השבוע הכי קריטי בעונת הדוחות הנוכחית בוול סטריט ברבעון הנוכחי עומד בפתח: אפל, מיקרוסופט, גוגל, אמזון, מטא, טוויטר, יצרניות השבבים AMD ואינטל, טקסס אינסטרומנטס, ספוטיפיי, שופיפיי, איביי, מקדונלדס, פורד, GM צפויות לדווח על תוצאות הרבעון השלישי. בסך הכול 165 חברות ידווחו השבוע ויסמנו את הכיוון הכללי של שוק המניות עד להחלטת הפד על הריבית בתחילת החודש הבא - זאת אם לא נופתע על ידי אירוע מאקרו שלילי נוסף.
והחשש הזה קיים באוויר: בעקבות הקריסה הבריטית, ב-NYT דיווחו בסוף השבוע כי נציגים של הבית הלבן והפד החלו מבקשים את דעתם של סוחרים בוול סטריט האם קריסה שכזו אפשרית גם בארה"ב. התשובה הקצרה שנתנו ארבעה סוחרים שונים היא כן, אבל זה לא נראה כאילו זה יקרה בקרוב.
לפני שנדבר על הדוחות - נדבר על השבוע שעבר. כל המדדים המובילים סיימו את השבוע בעלייה של 5%, וביום שישי הנאסד"ק עלה ב-2.3%, ה-S&P500 עלה ב-2.4% והדאו ג׳ונס עלה ב-2.5%. בינתיים הדאו במינוס 15% מהשיא בתחילת השנה, והיתר עדיין בטריטוריה דובית. למרות השבוע הטוב, בחודש האחרון המדדים פחות או יותר היכן שהחלו אותו.
יתר על כן, הסממנים של השנה הרעה הזו נמשכים בקיפאון בשוק ההנפקות, כך שגולדמן זאקס, בנק ההשקעות הגדול בעולם, הציג ירידה של 43% בהכנסות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. זה לא מנע מהמניה לעלות בכ-3% ביום המסחר – בשל העובדה שהחברה שוב עושה שאפל ומקצצת. אבל הקיפאון הוא אמיתי. לפי רנסנס קפיטל, 65 חברות בלבד הנפיקו מתחילת השנה, וכמו לא מעט מניות בשוק, מדובר בירידה של כמעט 81% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, וההכנסות ירדו ב-94%.
האנליסט ג'אמין בול: "בתנאי הריבית הנוכחיים מניות התוכנה מתומחרות בצורה הוגנת וזה רק בהתבסס על הריבית. עם זאת, יש טיעון די מבוסס שאומר שאם ניכנס למיתון משמעותי בשנה הבאה, אז ההערכות ל-2023 עדיין גבוהות מדי ואני חושב שיש להן עוד לאן לרדת במקרה כזה"
פרט למובילאיי שמתעקשת להתחיל להיסחר השבוע, גם אם בשווי (יחסית) נמוך, ישראלית נוספת הולכת להסתפק במועט: אחרי שחשפנו בחודש יולי את דחיית ההנפקה של חברת סייבריזן - שבשיאה הייתה אמורה להיות מונפקת לפי שווי של 5 מיליארד דולר - בסופ"ש דיווח האיפורמיישן כי ההנפקה בוטלה סופית והחברה פנתה לבנק ההשקעות ג'יי פי מורגן במטרה למצוא לחברה שידוך הולם, כלומר חברה שתבוא ותרכוש אותה. והמחיר? 2.5 מיליארד בלבד. הסיבה היא שהצמיחה של החברה החלה להתמתן, מאחר והיא פועלת בשוק יחסית צפוף עם מתחרות קשוחות. בסייבריזן סירבו להגיב לידיעה.
כרגיל, הכול עניין של תחזיות
ונחזור לעונת הדוחות. הסיבה לשבוע הטוב שעבר עלינו הוא עונת הדוחות הטובה יחסית – הכול כאמור ביחס לתחזיות, יחד עם המנטרה שאליה התרגלנו ברבעונים האחרונים: זה לא רע כמו שחשבנו שיהיה. אז בואו נדבר רגע על אותן תחזיות. בדרך כלל יש תחזיות לרבעון ולשנה פיסקלית. התחזית היא בעצם היעד שכל חברה מציבה לעצמה באופן עצמאי והשוק שמסקר אותה משלים את התמונה, כלומר אם הוא מסכים או לא ועד כמה.
העניין הוא כזה: החברה יכולה להוריד תחזית להכנסות, נניח בשל "תנאי מאקרו", למרות שאין סיבה אמיתית - פרט לעובדה שהיא רוצה שבבוא הדוחות היא תכה את אותן תחזיות שהיא עצמה נתנה, והמניה תהנה מזה. בפשטות, זה משחק. וכמו כל משחק, הכול שאלה עד כמה אתה טוב בו והאם שכבות נכבדות של מייקאפ יחצ"ני יצליחו להעלים את החבורות והמכות.
ומה הנתונים מהשטח אומרים? בדיוק את זה. לפי פאקטסט, 20% מהחברות הנסחרות במדד ה-S&P כבר דיווחו. 72% מהחברות דיווחו על רווח למניה שגבוה מהתחזיות, שזה נמוך מהממוצע של 77% בחמש השנים האחרונות ופחות מאחוז מהממוצע של העשור האחרון. במכתב למשקיעים, האנליסט ג'ון בארטס אמר לאתר מרקטווטץ' כי ממוצע הכאת התחזיות עומד על 2.3%, לעומת הממוצע של חמש השנים האחרונות שעומד על 8.7% ובעשור האחרון על 6.5%. מה זה אומר? שכואב, אבל לא כואב כמו שחשבו.
אז בינתיים הסנטימנט עוד לא הכי חיובי, שכן גם הראלי של השבוע האחרון עדיין מצטייר כמלכודת דובים. "אנחנו מאמינים שהתנאים יהיו מתאימים לראלי ססטיינבילי ברגע שהמשקיעים יוכלו לראות הורדת ריבית מצד הפד, או לראות תחתית לפעילות הכלכלית באופק, או כשהתמחורים יהיו כל כך נמוכים שהם כבר יתמחרו תרחיש דובי. כרגע, אף אחד מהתנאים האלה עוד לא קרה", כתב מארק האפלה, מנהל ההשקעות הראשי של UBS Global Wealth Management.
אחרי שגם הענקיות נחתכו בשוויים בעשרות אחוזים ולא מעט חברות כבר חתכו 90% ויותר מהשווי שלהן, נשאלת השאלה האם התמחורים הגיוניים. לפי האנליסט ג'אמין בול, שבדק את ממוצע השוויים של חברות תוכנה בעשור, התשובה היא כן. "בתנאי הריבית הנוכחיים התשובה היא שמניות התוכנה מתומחרות בצורה הוגנת וזה רק בהתבסס על הריבית", כתב בול והוסיף כי "עם זאת, יש טיעון די מבוסס שאומר שאם ניכנס למיתון משמעותי בשנה הבאה, אז ההערכות ל-2023 עדיין גבוהות מדי ואני חושב שיש להן עוד לאן לרדת במקרה כזה".