קשה להעריך כמה אנשים איבדו את כספם עד כה בשנה הסוערת שעוברת על השווקים בעולם, אבל אפשר להתחיל מאחד שכולנו מכירים, מארק צוקרברג. מייסד ומנכ"ל מטא (פייסבוק לשעבר), היה ב-2015 יותר עשיר (על הנייר) מהמשקיע האגדי וורן באפט, והיום הוא אפילו כבר לא בין 10 האנשים הכי עשירים בארה"ב. לפי פורבס, הוא ירד למקום ה-11, כשהוא מוחק למעלה ממחצית מהונו, כשעומק ההפסד הפרטי שלו, מוערך ב-76 מיליארד דולר. זאת לאור העובדה שבשנה האחרונה מניית מטא ירדה בכמעט שני שליש - משווי שוק של 1 טריליון דולר ל-361 מיליארד נכון לסגירה של אמש.
על צוקרברג ומטא המקרטעת אין מה לרחם או לדאוג. אם כבר משהו צריך להדאיג זה מדד הדאו ג'ונס, הכבד והוותיק ביותר מכלל המדדים המדדים בוול סטריט, שעוקב אחרי 30 המניות הגדולות בארה"ב. בגלל שהוא מצומצם מאוד, הוא אינו נחשב לאינדיקטור הכי מדויק לבריאות הכלכלה האמריקאית. הרי לא מודדים שוק רק בזכות החוסן של החברות הגדולות.
עם זאת, הדאו ג'ונס הוא המדד של ה"טיטאנים", החברות הגדולות שמחזיקות את המשק, ומייצג בין היתר את דיסני, קוקה קולה, יונייטד הלת' - כשגם אפל, מיקרוסופט, סיסקו ואינטל שם. הדאו הוא בעצם המדד של מניות העילית והוא מייצג היטב את הסנטימנט באלפיון העליון של המניות. וגם המדד הזה, כמו חבריו היוקרתיים פחות, הגיע השבוע לטריטוריה דובית, כלומר התרחק 20% מהפסגה שלו מתחילת השנה. אם הבורסה צופה פני עתיד לבין 6 עד 9 חודשים, זה לא סימן טוב לכלכלה האמריקאית, שבפשטות מאטה. עכשיו זה רק הגיע סופית גם לגדולים ביותר בשרשרת המזון.
אם נסתכל רחב יותר, ה-S&P500, שכשמו - משקף את 500 חברות גדולות בארה"ב ולא רק ה-30 של הדאו ג'ונס, גם הוא כבר מזמן דובי, עם ירידה של 23.5% מתחילת השנה.
5 מניות הטכנולוגיה הגדולות שהן אפל, אמזון, מיקרוסופט, גוגל וכמובן מטא, מחקו למעלה מ-500 מיליארד דולר כל אחת. 18 מניות מחקו למעלה מ-100 מיליארד, בהן טסלה, הבנק ג'יי.פי. מורגן, אנבידיה, נטפליקס ואדובי
אבל בואו נלך אפילו רחב יותר - לפי נתונים של חברת המחקר Bespoke שפורסמו באתר מרקט ווטץ', מדד ראסל 3000 - העוקב אחר 3,000 המניות הגדולות בארה"ב - מחק שווי שוק של 13 טריליון דולר מתחילת השנה. 13 ט-ר-י-ל-י-ו-ן. זה כ-60% מהתמ"ג האמריקאי ב-2020, אז עמד תוצר המקומי הגולמי על קצת פחות מ-21 טריליון דולר. 5 מניות הטכנולוגיה הגדולות שהן אפל, אמזון, מיקרוסופט, גוגל וכמובן מטא, מחקו למעלה מ-500 מיליארד דולר כל אחת. 18 מניות מחקו למעלה מ-100 מיליארד, בהן טסלה, הבנק ג'יי.פי. מורגן, אנבידיה, נטפליקס ואדובי שעשתה את העסקה שעם פיגמה שכולם אוהבים לשנוא.
ונעבור לקצת חדשות טובות: על רקע מחירי הנפט היורדים, בשל התחזקות הדולר והצפי להאטה גלובלית, מדד אמון הצרכנים האמריקאי (CCI) עלה חודש שני ברציפות. המדד עלה ל-108 נק' מ-103.6 נק' בחודש שלפני וזה גם הנתון הכי גבוה מאז אפריל. מדד הציפיות הצרכנים, שמהווה רכיב ב-CCI עלה מ-75.8 ל-80.3.
ביום חמישי נקבל את נתוני התמ"ג הסופיים לרבעון השני ונדע סופית אם הנתון הטכני שיקבע אם אכן הייתה הצטמקות כלכלית רבעון שני ברצף, הדרך הקלאסית בה נמדד מיתון. בכל מקרה, כשהתעסוקה כל כך חזקה ועדיין חסרים מאות אלפי ידיים עובדות, כרגע זה כנראה אחד מהמיתונים המוזרים שנראו אי פעם וצריך לראות אם השפל יהיה מהיר וסייקל שיחלוף, או שאלה המים שנמשכים אחורה לפני שמגיע הצונאמי.