כאילו לא הספיקו להייטק הישראלי משבר מאקרו-כלכלי גלובלי ומהפכה משפטית מבית, השנה נוספו לאלה גם קריסת סיליקון ואלי בנק (SVB) שלפי הערכות כמחצית מהסטארט אפים המקומיים עשו עמו עסקים. כעת, לאחר שהבנק נמכר, הפרשה אולי הגיעה לסיום זמני והלקוחות אמנם קיבלו את מלוא כספם חזרה, אך עדיין מוקדם לאמוד את מלוא ההשפעה של האירוע הזה על תעשיית ההון סיכון הגלובלית. אבל היי, זה לא אומר שלא ננסה.
סיליקון ואלי בנק היה לא רק אחד הגופים הפיננסים החשובים של עולם ההון סיכון, הוא גם היה אחד המשתלמים שבהם. בנקים מסורתיים, במיוחד כאלה שלא מחזיקים מחלקת הייטק ייעודית, מתקשים להעניק שירותים לחברות סטארט אפ. בעולם הפיננסים הישן והטוב אשראי או הלוואה ניתנים רק לאחר שהבנק מוודא שמי שמקבל אותם יוכל גם להחזיר אותם - בין שזו לקוחה שיש לה נכסים בחסכונות או משכורת קבועה, ובין שמדובר בחברה שיש לה הכנסות שעומדות ברף מינימלי.
אבל לסטארט אפים אין דברים כאלה. מה שיש להם זה בעיקר חלומות והוצאות - על עובדים, שכירות ושיווק - ופעם בשנה וחצי יש להם גם סבב גיוס. כדי לגשר על הפער בין ההוצאות הגבוהות להכנסות הנמוכות, סטארט אפים מבצעים גיוס חוב ונוטלים קו אשראי - כלי פיננסי פחות סטנדרטי.
לאחר שקרס, בתעשיית ההייטק הספידו את SVB באומרם כי הבנק "הבין את ההייטק". שזה אומר, בתרגום חופשי, שהוא העניק לחברות ההייטק שירותים במחיר מציאה. בהעדר המומחיות והדומיננטיות של SVB החלל יתמלא בשחקנים אחרים, שככל הנראה לא יהיו הבנקים הגדולים. נראה שאלו יהיו גופים חוץ-בנקאיים, בנקים מתמחים או אפילו בנקים שמחזיקים במחלקת הייטק ייעודית - בישראל לבדה יש שלושה בנקים כאלו שעושים עבודה לא רעה. אבל השחקנים האלו יעניקו לסטארט אפים, בארץ ובארה"ב, תנאים אחרים מאלו שהורגלו להם.
באווירה של ריבית גבוהה, הורדות שווי, העדר הנפקות בבורסה פלוס וקושי אמיתי לגייס הון, התנאים שבהם סטארט אפים מגייסים חוב יצטרכו לעבור התרמה כלשהי למציאות. חלק מהמומחים מעריכים שתקופת קיפאון כזו או אחרת היא בלתי נמנעת.
לאקוסיסטם החדשנות הישראלי יש מצד אחד מזל שהמערכת הפיננסית המקומית ערוכה לספק לשירותים למגזר ההייטק ואפילו להוטה לעשות זאת. מצד שני, בתקופה שבה המדינה כולה שרויה במצב של חוסר ודאות קיצוני - מהפכה משפטית, זוכרים? - נראה שהמשקיעים הזרים נרתעים מלהזרים את כספם דווקא לישראל. שאלת המבחן תהיה האם המשוואה תתאזן ברמה המקומית, או שנחזה בהיווצרות כדור שלג גלובלי שידרוס גם את ההייטק כחול-לבן.