הבטיחו לנו ש-2022 תהיה שנת ה-M&A, שנת המיזוגים והרכישות. ששוק ההון המתקרר ידחוף את החברות הפרטיות שזה עתה גייסו הררים של הון ואת הקרנות הפרטיות שיושבות על ארגזי דריי פאודר, למבול של קניות. האינפלציה, גם היא תסייע לגל הרכישות הבטיחו לנו. אז הבטיחו.
אמנם תמיד יכול להיות גרוע יותר, אבל 2022 הייתה רעה מאוד במושגים יחסיים, ובמיוחד ביחס לתחזיות. ההייפ סביב האפשרות שה-M&A יושיע את השוק נשאר בגדר משאלת לב. מעל הכול הוא מראה את רצונם של שחקנים בשוק לנסות להציף ערך לעצמם בימים שקשה יותר להציפו.
לכתבות הקודמות בסדרה: אז הבטיחו - כל ההחמצות של ההייטק ב-2022.
במחצית הראשונה של 2022, יזמים שלא נתקלו בעבר בסביבה עסקית שכזו, לא הפנימו שככל שהריבית תמשיך לעלות כך יהיה קשה להשיג מחיר טוב. ביולי כבר היה ברור שנוצר פער בין תפיסות השווי של בעלי החברות שגייסו כסף כדי לרכוש חברות אחרות - לבין החברות שהיוו יעד לרכישה וניסו לגייס כספים. האחרונות עדיין נתלו על האילנות הגבוהים של מכפילי אשתקד. אבל הקונים הלכו לסופר ולא אהבו את המחיר, אז לא קנו.
נוצר פער בין תפיסות השווי של בעלי החברות שגייסו כסף כדי לרכוש חברות אחרות - לבין החברות שהיוו יעד לרכישה וניסו לגייס כספים. האחרונות עדיין נתלו על האילנות הגבוהים של מכפילי אשתקד. הקונים הלכו לסופר ולא אהבו את המחיר, אז לא קנו
דוגמה לירידה כזו בשוויה היא הירידה בשווי של GK8 הישראלית. ב-2021 היא נרכשה ב-115 מיליון דולר בידי מלוות הקריפטו הישראלית-אמריקאית צלזיוס. לפני חודש היא נשלפה ממעמקי חדלות הפירעון של צלזיוס, ונמכרה במכרז תמורת 50 מיליון דולר. ירידת הערך מייצגת את התרסקות המכפילים שעל בסיסם נרכשו חברות, כמו גם את סביבת המחירים היורדת בשוק.
בעלי מקצוע המעורבים במגעים לעסקאות מיזוג ורכישה מספרים על גל של רוכשים פוטנציאליים שמתעניינים, מתחילים במו"מ ונעלמים כשהם מבינים שלא יוכלו לעמוד בעלויות.
היקף העסקאות בישראל דווקא התכווץ
עסקאות המיזוג והרכישה שכן התבצעו בשוק המקומי היו קטנות מאד. לפי דוח PwC, מתחילת 2022 ועד לאמצע היקף העסקאות שנחשפו לציבור עמד על כ-18 מיליארד דולר. זאת בהשוואה ל-17.1 מיליארד דולר בכל 2021.
ההייטק המשיך להיות קטר המשק ולאחראי לחלק הארי של העסקאות, אך היקפן ירד: היקף עסקאות המיזוג והרכישה בהייטק ב-2022 היה 9.3 מיליארד דולר - ירידה של 12% לעומת אשתקד. שווי העסקה הממוצע עלה ב-2022 ל-202 מיליון דולר, מהגבוהים בעשור האחרון, ומשקף עלייה של 61% לעומת 2021.
על פניו, מדהים. אבל המספרים האלה מטעים ובאים עם 2 כוכביות מרכזיות: ראשית, בהחרגת מיזוג יוניטי ואיירון סורס - שתחילה הוערכה ב-4.4 מיליארד דולר ובסוף התכווצה לכ-3 מיליארד - השווי הממוצע של העסקאות עומד על 154 מיליון דולר; אבל אם מחריגים גם את מכירת סיידר סקיוריטי לפאלו אלטו ואת רכישת קרטיהיל בידי ביוונטוס ב-500 מיליון, הממוצע יורד עוד יותר.
הכוכבית השנייה היא שכולם משווים עסקה לעסקה ודולר לדולר, אבל האינפלציה שינתה את הדולר. אמנם זה עדיין להשוות תפוחים לתפוחים, אבל השנה התפוחים קטנים בכ-7%. המשמעות היא ש-18 מיליארד דולר בנובמבר 2022 הם בעלי כוח קנייה שווי ערך ל-16.86 מיליארד דולר בדצמבר 2021. במקביל, ה-17.1 שהושגו אשתקד שווים נכון לנובמבר האחרון ל-18.26 מיליארד.
כך שלא רק שלא היה גידול נומינלי בערך הדולרי אלא סוג של סטגנציה. 10.6 מיליארד דולר בעסקאות הייטק ב-2021 שווים במושגים דולריים נוכחיים 11.3 מיליארד. ו-9.3 מיליארד הדולר של 2021 שווים במונחי דצמבר 2021 רק 8.7. כל זה מייצג נפילה של 23% בערך הדולרי של העסקאות בסקטור.
לענקיות הרבה יותר קשה לקנות, וזה מחלחל
לא מדובר כמובן רק בתופעה ישראלית. ב-2022 היו בשוק הטכנולוגיה האמריקאי קומץ עסקאות מעניינות. רכישת אדובי את פיגמה, שזכתה לקיטונות ביקורת; רכישת VMware בידי ענקית השבבים ברודקום ב-60 מיליארד דולר, שתקועה ברשויות הגבלים עסקיים. אך מירב תשומת הלב הופנה לשתי עסקאות אחרות.
הראשונה היא נסיונה של מיקרוסופט לרכוש את ענקית המשחקים אקטיוויז'ן-בליזארד, שנתקל בהתנגדות של רשויות הגבלים עסקיים בארה"ב. הצדדים הולכים בשלב זה למשפט כך שהעסקה טרם חוסלה אך אין תאריך ברור לסיומה. השנייה היא העסקה שדווקא יצאה לפועל של רכישת טוויטר בידי אילון מאסק, אחרי ניסיון של הרוכש לצאת מהעסקה ברגע האחרון, תביעה, ואז הסכמה מחדש לתנאים הכובלים שלהם הסכים מלכתחילה.
לענקיות הטכנולוגיה הרבה יותר קשה לאשר היום עסקאות M&A. החופש היחסי שזכו לו בעשור הקודם כבר לא קיים. רשות הסחר הפדרלית מקשה על הענקיות עד כדי כך שהיא מתנגדת לרכישה של מטא מפתחת אפליקציית כושר זניחה למטאוורס
האמת היא שהרבה יותר קשה לענקיות הטכנולוגיה לאשר היום עסקאות M&A. החופש היחסי שחברות הביג טק זכו לו בעשור הקודם כבר לא קיים. רשות הסחר הפדרלית, ה-FTC, מקשה על הענקיות עד כדי כך שהיא מתנגדת לרכישה של מטא מפתחת אפליקציית כושר זניחה למטאוורס.
אם השוק עבר כולו מצמיחה לערך, אזי הרשויות בארה"ב לא מאפשרות לביג טק להמשיך לקנות צמיחה ונתחי שוק. התיאבון לעסקאות של הגדולות יורד במידה מסוימת, ומשכך, יחד עם ירידה בתקציבי הפרסום, החוסן של הדולר והצפי לירידה בצריכה, הביג טק יאלצו למתן את תחזיות הצמיחה. כדור השלג הזה יתחיל להתגלגל, ובקרוב האפקטים של ההאטה אצל הגדולות יתחיל לזלוג למטה.
שוב מבטיחים לנו שנה של מיזוגים ורכישות
שנה חדשה עוד רגע מתחילה ושוב נשמעת אותה מקהילה. במורגן סטנלי, ב-EY, במשרד עוה"ד מיתר וגם בקרב יתר המשתתפים בשוק אומרים ש-2023 תהיה שנת המיזוגים והרכישות. הסיבה: הכסף הרב בידי החברות שגייסו הון והמחנק אצל אלו שלא.
"יש עלייה בכמות החברות שנמצאות בדיסטרס, שנובע מהעובדה שהכסף הולך ונגמר", אומר עו"ד קובי בן-שטרית, שותף מוביל במחלקת הייטק של משרד ארנון-תדמור-לוי. "כרגע השוק מתנהג בדומה לתקופה שאחרי בועת הדוט.קום. גם אז ראינו הרבה עסקאות קטנות, שהן הרבה יותר קלות ואפשריות בגלל שיקולי מס".
מי שלא הצליחו לגייס הון ויושבים על קופה מידלדלת יידרשו למצוא חבל הצלה דרך מיזוג או רכישה, או שיילכו לחדלות פירעון או מכירה בחלקים. זה עלול לפגוע אנושות בסקטורים שלמים, כמו אפליקציות משלוחים, חברות תוכנה וגם טכנולוגיות קצה שה-ROI שלהן ארוך מאוד
ייתכן ש-2023 תהיה שנת ה-M&A, אך סביר שככל שסביבת הריבית תמשיך לעלות יימשך המחנק המימוני ועימו הרס הביקושים. מי שלא הצליחו לגייס הון ויושבים על קופה מידלדלת יידרשו למצוא חבל הצלה דרך מיזוג או רכישה, או שיילכו לחדלות פירעון או מכירה בחלקים. זה עלול לפגוע אנושות בסקטורים שלמים, כמו אפליקציות משלוחים, חברות תוכנה וגם טכנולוגיות קצה שה-ROI שלהן ארוך מאוד.
על פניו, נראה שכמו שהיה חלון הנפקות וגיוסים מאמצע 2020 ועד אמצע 2021, נוצר חלון למיזוגים ולרכישות גם עתה. השאלה רק מתי הוא ייסגר ואיך אפשר לנצלו.