תפקיד: מנכ"ל ומייסד-משותף של Pagaya
תפקידים קודמים: ממייסדי ומנכ"ל סופר-פרייס, עובד בנק UBS
שנת לידה: 1988
חברת הפינטק הישראלית פאגאיה (Pagaya) סיפקה בשנה החולפת את אחת הדרמות המרתקות ביותר מבין חברות ההייטק הנסחרות. בשעה שרוב החברות בבורסות ניו יורק קרסו ב-2022 בעשרות אחוזים, מניית פאגאיה זינקה באופן שהזכיר את ימי המימסטוק העליזים. אחר כך באה הקריסה במניה, וכעת היא נמצאת באי ודאות. בהייטק הישראלי עוקבים בדריכות אחרי מה שיעלה בגורל החברה שהקימו לפני שבע שנים המנכ"ל גל קרובינר, ה-CTO אביטל פרדו וסמנכ"ל ההכנסות יהב יולזרי. הסיפור של פאגאיה הוא מעין משל עבור סטארט אפים, אם כי מוקדם לקבוע איזה.
גל קרובינר נולד ב-1988, והוא בעל תואר ראשון בהנדסה, כלכלה וסטטיסטיקה מאוניברסיטת תל-אביב. הוא שירת בצה"ל כאנליסט ובהמשך שימש כמנהל השקעות ואף ביצע התמחות קצרה בסניף דויטשה בנק בניו יורק. ב-2011 קרובינר היה ממייסדי סטארט אפ השוואת המחירים סופר-פרייס, ושימש כמנכ"ל שלו. בהמשך עבד קרובינר בבנק UBS בלונדון ובציריך. ב-2016 חבר לפרדו ויולזרי להקמת פאגאיה שבה הוא משמש כמנכ"ל.
פאגאיה פיתחה מערכת חיתום לאישור ודירוג אשראי עבור נותני הלוואות - גופים מוסדיים כחברות ביטוח וקרנות פנסיה. החברה מקבלת את הכסף המוסדי ומקצה אותו כהלוואות צרכניות בשוק האמריקאי לשימושים כמו רכישת רכב, פרישת תשלומים והוצאות דיור.
התחכום של פאגאיה הוא החיתום לפני מתן ההלוואות, כלומר התהליך שבו החברה מעריכה את רמת הסיכון של הלווה. גוף המחקר של החברה כולל עשרות אנשי דאטה סיינס, שהאלגוריתם שפיתחו מחשב את הריבית הנכונה שבה יש להעניק כל הלוואה והלוואה. כל זה אמור לאפשר לחברה להעניק הלוואות גם למי שהמערכת הבנקאית הרגילה סירבה להעניק לו אשראי אך הכלי האלגוריתמי שלה בכל זאת העריך את הסיכון שלו כמשתלם.
אלא שכל התחכום הזה נתקל ב-2022 בחומה הבצורה של התרסקות השווקים הציבוריים. החברה נכנסה לנאסד"ק במסגרת עסקת SPAC ביוני האחרון לפי שווי של 8.5 מיליארד בידיעה ברורה שמחכה לה שחיטה. וזו אכן הגיעה: המניה צללה אך באופן מפתיע זינקה חודש לאחר מכן לשווי של 20 מיליארד דולר, שלפי הערכות נבע ממחסור במניות סחירות ושורט סקוויז.
נראה כי מדי שבוע חוו קרובינר ושותפיו דרמה אחרת. על הנייר, הזינוק בשווי המניה העניק לשלושת המייסדים שווי אחזקות מצרפי של 10 מיליארד דולר. כאילו כדי להוסיף מתח לדרמה, סעיף בהסכם ה-SPAC של פאגאיה אפשר למייסדים למכור את מניותיהם מוקדם יותר - 90 יום לאחר הכניסה לבורסה במקום 180 - אם מחיר המנייה ישאר מעל 12.5 דולר למשך 20 ימים רצופים במשך 30 ימי מסחר. בספטמבר תקופת תקופת החסימה תמה, אך לפי דיווחים קרובינר וחבריו מימשו מניות בשווי של כ-300 אלף דולר כל אחד.
לאחר מכן הגיעה קריסה נוספת המחיר המניה, שהכניסה את פאגאיה לספוקלציה חדשה ומאיימת להביא למחיקתה מהמסחר. כיום מתקרב החברה לסגור שנת מסחר ראשונה סוערת ודרמטית תוך שהיא נסחרת בשווי של פחות ממיליארד דולר.