לאחר הההלם שספג השוק מדוחות מטא (FB) בחמישי האחרון, ביום שישי הוא זכה לבוסט מדוחות אמזון (AMZN), האחרונה מבין חברות הביג טק לדווח על תוצאותיה לרבעון האחרון של 2021. הנאסד"ק סיים את השבוע שעבר ב-1.5% תשואה, לאחר שביום שישי עלה ב-1.6%. מתחילת השנה ירד מדד הטכנולוגיה האמריקאי ב-11%. גם מדד ה-S&P500, שנחשב למדד המייצג ביותר של הכלכלה האמריקאית, סיכם עלייה שבועית של 1.4%, ומתחילת השנה הוא עדיין במינוס של יותר מ-6%.
באופן כללי, עד לפרסום דוחות מטא היה שבוע המסחר האחרון חיובי, ובארבעה מתוך חמישה ימי המסחר המדדים נסגרו בירוק. אבל יום המסחר בחמישי, זה שהסתכם בנפילה של יותר מ-3.5% בנאסד"ק הוא היום הכי רלוונטי, שכנראה יסמן פחות או יותר את ההמשך. עד לפרסום החלטת הריבית של הנגיד ג'רום פאוול בחודש הבא השוק נכנס למים סוערים, ועכשיו כבר אין ענקיות טק שייסחבו את השוק במלאכותיות למעלה.
"השוק מעניש ומתגמל בצורה קיצונית את חברות הטכנולוגיה לפי תוצאותיהן הכספיות", אמר ג'ון מאייר, מנהל ההשקעות הראשי של global x, שמנהלת נכסים של 40 מיליארד דולר. "אנחנו עדים עד כה לעונת דוחות מאוד תנודתית, שבה השוק מגיב בצורה קיצונית לשני הכיוונים. מצד אחד, חברות שמפספסות את הציפיות חוטפות מהשוק וצוללות מטה, ומנגד חברות שמתעלות מעל לתחזיות מרקיעות מעלה", אמר מאייר וציין כי הוא מצפה להעלאת הריבית ל-3% עד סוף 2023.
צפי להאצה בתוצאות חברות הסייבר
אין ספק שפייסבוק היא המפסידה הגדולה של השבוע שעבר, בעוד הזוכה הגדולה היא מתחרתה הקטנה בהרבה סנאפ (SNAP). מפתחת אפליקציית סנאפצ'ט, שמנייתה ירדה ביותר מ-30% בחודש ינואר, עלתה בשישי האחרון בכמעט 59% - היום הטוב ביותר שלה מאז הונפקה ב-2017. החברה דיווחה על רווח נקי של 22.6 מיליון דולר ורווח למניה של 1 סנט. ההכנסות בכל 2021 עלו ב-42% ביחס ל-2020 והגיעו ל-1.3 מיליארד דולר. זאת לעומת צפי של קונצנזוס האנליסטים להפסד של 9 סנט למניה והכנסות של 1.2 מיליארד דולר. אבל כדאי לשמור על פרופורציות: למרות הזינוק האחרון, מניית סנאפ עדיין נסחרת בפחות מחצי מהשיא של 83 דולר בתחילת ספטמבר.
למרות זינוק של כמעט 60% במניית סנאפ בשישי האחרון, מניית החברה, מפעילת אפליקציית סנאפצ'ט, עדיין נסחרת בפחות מחצי מהשיא שרשמה בספטמבר האחרון
האנליסט הבכיר שאול אייל מבית ההשקעות Cowen שבוול סטריט, שמתמחה בטכנולוגיה וסייבר, אמר ל-tech12 כי "התמונה שמצטיירת מספרת סיפור של שני סקטורים דומיננטיים (רשתות חברתיות לעומת חברות שמרוויחות משירותים נוספים - א"ל) שעושה רושם שמראים יחסים הופכיים. הפצצה שהטיל צוקרברג, שתרמה להתאיידות בשווי השוק של פייסבוק/מטא, עומדת בסתירה מוחלטת לתוצאות היציבות של אמזון, בדגש על שירותי הענן שלה.
"כמו כן, תוצאות וצפי חזק להאצה ב-2022 של חברות סייבר כמו צ'קפוינט ופורטינט מציבות את תחום הסייבר כעוגן חזק ויציב בתקופה של מים סוערים בשוק ההון. בשבוע הבא ידווחו שלל חברות אבטחת מידע כמו ורוניס, סייברארק וקלאודפלייר, והצפייה לדיווחים חיוביים ולצפי חזק ל-2022 נשארת בעינה", הוסיף אייל.
הריבית ממשיכה לרחף מעל השוק
בינתיים קיבלה הכלכלה האמריקאית קיבלה "בשורות טובות": דוח נתוני התעסוקה של חודש ינואר שפורסם בשישי האחרון הפתיע והציג תוצאות שהראו עלייה משמעותית. המשק האמריקאי הוסיף 467 אלף משרות, לעומת צפי לתוספת של 125 אלף משרות בלבד. הפער הזה בין הציפיות לתוספת המשרות בפועל כבר הוגדר כהפתעת ינואר השנייה בגודלה בהיסטוריה המתועדת, והוא נובע מהעדכון לאחור שנעשה בנתונים של נובמבר ודצמבר. בכל מקרה, לדוח יש משמעויות רבות עבור החלטת הריבית של הפד.
להערכת אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, הפד עשוי ללכת בעקבות הבנק המרכזי הבריטי (BOE) ולהעלות את הריבית בשל שוק העבודה הלוהט. "עד להחלטת הפד הבאה יתפרסם גם דוח התעסוקה של פברואר. שנית, אם בפד ילמדו משהו מהבנק האנגלי הרי שההודעה של מרץ צריכה להיות זו ששמה את כל הקלפים על השולחן, גם במחיר של זעזוע רגעי בשווקים, כדי להחזיר מידה מסוימת של ודאות למשקיעים", כתב גרינפלד בסקירת השווקים שלו.
"מכיוון שהשוק מגלם כיום כבר תרחיש של העלאת ריבית מהירה ומתמדת עד סוף השנה, הרי שהסיכון שהפד ייקח, אם אכן יבהיר שזו כוונתו, אינו גבוה כל כך. בהמשך השנה, אם אכן הלחצים על השכר מכיוון שוק העבודה יחלו להתמתן, יחד עם ההאטה הצפויה גם כך באינפלציה במחצית השנייה של השנה, המסרים הניציים של הפד צפויים להתרכך", הוסיף.
בחטיבת המסחר של בנק לאומי נותנים סיכוי של 33% להעלאת הריבית ב-0.5% כבר בחודש הבא. "שיפוע העקום בארה"ב מתון וחריג לשלב מוקדם זה של מחזור העלאות הריבית. יתכן שזה מאותת על תקווה שהייתה בשווקים עד לפרסום נתוני התעסוקה, שהפד לא יצטרך להעלות את הריבית הקצרה מספר רב של פעמים בסך הכולל בכדי להוריד את האינפלציה. יתכן גם שמבנה עקום התשואות עוות עקב גודל הרכישות של הפד בשנתיים החולפות, כאשר הפד מחזיק כעת ב-25% מכל החוב של האוצר האמריקאי", כתבו הכלכלן הראשי מיכאל בפמן ואסטרטג הריביות דודי רזניק.
"הצמיחה בארה"ב צפויה להאט ביחס לצמיחה בגוש האירו. זאת לנוכח מספר גורמים הקיימים בארה"ב ובמידה פחותה בגוש האירו כגון הפסקת תכניות ההרחבה האדירות של ארה"ב; חסכון של משקי הבית בארה"ב שנפגע מירידות השערים בשוק המניות האמריקאי שמשקי הבית חשופים אליו באופן גבוה מהרגיל; התייקרויות רבות ונרחבות יותר בארה"ב מאשר בגוש האירו ופגיעה רבה יותר בכוח הקנייה של הצרכנים", הוסיפו.