הראיון (בזום) עם גל קרובינר, מייסד ומנכ"ל פאגאיה היה נינוח ברובו. המניה של חברת הפינטק שעוסקת במתן הלוואות בשוק הפרטי האמריקאי עלתה במהלך השיחה במסחר המאוחר ביותר מ-10%, ואפשר היה כמעט לשכוח שמאז אוגוסט היא השילה 96% אחוזים מסחררים משווייה.

כשהגענו בשיחה לפיל בחדר - הראלי המוזר של המניה, זה שנמשך בדיוק 25 יום, הקפיץ את המניה ל-30 דולר כמעט ואפשר לראשי החברה ולספאק לממש מניות 3 חודשים מוקדם יותר מהצפוי - קרובינר כבר לא חייך. הוא נע בכיסאו, נשען לאחור ופניו הרצינו.

"כל תהליך ההנפקה וכל מה שקשור לשחרור המניות, זה התהליכים הפרקטיים של הספאק, אני לא מחליט מה פותחים וכמה פותחים", הסביר. "חוץ מזה שהיו הרבה מניות שקרו בהן תנועות חדות מאוד".

אני לא ראיתי תנועות כאלה במניות אחרות, זה לא מוזר בעיניך?
"זה בהחלט יצר סיטואציה משונה. אני פתחתי עיתון וראיתי בדיוק כמוכם. לי ולהנהלה של פאגאיה אין שום קשר למה שקרה שם".

"מה שקרה שם" הוא ה"בוק בילדינג", התהליך שבו מחליטים על פיזור המניות בין המשקיעים, בעלי העניין והציבור. שם התקבלה החלטה שלפיה רק 0.4% ממניות החברה היו סחירות. הסיטואציה הזו אפשרה לראלי להתרחש, כשלפי הסכם המיזוג בין החברה לספאק, נדרשו 20 יום במחיר של מעל 25% ממחיר ההנפקה כדי לבצע את שחרור המניות המוקדם. מחיר ההנפקה היה 10 דולר, אז נדרשו 20 ימים מעל 12.5 דולר. בעלי העניין קיבלו אותו באופן פלאי, מימשו - ומאז המניה ירדה ב-94%. היום היא עומדת על דולר ו-40 סנט.

ביום ההנפקה ביוני האחרון, כשראיינו את קרובינר, הוא אמר שמחיר המניה לא משנה לו או למשקיעים. זו לא הייתה אמירה ייחודית דאז: לא מעט מנכ"לים של חברות שהונפקו כמו אוטונומו או שהיו בדרך להנפקה, כמו פרייטוס, אמרו לנו את המשפט הזה שנלקח מפיו של המשקיע האגדי וורן באפט. קרובינר, כמו היתר' שוכחים במתכוון את החצי השני של המשפט: את באפט לא מעניין מחיר המניה, הוא קונה חברה.

ועכשיו נשים את המניה בצד, ונעבור לביזנס של פאגאיה: המקור להכנסות של פאגאיה אלו הכספים שמזרימים לה הבנקים כדי שייתנו הלוואות ללקוחות, והיא גובה על כך עמלות. אלה הגיעו הרבעון ל-204 מיליון דולר. עם זאת בתנאים האינפלציוניים הנוכחיים, מדובר על הכנסות של 188.5 מיליון דולר בהשוואה לספטמבר אשתקד, עלייה של 38% ולא 49% כפי שציינה החברה. בלי קשר לדולר המתחזק, סקטור הבנקאות כולו סוער בתקופה האחרונה, כשדויטשה בנק, קרדיט סוויס ולא מעט בנקים מתחילים להראות רכות. בחלקם יש אף חשש אמיתי לקריסה. "כרגע, אנחנו לא חשופים למשבר הבנקאות בכלל, להיפך יש לנו יותר הזדמנויות", מסביר קרובינר.

קרובינר: "אנחנו בסיטואציה די ייחודית וטובה. השוק מתמחר את המיתון ואנחנו עם יכולת לתמרן. ככל שמיתון יתאחר או יתקצר, אנחנו במקום שירוויח כי זה שוק מאוד משוכלל"

למעשה קרובינר רואה הרבה הזדמנויות בשוק האמריקאי, שלדעתו ימשיך להיות השוק החזק בעולם. "פאגאיה היא השתקפות של ארה"ב ושל כלכלת ארה"ב. זה לא שפה הם חפים מטעויות, יש פה משבר אנרגיה ונדל"ן וגם בעיות עם סין - אבל ארה"ב תמשיך להיות הכוח הכלכלי החזק בעולם", הוסיף.

איך אתה רואה את שוק ההלוואות, יש התקררות?
"הצוות עשה עבודה מדהימה ואנחנו טובים בלנצל את ההזדמנויות. מה שקורה עכשיו בארה"ב, זה שמתחילים לראות שמלווים מתחילים לסגור הלוואות, זה מייצר יותר הזדמנויות, כי אנחנו נותנים הלוואות בריביות גבוהות יותר. לאו דווקא כי הן מסוכנות יותר, אלא כי פחות מוכנים לתת הלוואות. נניח לפני שנה מישהו היה לוקח הלוואה עם 12% ריבית, היום יש רק את ההצעה של 16 או 17, אז הבאנו יותר תשואה", הוא אומר. "הסיבות לשינוי בשוק ההלוואות זה כי הכסף כבר לא זול, ככל שהכסף נהיה יותר יקר, ככה יותר קשה להוציא הלוואות".

אז איך אתם מצליחים?
"יש לנו את הנטוורק, אנחנו רואים את הדברים קורים בריל טיים ורואים אם לקוח הוא Fixed income או לא, אם יש לו או לא - זה הכוח של הטכנולוגיה. אנחנו בסיטואציה די ייחודית וטובה. השוק מתמחר את המיתון ואנחנו עם יכולת לתמרן. ככל שמיתון יתאחר או יתקצר, אנחנו במקום שירוויח כי זה שוק מאוד משוכלל".