לדווח על הרווח הרבעוני הנמוך ביותר שלה מאז 2009. הנתונים האלה משקפים את השפל העולמי בביקוש למוצרי אלקטרוניקה, לצד עודף ההיצע של שבבי זיכרון
סמסונג לא פירטה את התוצאות המקדמיות של כל מגזרי הפעילות שלה, אבל ככל הנראה, היא מתמודדת עם אתגרים גם בעסקי הסמארטפונים שלה, שמתחרים באייפונים של אפל. היקפו של שוק הסמארטפונים הגלובלי התכווץ ב-14% ברבעון הראשון של 2023 לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לפי דוח של Counterpoint, וההערכות הן כי השוק המשיך להיות חלש גם ברבעון השני.
4. צונאמי של פיטורים בהייטק האמריקאי
כלכלת ארה"ב הוסיפה בחודש יוני את מספר המשרות המועט ביותר בשנתיים וחצי האחרונות, אבל צמיחת השכר המתמדת מצביעה על תנאי שוק עבודה הדוקים - ובהתאם לכך, מעריכים רוב הכלכלנים כי הפדרל ריזרב ימשיך להעלות את הריבית בחודשים הקרובים. החלטת הריבית הקרובה של הפד תתקבל ב-26 ביולי, ולפי שוק החוזים העתידיים, יש הסתברות של כ-87% להעלאת ריבית מטווח של 5%-5.25% לטווח של 5.25%-5.5%.
דוח התעסוקה שפורסם ביום שישי הראה כי במגזר הלא-חקלאי בארה"ב נוספו בחודש שעבר 209 אלף משרות - נתון המשקף את העלייה החודשית הקטנה ביותר מאז דצמבר 2020. שיעור האבטלה בארה"ב ירד ל-3.6%, לעומת 3.7% במאי, ואילו שיעור ההשתתפות בשוק העבודה נותר ללא שינוי, 62.6%. קצב עליית השכר הממוצע לשעת עבודה של השכירים האמריקאים נותר 4.4% בשנה, כפי שהיה במאי.
נתון דרמטי במיוחד עבור מגזר הטכנולוגיה נחשף ביום חמישי, כפי שדיווחנו ב-tech12: לפי דוח של חברת ההשמה האמריקאית Challenger, Gray & Christmas, מספר המפוטרים במגזר הטכנולוגיה בארה"ב בחציון החולף (ינואר-יוני 2023) היה הגבוה ביותר מאז 2001, תקופת בועת הדוט-קום.
בחודש שעבר פוטרו קרוב ל-5,000 עובדי הייטק בארה"ב, לפי נתוני צ'לנג'ר, גריי אנד כריסמס. ענקית המדיה החברתית מטא פלטפורמס, הבעלים של פייסבוק, פיטרה במאי עובדים רבים, במסגרת סבב פיטורים נרחב שעליו הכריזה במרץ
במחצית הראשונה של 2023 פוטרו במגזר זה 141,516 עובדים - גידול של פי 25 לעומת 5,769 עובדי הייטק שפוטרו בתקופה המקבילה אשתקד בארה"ב. במקביל, חברות טכנולוגיה הודיעו במחצית הראשונה על כוונתן לגייס בסך הכל 14,423 עובדים - ירידה של 61% לעומת המספר שדווח בתקופה המקבילה.
בחודש שעבר פוטרו קרוב ל-5,000 עובדי הייטק בארה"ב, לפי נתוני צ'לנג'ר, גריי אנד כריסמס. ענקית המדיה החברתית מטא פלטפורמס, הבעלים של פייסבוק, פיטרה במאי עובדים רבים, במסגרת סבב פיטורים נרחב שעליו הכריזה במרץ. גם ענקית הטכנולוגיה אמזון הודיעה במרץ כי תפטר עוד 9,000 מעובדיה כחלק מסבב פיטורים שני בחברה.
בינתיים נראה כי גל הפיטורים בהייטק לא הסתיים, וגם לא פוסח על ישראל: ביום חמישי דווח כי אמדוקס צפויה לפטר כ-2,000 מתוך כ-31 אלף עובדיה ברחבי העולם. גם כ-200 עובדי אמדוקס בישראל צפויים לאבד את משרתם במסגרת סבב הפיטורים השני של החברה, שבינואר האחרון פיטרה כ-700 עובדים.
לפי הדוח של צ'לנג'ר, גריי אנד כריסמס, בסך הכל מתחילת השנה פוטרו בסקטור הפרטי בארה"ב 458,209 עובדים - עלייה של 244% מ-133,211 פיטורים במחצית הראשונה של 2022. זהו מספר המפוטרים הגבוה ביותר שדווח בארה"ב במחצית שנה ראשונה מאז 2020, שבה דווח על 1,585,047 קיצוצי משרות. למעט שנת 2020, שבה מגפת הקורונה הייתה בעיצומה, מספר המפוטרים בששת החודשים הראשונים של 2023 היה הגבוה ביותר מאז 2009.
5. תגובות מעורבות להשקת ת'רדס של מטא
טוויטר איימה בסוף השבוע לתבוע את מטא פלטפורמס בגין השקת הפלטפורמה המתחרה Threads, על פי דיווח שפורסם לראשונה באתר Semafor. שעות ספורות לאחר השקת ת'רדס ביום רביעי האחרון, שיגר עורך הדין אלכס ספירו, שמייצג את טוויטר, מכתב למארק צוקרברג, מנכ"ל מטא, ובו האשים את ענקית המדיה החברתית ב"ניצול שיטתי, מכוון ובלתי חוקי של הסודות המסחריים של טוויטר וקניין רוחני אחר".
לדברי ספירו, מטא שכרה עשרות עובדי טוויטר לשעבר עם גישה לסודות מסחריים ולמידע סודי ביותר, שבהם מתכוונת החברה להשתמש בפיתוח ת'רדס. ביום חמישי צייץ בטוויטר אילון מאסק, הבעלים של טוויטר: "תחרות זה בסדר, לא רמאות".
"הסיפור של מטא פלטפורמס לא הולך להיות חלק מעתה ואילך", כתב בסוף השבוע יובל רותם, אנליסט בקבוצת מגדל, בסקירה שפורסמה באתר Seeking Alpha, ובה התייחס בהרחבה לביצועיה של ענקית המדיה החברתית, שמנייתה זינקה ביותר מ-140% מתחילת השנה.
"זה לא שברבעון הבא והלאה תהיה מגמת עלייה לינארית, כפי שיש מי שיטען שמלמדים ביצועי המניה. עם זאת, בהסתכלות אובייקטיבית ויסודית, מניית מטא עדיין זולה, למרות הזינוק עד כה. כפי שהמחישה בתזמון של השקת Threads, מטא מתקדמת בדרכה להפוך לחברה יעילה ואג'ילית. עם כל כך הרבה מנועי צמיחה מאחוריה, אני מאמין שעדיין יש מקום משמעותי לאפסייד ומעניק למניה המלצת 'קנייה'".
ג'סטין פוסט, אנליסט של בנק אוף אמריקה, חזר ביום שישי על המלצת "קנייה" למניית מטא, עם מחיר יעד של 320 דולר, המשקף אפסייד של 10% על מחירה האחרון בנאסד"ק, שמשקף לחברה שווי שוק של 748 מיליארד דולר.