תפקיד: מנכ"ל רשות החדשנות
תפקידים קודמים: מנכ"ל נשיא קבוצת RAD, משקיע הון סיכון בקרן ויולה
שנת לידה: 1967

בכל שנה רגילה היינו מפרטים כאן על התוכניות של רשות החדשנות ומספרים מהם התחומים שבהם תתמקד הפעילות שלה בשנה-שנתיים הבאות. השנה אינה שנה רגילה. אם לא הספיק משבר מאקרו-כלכלי גלובלי, בחודשים האחרונים מצא עצמו מנכ"ל רשות החדשנות דרור בין בעמדה קשה במיוחד: מצד אחד הוא ממשיך לקדם את אסטרטגיית הרשות כאילו אין מחאת הייטקיסטים; מצד שני הוא מנסה לשקף את מחאת ההייטק לממשלה שלא מעוניינת לשמוע עליה.

בין, יליד 1967, הוא בעל תארים ראשונים בהנדסת תעשייה וניהול והנדסת מערכות מידע מהטכניון ו-MBA מאוניברסיטת תל אביב. לפני מינויו למנכ"ל רשות החדשנות הוא ביצע שורה של תפקידים בשוק הפרטי. בין היתר היה שותף בחברת הייעוץ שלדור, חבר הנהלה בקומברס, שותף בקרן ההון סיכון ויולה כשעוד קראו לה כרמל, ואף נשיא ומנכ"ל קבוצת RAD. בין לבין הוא הספיק לכהן כחבר דירקטוריון באיגוד ההייטק הישראלי עד שב-2021 האחרון הגיע לרשות החדשנות והחליף בתפקיד את המנכ"ל הוותיק אהרון אהרון.

עם תקציב השקעות של יותר מ-2 מיליארד שקל, בין הוא דה-פקטו מנהל קרן ההון סיכון של מדינת ישראל. המענקים שהוא והרשות מחלקים יכולים לספק את הדחיפה הראשונה לכל מיזם. אבל אם למנהלי קרנות יש מטרה עיקרית אחת - רווח - הרי שלבין יש לפחות תריסר. המנדט של רשות החדשנות הוא בראש ובראשונה לקדם את החדשנות בישראל ולהשקיע בתחומים וביוזמות לטווח ארוך יותר, כאלה שמתקשות לקבל מימון ראשונים בשוק הפרטי.

אולם הרשות לא פועלת במנותק מהשוק, להפך: היא עובדת בצמוד אליו, מתנה את ההשקעות שלה בגיוס הון פרטי במקביל, אבל גם קשובה למצוקות אקוטיות של האקוסיסטם ומתגייסת על מנת לטפל בהן בזמן אמת. "אנחנו לא רוצים להיות איפה שיש כסף פרטי אלא רק במקומות שיש בהם כשלי שוק וקיים סיכון גבוה בהשקעה", הסביר בעבר בין את ההיגיון.

היעדים העיקריים של רשות החדשנות לתקופה הקרובה שמים דגש על תחומי הקוואנטום, ה-AI והאקלים. אל אלו יתווסף הניסיון לקדם חדשנות רגולטיבית בממשלה כאישורי מזון חדש ורכבים אוטונומיים. כתמיד, הרשות מכוונת גם להגברת הגיוון הדמוגרפי והגאוגרפי בהייטק ולהרחבת ההשתתפות של אוכלוסיות שסובלות מתת ייצוג. בתקופה המאתגרת הנוכחית מתווספות למטרות הללו גם רצון לבנות ולקדם מודלים חדשים להתמודדות עם השינויים הצפויים בשוק, ומאמצים גם להצמיח יותר סטארט אפים חדשים וגם לעגן את קיומן חברות הצמיחה בישראל.

בחודשים האחרונים מצא את עצמו בין נאבק על תקציב הרשות שהוא מנהל אל מול ממשלה שסדר העדיפות הלאומי שלה שונה מכל מה שנראה כאן בעבר. בשעה שעל תקציב המדינה הועמסו הררי התחייבויות תקציביות שמתמקדות במגזר החרדי, ההייטק - הסקטור שמייצר כמעט פי שלוש מס מחלקו באוכלוסייה - כבר לא נמצא בראש סדר העדיפויות.

 

<< חזרה ל-techlist המלא | למשפיעים הנוספים בתחום >>