המצב כרגע בשוק מטריד. ענקיות טק, שנחתכו בבורסה - פייסבוק, אמזון ונטפליקס - נכנסו להקפאה של העסקת כוח אדם חדש וצמצום בהוצאות. השוויים של חברות הטק התכווצו בעשרות אחוזים, ובמצטבר מניות איבדו לעיתים למעלה מ-80% משווי השוק שלהן יחד עם קריסת המכפילים, כשמרבית מניות הטכנולוגיה, כולל הישראליות, נכוו כהוגן.
עם זאת, התמונה מורכבת יותר וההאטה לא רוחבית. לפי האמירה (השנויה במחולקת) ש"מחשבה מייצרת מציאות", החששות ממיתון מובילים לתפיסה שההאטה הנוכחית פשוט תהפוך אותו למציאות. אבל כמו כל משבר, שעוד לא באמת התחיל, מדובר גם בכר פורה להזדמנויות. המשבר בטק, שרובו מושפע מאירועים חיצוניים - המלחמה באוקראינה, העלייה בריבית, האינפלציה - מכריח את החברות להתייעל ולשמור על קופת המזומנים שהצליחו לגייס בשנתיים האחרונות. וזה כנראה לא רע.
"החברות הציבוריות נדרשות להתבונן מחדש על המודל והתכנית העסקית ולחשב מסלול בהתאם. מנקודה זו - וככל שתנאי השוק הנוכחי ימשכו ויתייצבו - הדיון יעבור בחודשים הקרובים אט אט מהמאקרו, לסיפור העסקי של כל חברה בפני עצמה, עם האתגרים וההזדמנויות שעומדים בפניה", אומר רו"ח נעם קנטי, שותף בכיר ב-EY, שמלווה חברות הייטק רבות בשוק הפרטי והציבורי. עוד הוא מוסיף כי "השוק הפרטי מתחיל להתאים את עצמו גם כן".
נבהיר רגע למה אנחנו מכנים "משבר" - המחיקות הכבדות בשווקים: החל מפברואר אשתקד, כשניצני האינפלציה הראשונים החלו להרים את ראשם, דרך ספטמבר, אז אמזון ופייסבוק הורידו שתיהן תחזיות לשנה הנוכחית ומאז ה-19 בנובמבר, אז האינפלציה כבר הפכה לעובדה בשטח, כשהנאסד"ק הגיע לשיא של קצת יותר מ-16 אלף נקודות (כיום הוא כבר רחוק יותר מ-24% מהשיא שלו). הנאסד"ק, כמדד הטכנולוגיה החשוב בעולם, היה הסמן הימני ל-S&P500, המדד המאגד לתוכו את 500 החברות הגדולות בארה"ב, שהחל לרדת רק בתחילת השנה. אז באו המלחמה באוקראינה והסגרים בסין והוסיפו עוד ממדים של חוסר ודאות, והדובדבן שבקצפת זו מדיניות נצית מצד הפד, כשהשוק לא יודע עד כמה תועלה הריבית בארה"ב.
"החברות הציבוריות נדרשות להתבונן מחדש על המודל והתכנית העסקית ולחשב מסלול בהתאם. מנקודה זו - וככל שתנאי השוק הנוכחי ימשכו ויתייצבו - הדיון יעבור בחודשים הקרובים אט אט מהמאקרו, לסיפור העסקי של כל חברה בפני עצמה, עם האתגרים וההזדמנויות שעומדים בפניה"
קנטי מסביר כי "הסביבה העסקית שבה פועלות חברות ההייטק השתנתה משמעותית בחודשים האחרונים. כמה וכמה גורמים שונים מובילים למה שאנחנו רואים כרגע בשווקים. העלאות הריבית, שעליהן אותת הפד כבר תקופה, מייצרות אלטרנטיבות יציבות יותר להון שכוון להייטק בעשור האחרון, המלחמה באוקראינה ונגזרותיה הגלובליות – המדיניות והכלכליות – יצרו אי ודאות וחשש".
לדבריו, דווקא התחושה שהקורונה מאחורינו יכולה לייצר האטה: "התחושה שתקופת הקורונה הסתיימה, החיים חוזרים למסלול - ואיתם שיעור האימוץ של הטכנולוגיות ושירותים דיגיטליים נרגע ומתייצב מחדש, אבל עדיין ברמה גבוהה משמעותית מזו שהיתה ערב הקורונה. בנוסף, יתכן שהורגש גם קצת fatigue של המשקיעים המוסדיים בשוק ההון האמריקאי בחצי השני של 2021, אחרי הגאות העצומה ומספר ההנפקות החריג", הוסיף.
תעשה לנו סדר, מה אנחנו רואים בשוק?
"הראשונות להרגיש את השינוי בכיוון הרוח, כבר בסוף 2021 וביתר שאת בחודשים הראשונים של 2022, היו החברות הציבוריות. שינויי המאקרו הובילו לירידה משמעותית בשווי רבות מהחברות מהשיאים שנרשמו ב-2021 ואף מהשווי שניתן ב-IPOs. שוקי ההון אותתו שבסביבה הנוכחית היכולת להראות צמיחה משמעותית היא עדיין פרמטר מוביל – אבל לא בכל מחיר. המכפילים חזרו לרמות של ערב הקורונה ועדיין, נכון להיום, הם עדיין מעל המכפילים שהיו רווחים רק מספר שנים לפני כן.
"המשקיעים מחפשים לראות יעילות תפעולית, יכולת החזר השקעה בטווח זמן סביר - ונתיב ברור לרווחיות. כל זה בסביבה שיש בה כרגע אי ודאות עסקית אמיתית בסגמנטים מסוימים, כמו איקומרס לדוגמה".
איך זה ישפיע על השוק הפרטי?
"השוק הפרטי מתחיל להתאים את עצמו גם כן. משקיעים בסבבים המאוחרים לא יוכלו להשקיע במכפילים גבוהים בהרבה מאלו שניתן לקבל בשוק הציבורי - כי אחרת יאלצו לספוג הפסד כשהחברות ינפיקו או ימכרו. ולכן, בקו השני, אחרי הציבוריות, נמצאות חברות ה-growth והיוניקורנים.
"חברות שציפו להנפיק בשנים הקרובות יחפשו עכשיו להאריך את ה-runway בהון שגייסו לאחרונה ולא להידרש לגיוס נוסף בחודשים או בשנה הקרובה. מיד לאחריהן יגיעו חברות בשלבים המוקדמים יותר".
בוא נדבר על התייעלות. מה אתה צופה? יהיה פה גל פיטורים כמו שטוען רב סרן שמועתי?
"בשלב הראשון חברות יאטו או יעצרו גיוסים חדשים ויתנו לעזיבה הטבעית לעשות את שלה. הן ימקדו ויפסיקו פעילויות שאינן בליבת הפעילות. ככל שהתקופה תימשך, חברות שיתקשו לשנות את מודל הפעילות והתכנית העסקית ידרשו לצמצם כח אדם, ולבחון מחדש את רמות השכר הנוכחיות שהינן גבוהות משמעותית מאלו שהיו רק לפני שנים בודדות. לאחר יותר מעשור של גאות עצומה בשוק, המהלך הזה יהיה מאתגר להרבה חברות, כי שינוי ב-DNA של חברה הוא מורכב לביצוע".
"ככל שהתקופה תימשך, חברות שיתקשו לשנות את מודל הפעילות והתכנית העסקית ידרשו לצמצם כח אדם, ולבחון מחדש את רמות השכר הנוכחיות שהינן גבוהות משמעותית מאלו שהיו רק לפני שנים בודדות. לאחר יותר מעשור של גאות עצומה בשוק, המהלך הזה יהיה מאתגר"
"צריך לזכור שמכיוון שעברו בסך הכול חודשים בודדים (מאז תחילת המשבר, א"ל), למשקיעים יש הרבה כסף זמין להשקעה. יש גם הרבה מאוד חברות טובות ולרובן יש הרבה כסף במאזן, כך שההתאמה בכלל השוק תיקח זמן.
"עם זאת, בגלל המורכבויות והרגישויות, ודווקא בגלל שאנחנו בתקופה של מהפכה טכנולוגית אמיתית עם חברות טובות רבות מאוד - חשוב לבצע התאמה חכמה ולא לחתוך לרוחב. צריך לדייק את הפעילות, לבנות מודלים פיננסיים בריאים וריאליים ולפעול על פיהם. הפוטנציאל בהייטק הישראלי עצום וההתאמה הזו תעשה לו רק טוב".