בהתחלה זה עוד היה נראה טוב: עד להודעתו ברביעי בערב של יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, ג'רום פאוול, כי העלה את הריבית ב-50 נקודות בסיס - כלומר 0.5% ל-0.75% - השוק בוול סטריט התנהל במגמה מעורבת ולאחר מכן זינק. למה זינק? כי כפי שהערכנו כאן בתחילת השבוע, פאוול הוריד את האפשרות להעלאת ריבית של 0.75% לעת עתה. וכאמור, בתנאי ודאות - השוק מאושר. השוק שמח ועלה, כשהנאסד"ק, שהיה בטריטוריה אדומה, עלה בכ-3%. כל זה היה ביום רביעי. אתמול, האופטימיות נגמרה והמשקיעים, כמו שכחו את שהתרחש - ובמוצאי יום העצמאות הפילו את המדדים בלמעלה מ-3% ואת הנאסד"ק 5%. מניות צמיחה כמו שופיפיי (שאיבדה 15%), etsy (איבדה 16.83%) שילמו את המחיר הכבד ביותר.
הסיבה לכל המהומה? התשואות לפדיון של האג"ח ל-10 שנים של משרד האוצר האמריקאי, שחצו את ה-3%. כלומר: התשואה בשוק האג"ח הפכה לאטרקטיבית. המוסדיים, שלעיניהם יציבות ותשואה בטוחה מעל הכול, זורקים את המניות, ועוברים לשוק האג"ח. אז כמו שמדד ה-S&P500 הוא המדד החשוב בעולם המניות, כך התשואות לפדיון באופן כללי ול-10 שנים בפרט, נחשבים לבנצ'מארק של כל שוק האג"ח העולמי. וכשהתשואות שם עולות, התשואות ביתר הנכסים האג"חיים עולים.
אג"ח של ממשלת ארה"ב הוא הימור בטוח: ארה"ב היא כמו משפחת לניסטר במשחקי הכס, היא תמיד משלמת את חובותיה, ובזמן. משם נובע כוחה הכלכלי של ארה"ב – היכולת של הממשל לעמוד בהתחייבויותיו
אג"ח של ממשלת ארה"ב הוא הימור בטוח: כי ארה"ב היא כמו משפחת לניסטר במשחקי הכס, היא תמיד משלמת את חובותיה, ובזמן. משם נובע כוחה הכלכלי של ארה"ב – היכולת של הממשל לעמוד בהתחייבויותיו. בעסקים שני המדדים הכי חשובים הם אמון ופרדיקטביליות, אנשים לא אוהבים הפתעות. בטח בכל מה שקשור לכסף שלהם או לנכסים. והמשמעות היא שאם יש תשואה טובה על האג"ח, לא שווה להמר בשוק מניות וולטילי.
בבלומברג הסבירו שהמדדים המובילים מחקו לא פחות מ-1.3 טריליון דולר בשווי שוק אמש. השוק הדובי כבר מזמן הוריד את הנאסד"ק לטריטוריה שלו וגם ה-S&P500 כבר מתקרב לשם. אצל משקיעי וול סטריט זו לעיתים הזדמנות, כמו שאומרים ראשי התיבות BTD; או Buy the dip - כלומר, כשיש ירידות הסוחרים קונים כי הם מזהים הזדמנות - וזה מאזן את המדדים ולרוב מוביל לעליות קלות.
אבל זה לא קרה. ההחזרים כבר לא מגיעים. הממוצע של ההחזרים ביום המסחר שאחרי ירידות הוא מינוס 0.16%. כלומר הירידות רק מעמיקות. מה קורה בימים שאחרי שהמסחר מסתיים בעליות? מינוס 0.18%, כלומר גם אחרי העליות - השוק מוחק אותן ויותר.
האנליסטית סמנתה לדוק: "באופן בסיסי, כשפד מרחיב זה מוריד את התנודתיות. כשהפד מתחיל לצמצם, זה בהגדרה הטריגר לתנודתיות. עם זאת מניות הערך צפויות להפסיד פחות ממניות צמיחה לכל הפחות וחלקן אפילו יכו את ביצועי השוק"
אז עכשיו, אחרי שכבר אין מעורבות מצד הפד, שהפסיק את תוכנית הרכישות, יחד עם הכוונה להתחיל לצמצם את מאזנו שעומד על 9 טריליון דולר - ותוסיפו את כל מה שקורה בעולם, ועם חוסר הידיעה של מהלכי הפד ופאוול - השוק שרוצה לתמחר, מתמחר למטה. וכרגע לא ידוע עד כמה למטה. במכון המחקר Sentiment Trader, אומרים שמבחינת התנועה של השוק אחרי הירידות, אפריל היה החודש הכי גרוע ב-40 שנים האחרונות ומזכיר פעילות סוחרים בשפל הגדול ובתקופת הסטגפלציה בשנות ה-70.
וייתכן שאנחנו רק בהתחלה. האנליסטית המוערכת סמנתה לדוק, העריכה כי ככל שתימשך המדיניות המצמצמת מצד הפד ופאוול, כך השוק ימשיך להיצבע אדום. "באופן בסיסי, כשפד מרחיב זה מוריד את התנודתיות. כשהפד מתחיל לצמצם, זה בהגדרה הטריגר לתנודתיות. עם זאת מניות הערך צפויות להפסיד פחות ממניות צמיחה לכל הפחות וחלקן אפילו יכו את ביצועי השוק", אמרה לדוק, שגם העריכה כי הנפט יכול להגיע ל-160 דולר בהמשך השנה.