הנזק שעשה יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, ג'רום פאוול, לשווקים בנאום השנתי המסורתי בסימפוזיום הכלכלי בג'קסון הול, הגיע עד לבורסה בתל אביב, שנפתחה הבוקר כצפוי בירידות עד 2% במדדים המובילים. בכל מקרה הבורסה המקומית עדיין מציגה ביצועים טובים יותר ממרבית הבורסות בעולם, כשמתחילת השנה מדד ת''א 35 בפלוס של 1.5%.
לשם השוואה, 10 דקות הנאום של פאוול, שלמען האמת גם שום דבר לא צפוי לא נאמר בהן (ומיד נרחיב, למי שפספס), הספיקו כדי להפיל את כל המדדים המובילים בוול סטריט, כשהנאסד"ק ירד בכמעט 4%, ה-S&P500 ירד ב-3.4% והדאו ג'ונס ירד ב-3%. לא כיף. כך שאחרי ראלי אופטימי שנמשך למעלה מחודש, הגענו לשבועיים ברצף שהמדדים המובילים יורדים, כשהן הנאסד"ק והן ה-S&P ירדו בלמעלה מ-4% במצטבר השבועי.
מה היה כל כך דרמטי בנאום? פאוול בסך הכול אמר שהריבית לא תרד מהר כפי שצפו בשווקים האופטימיים (מדי) שיקרה בתחילת שנה הבאה. ההיפך, הוא אמר שהריבית לא תרד עד שהפד יהיה בטוח שהאינפלציה חוזרת ליעד שלה, שעומד על 2%. אבל השוק רוצה את הריבית האפסית שלו ואת מנת הכסף הזול שאליו התרגל מאז המשבר הכלכלי של 2008. וכשהשוק לא מקבל את מה שהוא רוצה, כמו ילד בן שנתיים בסופר, הוא חטף טנטרום. איך כתבו בבארונס, ההפתעה היחידה היא מידת ההפתעה.
בשנה שעברה, בנאום בג'קסון הול, פאוול עוד הדגיש שהאינפלציה "טרנזיטורית", כלומר מעברית וצפויה לדעוך. בשישי לא היה זכר לאותה פאדיחה. הוא רק אמר שלשווקים ולמשקי הבית צפויים עוד כאב במלחמה באינפלציה והוסיף כי העלאת ריבית הקרובה בחודש הבא תהיה גדולה אף היא.
מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי של UBS: "בזמן זה בשנה הבאה, נדע איזה מעמד השיג פאוול בספרי ההיסטוריה של הבנקאים המרכזיים. האם פאוול הוא הסופרמן שיוביל לאפסייד בשוק או שהתוצאות עבור המשקיעים יהיו הרבה יותר גרועות"
מארק האפלה, מנהל השקעות ראשי ב-UBS Global Wealth Management, אמר כי אחרי הנזק שנעשה, בשנה הבאה נדע עם פאוול הוא סופרמן, או ההיפוך שלו, ביזארו, החי בעולם הפוך. "בזמן זה בשנה הבאה, נדע איזה מעמד השיג פאוול בספרי ההיסטוריה של הבנקאים המרכזיים. אם העלאות הריבית המצטברות של הפד יהיו אפקטיביות לצינון האינפלציה המשתוללת של היום, פאוול, כסופרמן עלול להוביל לאפסייד בשוק במהלך השנה הבאה. אבל אם הפד, או השוק, ישפטו לא נכון את הכיוון ואת המניעים של האינפלציה, סביר להניח שהתוצאות עבור המשקיעים יהיו הרבה יותר גרועות", כתב האפלה במכתב למשקיעים בסוף השבוע.
אז המים הטריטוריאליים עודם סוערים והמצב הזה מצליח לבלבל גם את המשקיעים הוותיקים והמנוסים ביותר, כשלא מעט משקיעים כבר הפסידו לא מעט כסף. רק מעצם העובדה שסמכו על פאוול, התכווננו לסיום האינפלציה עם גידור לא נכון של הפורטפוליו - וזו בינתיים מתחפרת, כך שנוצר מצב שחלק לא מבוטל נשארו עם יותר מדי ריסק על השולחן.
חברות הטק הסיניות קיבלו אוויר לנשימה
בתוך כך, סופסוף הגיעו חדשות טובות מגזרת יחסי ארה"ב וסין. למרות לא מעט התקוטטויות ברמה המדינית, במיוחד סביב גזרת טייוואן המתחממת והגיבוי המדיני הסיני לרוסיה, גרי גנסלר, יו"ר רשות ני"ע האמריקאי, ה-SEC, הודיע כי המדינות חתמו על הסכם שיאפשר לדחות את תאריך הדדליין למחיקת חברות סיניות מהמסחר בוול סטריט. זאת לאחר שהרשויות הסיניות אפשרו לנציגים אמריקאים להגיע להונג קונג ולבדוק את הספרים של החברות הסיניות, שעד כה היו חסומים בפני הרגולטורים האמריקאים, בשל החוק האוסר על הוצאת הספרים החשבונאיים מתחומי סין.
בשנת 2020 הוכנס לחוק Holding Foreign Companies Accountable Act, על ידי הממשל הקודם, שמחייב כל חברה שנסחרת בארה"ב לחשוף את הספרים. על פניו זה אלף בית של שוק ההון בכל העולם, פרט ל - ניחשתם נכון - סין והונג קונג. לכן, הוחלט בחוק שחברות שלא יחשפו את הספרים עד 2024 - ימחקו. החוק מראש טרגט את החברות הסיניות והחשש כי הן מסכנות את המשקיעים.
עד עכשיו, חברות סיניות שרצו להיסחר מחוץ לתחומי סין, היו צריכים להקים ישות כלכלית במקלט מס, כלומר סוג של חברת קש, כאשר המניות שנסחרות הן סוג של מראה לביצועי המניות בשווקים הסיניים. לא פחות מ-200 חברות היו בסכנת מחיקה ועכשיו הן והמשקיעים שלהן קיבלו קצת מרווח נשימה.
כמובן שאלה שירוויחו מכך הכי הן ענקיות הטק הסיניות החבוטות ממילא, בהן ענקית הקמעונאות המקוונת, עליבאבא, כמו גם ענקית הגיימינג ומפעילת הסופר-אפ, וויצ'ט, טנסנט, ג'יי.די. קום, פינדאודאו, ווייבו ועוד. אבל המכות שהן חטפו בשנתיים האחרונות, זו אמנם בשורה חיובית, אבל זה לא מה שיחזיר את מאות המיליארדים שנמחקו מהגזרות של הממשל הסיני.