בעוד פיצוצי המלחמה באוקראינה נמשכים, ועמם גל הקור בשוק, בוול סטריט עוקבים בחשש גם אחר המסרים שיוצאים מהבנק המרכזי האמריקאי, הפד, בנוגע להעלאות ריבית אגרסיביות המתוכננות להמשך השנה. יו"ר הפד, ג'רום פאוול, פחות או יותר הבטיח שבחודש מאי תהיה העלאת ריבית של 50 נק' בסיס, או 0.5%, עם היתכנות להעלאות גבוהות ביותר בהמשך השנה. זה הפיל את כל המדדים המובילים בלמעלה מ-2.5%. כעת גם הבורסה בתל אביב, שנפתחה אחרי חופשת החג, צבועה באדום עם ירידות של 2%.
מי שהוביל הפעם הוא דווקא המדד התעשייתי, הדאו ג'ונס, שירד בלמעלה מ-2.8% וסיים את שבוע המסחר בירידה של 2.2% וירידה של קצת יותר מ-8% מהשיא שלו מתחילת השנה. מדד הטכנולוגיה, הנאסד"ק, רחוק 11.5% מהשיא שלו בנובמבר האחרון. מאז 14 במרץ הוא עלה בכמעט 13%, ואת השבוע שעבר סיים עם נפילה של 3.7% בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע. באופן מפתיע, אחרי שה-S&P500 ירד פחות מהנאסד"ק מאז נובמבר האחרון והמשיך לעלות עד ינואר – עכשיו הם מתאזנים פחות או יותר, שכן ה-S&P ירד 11% מתחילת השנה ואת שבוע המסחר סיים במינוס 3%.
ובכל זאת נחזור למלחמה באוקראינה: קרן המטבע הבינלאומית (IMF) הורידה את התחזיות להתאוששות הכלכלית באירופה מהמגפה בשל ההשלכות האינפלציוניות ובשל המשבר ההומניטרי שבעקבותיה. לפי ה-IMF, המלחמה הובילה ל-5.5 מיליון פליטים - כמות הפליטים "הגדולה בשטח אירופה מאז מלחמת העולם השנייה". לכך יש השלכות אנושיות קשות אבל גם כלכליות: "הזינוק במחירי האנרגיה והמזון, חותכים עמוק בהוצאות של משקי הבית וחוסר הוודאות הכלכלית צפויה למתן השקעות", כתבו ב-IMF.
אלה בשורות לא טובות לשוק כולו, אבל במיוחד למטא-פייסבוק, שכל השוק ממתין בציפייה דרוכה ליום רביעי הקרוב, שבו תגיש את דוחותיה. צפוי לנו שבוע מרתק, שכולל את דוחות מיקרוסופט וגם את דוחות אמזון ואפל בחמישי. נזכיר שברבעון שעבר, אחרי שנטפליקס מחקה רבע משוויה, באה מטא והתרסקה 26%, תוך שהיא מוחקת למעלה מ-200 מיליארד שווי ביום מסחר אחד - מה שנחשב למחיקת השווי הגדולה בהיסטוריה.
אחרי שמטא צפתה הפסד שנתי של 10 מיליארד דולר בפרסום בשל שינויי הפרטיות של iOS ואפל, חסימת השוק הרוסי לבדה תעלה למטא 1.3 מיליארד דולר השנה, לפי פורבס
בשבוע שעבר נטפליקס התכווצה שוב ונפלה בכ-35% ביום שלישי. האם פייסבוק תלך בעקבותיה? נשמח לטעות אבל כל הסימנים, לצערו של מארק צוקרברג, מראים שכן. מילא האינפלציה, שמחייבת את השחקנים להציג צמיחה גבוהה מ-8.5% כדי לצמוח באמת. אחרי שמטא צפתה הפסד שנתי של 10 מיליארד דולר בפרסום בשל שינויי הפרטיות של iOS ואפל, חסימת השוק הרוסי לבדה תעלה למטא 1.3 מיליארד דולר השנה, לפי פורבס.
אבל זה כסף קטן לעומת השוק האירופי, שקריטי למטא בימים אלה. ב-2021 אירופה הכניסה למטא 29 מיליארד דולר מתוך 118 מיליארד. כלומר בערך רבע מכל הכנסותיה של החברה הגיעו מהיבשת הישנה. עכשיו, כאמור, הירידה בהוצאות משקי הבית צפויה להתגלגל בין היתר גם להוצאות פרסומיות על גבי הפלטפורמה.
באופן כללי, מטא לא סתם מושכת את העיניים של השוק. מאז שהונפקה ב-2012 ועד השיא שלה באוקטובר האחרון, מטא הייתה מניה יוצאת דופן באמת. היא עלתה בקצת יותר מפי 10, מ-38 דולר ב-IPO ל-382 דולר, ונשקה לרגע למועדון טריליון הדולר בשווי השוק לפני שהכול החל להתפרק. אחרי ה-iOS וההתרסקות של נטפליקס, כמו גם התחרות הגוברת מטיקטוק והבזבזנות על המטאוורס שלא צפויה להחזיר דיבידנדים בקרוב, בשבוע שעבר המניה התרסקה וננעלה על 184 דולר וקצת פחות מ-500 מיליארד דולר בשווי השוק. אם לא מחשיבים את ירידות הקורונה במרץ 2020, המניה בעצם חזרה לאוקטובר 2019, רק שאז הייתה בעמדת זינוק והיום היא כבר נתפסת אחרי השיא.
בשבוע שעבר מניית מטא התרסקה וננעלה על 184 דולר וקצת פחות מ-500 מיליארד דולר בשווי השוק. אם לא מחשיבים את ירידות הקורונה, המניה בעצם חזרה לאוקטובר 2019, רק שאז הייתה בעמדת זינוק והיום היא כבר נתפסת אחרי השיא
הטריגר לנפילה ברבעון שעבר היה שמטא הציגה לראשונה שורה לא מחמיאה של התכווצות במספר המשתמשים הפעילים. אין מנוס מכך שהטרנד הזה יימשך לרבעון השני, גם אם לא באשמת החברה. פגיעה מטריאלית כלשהי הולכת להיות, אבל השאלה היא עד כמה עמוק הפצע. כבר ברבעון שעבר החברה צפתה הכנסות של בין 27 ל-29 מיליארד ברבעון הראשון, פחות מה-30 שציפה השוק. עכשיו הקונצנזוס צופה קצת יותר מ-28 מיליארד וזה כנראה ייראה רע עוד יותר. הקונצנזוס צופה רווח למניה של 2.56 דולר, ירידה של למעלה מ-24% מאשתקד.