מזל טוב אמריקה! מחר 4 ביולי והאמריקאים חוגגים את יום העצמאות ה-246 שלהם ובשל כך שבוע המסחר כמובן יהיה מקוצר. השבוע שעבר הסתיים בטון יחסית אופטימי: שלושת המדדים המובילים עלו בכ-1% ביום המסחר האחרון של המחצית הראשונה של השנה. בינתיים אפשר לסכם באופן רשמי שהחצי הראשון היה רע. כמה רע? רע מאוד. אלה היו ששת החודשים הגרועים ביותר של ה-S&P500 מאז 1970, כשירד בלמעלה מ-20%. עבור הדאו ג'ונס, שירד ביותר מ-15%, זו הייתה המחצית הגרועה ביותר מאז 1962. הנאסד"ק, שירד בכמעט 30%, רשם את מחצית השנה הראשונה הגרועה בתולדותיו.

בסופ"ש האחרון קיבלנו כמה חדשות רעות. בין אם היה זה מייסד מטא/פייסבוק מארק צוקרברג שחזה שהרבעונים הקרובים יהיו בעייתיים כלכלית, או יצרנית השבבים מיקרון שהורידה תחזיות לביקושים למחשבים וסמארטפונים. בחמישי האחרון החברה הורידה את תחזית המכירות שלה ל-7.2 מיליארד, הרחק מתחת לקונצנזוס של למעלה מ-9 מיליארד דולר. "העולם משתנה במהירות בסביבה חסרת יציבות. הוצאות הצרכנים עוברות אלוקציה ומתרחקות ממכשירים חשמליים", אמר לבלומברג מנכ"ל מיקרון, סנג'אי מרוטרה.

הדיווח הפיל גם את מניותיהן של אינטל ואנבידיה שירדו בכמעט 3% ובלמעלה מ-4% בהתאמה. זאת על רקע החשש מהאטה לביקושים למעבדים. וכל זה בזמן שכולם בפרנזי של בניית FABים ופאונדריז. אבל הכאב לא נעצר רק שם וצפוי לזלוג ללא מעט סקטורים.

"לרוע המזל, נוצר מצב שישנן תעשיות שהגיעו למצב של 'רווחיות יתר' ב-2020/21 וההיפוך החד כואב. הקמעונאים מרגישים את זה גם הם, שכן הסחורות מתחילות להצטבר במחסנים ללא ביקושים צרכניים לרכישות", כתב האנליסט ג'אמין בול. בנוגע לשירותי הענן שאותם הוא מסקר, הוא שורי יותר. "באופן כללי אני חושב שתוכנות הענן יחסית בטוחות מהמצב שציינתי. ישנו סיכון שהטרנספורמציות הדיגיטליות האיצו אימוץ של תוכנות ענן בשנתיים האחרונות ומיתון יוריד את הביקושים, אבל אני חושב שמנפחים את הסיכונים. בתרחיש הבסיס שלי, הטרנספורמציה הדיגיטלית לא נעצרת במיתון. אם בכלל היא צפויה להאיץ כי חברות יהיו תחת לחץ גובר ליעילות והורדת עלויות. למרבה המזל שירותי הענן המודרניים מספקים בדיוק את זה", סיכם.

מנכ"ל מיקרון, סנג'אי מרוטרה: "העולם משתנה במהירות בסביבה חסרת יציבות. הוצאות הצרכנים עוברות אלוקציה ומתרחקות ממכשירים חשמליים"

נתונים שהתפרסמו ביום רביעי העלו כי ברבעון הראשון של 2022 התכווצה הכלכלה האמריקאית בקצב שנתי של 1.6%. לפי המודלים של הפד באטלנטה הרבעון השני של הכלכלה האמריקאית צפוי להעיד על התכווצות נוספת של 1% בתמ"ג. שתי התכווצויות, רבעון אחר רבעון, מעידות לרוב על מיתון. אך בוול סטריט עדיין לא מצליחים להחליט אם זה אכן ייתרחש.

בינתיים האינפלציה באירופה הגיעה לשיא של 8.6% ובכך השוותה לרמתה של ארה"ב, אך מעניינת את וול סטריט בערך כקליפת השום.

סנג'אי מרוטרה, מנכ
מנכ"ל מיקרון סנג'אי מרוטרה. החשש מהאטה הפיל גם את מניות אינטל ואנבידיה|צילום: Ting Shen/Bloomberg, Getty images

ההתרחשויות האירופיות שכן מעניינות את האמריקאים בשלב זה, פרט למלחמה באוקראינה שהפכה לשגרתית, הן מה קורה בנמלים בהולנד ובגרמניה שתוקעים לא מעט חלקים קריטיים שנדרשים להרכבת מוצרים בארה"ב. השביתה של עובדי הנמלים יצרה עומסים שייקח חודשים לשחרר ומייצרת תור הולך ומתארך למקום פנוי על ספינה. אלו כמובן חדשות רעות נוספות למי שחשב שהלחצים האינפלציוניים ישככו.

ועם כל הכבוד לאירופה, לאמריקאים יש את האינפלציה שלהם לדאוג לה. השנה חגיגות העצמאות יהיו הרבה יותר יקרות, גם בגלל הנפט היקר וגם בגלל כל היתר. בכל יום שעובר גל עליות המחירים שחווה הציבור האמריקאי פוגע ביכולתם של הדמוקרטים לשמר את הרוב בסנאט בבחירות הקרובות בנובמבר, זה שהושג בקושי בבחירות האחרונות ונסמך על הקול שובר השוויון של סגנית הנשיא קמאלה האריס. בבנק UBS צפו שהרפובליקנים ישתלטו מחדש על בית הנבחרים - וישתקו כל יוזמה כלכלית חדשה של הממשל. חומה רפובליקנית שכזו צפויה לדרוש צמצום בהוצאות הממשלתיות עד לבחירתו העתידית של נשיא רפובליקני ב-2024.