לפעמים לא ברור מה גורם לשוק לעלות או לרדת. בשישי האחרון, בו הנאסד"ק ירד בכמעט 1% (והשלים ירידה שבועית של 5.5% ומינוס 27% מתחילת השנה), התקרב גם מדד ה-S&P500 חזרה לעבר טריטוריה דובית וכמעט מינוס 19% מתחילת השנה. השבוע הלא טוב בוול סטריט נגמר בטון צורם ולכולם היה ברור מי האשמה: הכל תודות לענקית השילוחים פדקס, שחוותה את יומה הגרוע בהיסטוריה מאז שהפכה לציבורית כשנפלה בלמעלה מ-21%. אז אמנם המדדים היו קצת יותר רגועים, אבל זה רק בגלל שכבר חטפו את השוק של מדד ה-CPI, שהראה איך האינפלציה ממשיכה לצבור תאוצה בשלישי והקריס את השוק.
בשל אופי פעילותה הגלובלי, פדקס - יחד עם מניות כמו בואינג וג'ון דיר, נחשבת לאחת מהברומטרים המשמעותיים של הכלכלה הריאלית בוול סטריט, מעין קנרית במכרה פחם. על בסיס התחזיות של ענקיות אלה אפשר לגזור לא מעט נתונים על הכלכלה. לדוגמה, אם כמות השילוחים עולה כדי שגוליית כמו פדקס תתחזק, סימן שיש פעילות כלכלית מוגברת. אז ביום שישי קרה אותו הדבר רק הפוך.
פדקס דיווחה תוצאות מקדימות שבהן הודיעה על רווח למניה (EPS) של 3.44 דולר על הכנסות של 23.2 מיליארד דולר, לעומת צפי בשוק ל-EPS של 5.1 דולר על הכנסות של 23.5 מיליארד. לטענת הנהלת פדקס, הירידה נובעת מ"רכות בנפחים הגלובליים" - כלומר ירידה בנפחי המסחר. "הנפחים הגלובליים נסוגו כשטרנדים מקרו-כלכליים הורעו לקראת סוף הרבעון גם בעולם וגם בארה"ב, ואנחנו צופים שהתנאים העסקיים ימשיכו להיחלש ברבעון הנוכחי", מסר מנכ"ל החברה, ראג' סוברמאניאם. החברה הודיעה על סגירה של 90 נקודות בעולם והאטה בגיוסי עובדים במטרה לחסוך.
מנכ"ל פדקס, ראג' סוברמאניאם: "הנפחים הגלובליים נסוגו כשטרנדים מקרו-כלכליים הורעו לקראת סוף הרבעון, גם בעולם וגם בארה"ב ואנחנו צופים שהתנאים העסקיים ימשיכו להיחלש ברבעון הנוכחי"
דבריו מתכתבים גם עם התחזית שנתנו בבנק הבריטי שרודרס במכתב למשקיעים, לפיו העלאות הריבית במערב יכניסו את הכלכלות המרכזיות בו למיתון. "אנחנו צופים שבארה"ב, בבריטניה ובכלכלות אזור האירו יכנסו למיתון במהלך השנה הקרובה. שלושת הכלכלות הללו יסבלו מירידות משמעותית בתפוקה והתחזית לכלכלה הגלובלית היא עגומה", כתבו במכתב למשקיעים. בבנק ההשקעות הגדול בעולם, גולדמן זאקס, הורידו גם הם ביום שישי האחרון את התחזית שלהם לכלכלת ארה"ב לשנה הבאה מצמיחה של 1.5% ל-1.1%. הצמיחה השנה נותרה כשהייתה על האפס. אז לא סבבה.
במקביל, לפי הערכות של S&P גלובל, שולי הרווח על מדד ה-S&P500 ירדו משיא של 13.54% ברבעון השני של 2021 ל-10.87%. אמנם זה עדיין טוב יותר מממוצע השנים מאז 1993, אבל בסוכנות הדירוג מעריכים כי אילולא הפער המדד היה עומד היום על 5,000 נק' ולא 3,873 נקודות. אם שולי הרווח יתיישרו לשנה ממוצעת, זה יפיל את הבורסות עוד יותר.
אם נישאר רגע ב-S&P500, הוא חתם ירידה שבועית של 4.8% ו-95% מחברות המדד ירדו בשישי. לפי נתוני פאקטסט, בחינה של 11 הסקטורים המרכיבים את ה-S&P, מניות הנדל"ן ירדו בממוצע של 6.5%, אחריהן מניות שירותי התקשורת ירדו 6.4% (יותר מ-34% מתחילת השנה) ולא הרחק מתחתם מניות סקטור ה-IT, שירדו בשבוע שעבר בממוצע של 6.1% (ומתחילת השנה ביותר מ-26%). הסקטורים היחידים שעלו מתחילת השנה הם סקטור האנרגיה, שעלה בלמעלה מ-41%, וסקטור השירותים עלה בפחות מ-4%. כל 9 הסקטורים האחרים ירדו, מרביתם באחוזים דו ספרתיים.
בגזרה הישראלית, כנראה שהחדשות הכי מרעישות הגיעו מכיוונה של וויקס, לאחר שהקרן האקטיביסטית סטארבורד הודיעה כי רכשה 9% ממניות החברה והפכה לבעלת עניין בה, ובדיווח שלה החמיאה לה ואמרה כי המניה נמצאת בתמחור חסר. אבל זה לא מצב אידיאלי עבור הנהלת וויקס: החברה כבר אמנם הודיעה על התייעלות, אבל עכשיו צפוי לה כאב ראש מסוג חדש, כזה שיכול לעלות לה בלא מעט שיערות לבנות. המשקיעים רואים את המהלך הזה לחיוב: המניה ירדה ביום שישי ב-3.5%, אך היא טיפסה במסחר המאוחר בכ-5%. מתחילת השנה היא עדיין במינוס 65% ועם שווי שוק של 4.2 מיליארד.
נמשיך לפינטק פאגאיה ששוב, בלי כל סיבה נראית לעין, המשיכה בנדנדה שהיא חייה והתרסקה שוב. ביום שישי נפלה בכמעט 29%, למחיר מניה של פחות מ-7.9 דולר ושווי שוק של 5 מיליארד דולר. השבוע חצי מהמניות הכלואות צפויות להשתחרר, נראה איך זה ישפיע.
נסיים עם אוטונומו. לפני שבועיים החברה קיבלה אזהרה מהנאסד"ק שאם עד פברואר המניה לא תטפס ללמעלה מ-1 דולר היא תימחק מהמסחר. אחרי שירדה בכמעט 5% בשישי ואיבדה סה"כ 48% בחודש האחרון - נכון לעכשיו מחיר המניה הוא 37 סנט ושווי השוק הוא פחות מ-52 מיליון דולר. כך שנדרש ממנה לעלות כמעט 170%. בקצב הזה לא בטוח שהיא תגיע עד פברואר.