ההייטק הישראלי מתקשה להתאושש: מגמת הירידה נמשכת כבר רבעון שביעי ברציפות, כך לפי דוח חדש של מכון המחקר והמדיניות SNPI, שמפרסם את סקירת הרבעון השלישי של שנת 2023 בהייטק הישראלי. הסקירה מצביעה על המשך המגמות השליליות בהייטק הישראלי, אשר מושפעות הן מההאטה הגלובלית והן מאי-היציבות המקומית.
אמש (שבת) תקף יו"ר ועדת הכספים חה"כ משה גפני (יהדות התורה) את המפגינים נגד המהפכה המשפטית. בדברים שנשא בכנס הבחירות המוניציפאליות של יהדות התורה התייחס גפני לאזהרות שהשמיעו בכירי המשק בדבר פגיעת הרפורמה המשפטית בכלכלה - וטען שאלה היו אזהרות שווא.
"הסבירו לי כמה הבעיה קשה, ומה עלולה לגרום הרפורמה הזאת", אמר גפני. "עבר מאז די הרבה זמן - הכלכלה מצוינת. כשרואים את ההייטק, הגירעון וההוצאות וההכנסות - לא רואים שיש משהו שונה, הכול בסדר".
גפני אולי לא רואה שיש משהו שונה, אך החוקרים של SNPI רואים את הדברים מעט אחרת: "חלק נכבד מהירידה בהשקעות בישראל נובע ככל הנראה מההאטה העולמית. עם זאת, הירידות בישראל בין 2022 ל-2023 חדות יותר, מה שמעיד כנראה על תרומתה של אי היציבות הפוליטית בארץ לירידה בהשקעות", נכתב בדוח.
"ניתן לראות גם שמתחילת הירידות, גם בארה"ב וגם באירופה היו רבעונים של עליה בהשקעות - ואילו בישראל הירידות רציפות".
ההשקעות בהייטק הישראלי ברבעון השלישי של 2023 ירדו ב-40% בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה, והסתכמו ב-1.7 מיליארד דולר. בסיכום של תשעת החודשים הראשונים של 2023 מדובר כבר בירידה של 63% בהשוואה לשנה שעברה.
מחברי הדוח מציינים כי לא ניתן לקשור את כל החולשה בהשקעות למגמה העולמית ומראים כי הירידה בהשקעות בישראל בין 2022 ו-2023 היתה חריפה יותר בהשוואה גלובלית.
ההשקעה בסטארט אפים בישראל בתשעת החודשים הראשונים של השנה ירדה ב-63% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. זאת בהשוואה לירידה של 43% באותה תקופה בסטארט אפים באירופה ושל 48% בסטארט אפים בארה"ב.
עם זאת, בין הרבעון השני והשלישי של השנה, ישראל מפגרת אחרי אירופה אך מקדימה את ארה"ב: היקף ההשקעות בסטארט אפים בישראל ירד בין הרבעון השני לשלישי של 2023 ברמה של 10% בשעה שבארה"ב ההשקעות ירדו בש-17% ובאירופה עלה ב-3%.
גם אם מסתכלים על מדד חדי-הקרן שישראל הובילה בו בעבר המצב אינו מזהיר. חד-קרן (יוניקורן) הוא הכינוי המקובל לסטארט אפ פרטי בשווי של מיליארד דולר ומעלה. בישראל "נולד" רק אחד כזה ב-2023, מבין 59 חדי-קרן חדשים שנולדו בעולם בשמונת החודשים הראשונים של השנה.
מחברי הדוח מציינים כי היווצרות של חדי-קרן חדשים בתקופה של האטה גלובלית וקושי בגיוס הון מעידה על ייחודיות טכנולוגית או עסקית של חברות בתחומים שנחשבים לבעלי פוטנציאל. ייחודיות זו מושכת משקיעים להשקיע בחברות למרות אווירת ההאטה הכללית.
מכאן שהיעלמות חדי-הקרן בישראל מעידה על כך שהחברות המקומיות מתקשות במיוחד למשוך את אמון המשקיעים בתקופה זו.
בישראל "נולד" רק חד-קרן אחד ב-2023 מבין 59 חדי-קרן חדשים שנולדו בעולם בשמונת החודשים הראשונים של השנה. היעלמות חדי-הקרן מישראל מעידה על כך שהחברות המקומיות מתקשות במיוחד למשוך את אמון המשקיעים
מגמה מדאיגה נוספת שעליה מצביע הדוח הוא ירידה חדה של עשרות אחוזים במספר גופי ההשקעות הזרים הפעילים בישראל בין 2022 ל-2023.
הדוח אף מצביע על ירידה דרמטית במספר ה"מגה-סבבים": גיוסי הון בסכום של 100 מיליון דולר ומעלה. הדוח מצא 11 מגה-סבבים בלבד ב-2023 לעומת 55 ו-36 בתקופה המקבילה בשנים 2021 ו-2022 בהתאמה. מתוך 11 חברות אלה, רק ל-3 יש מטה בישראל.
בנוסף, ב-SNPI מציינים כי גיוסים של ארבע חברות ספציפיות היוו כמעט 40% מכלל ההשקעות בהייטק המקומי ביולי-ספטמבר. בלעדיהם סך ההשקעות היה עומד על מיליארד דולר בלבד.
מנכ"ל SNPI: "כל שהמצב הנוכחי יימשך, וללא מדיניות ממשלתית שתחדש את השותפות רבת השנים עם התעשייה ותשיב את הוודאות לכלכלה - יש חשש גדול שההייטק הישראלי יאבד את עמדת ההובלה שהושגה בעמל רב וימצא את עצמו מדשדש מאחור"
"זהו עוד רבעון חלש להייטק הישראלי, שממשיך לסבול מההאטה העולמית ומאי-היציבות המקומית" מסר, מנכ"ל SNPI אורי גבאי. "מסתמן ששנת 2023 כולה תסתיים עם כמחצית מההשקעות בסטארט-אפים ישראלים ביחס ל-2022. גם הירידה בכמות המשקיעים ובמספר חדי הקרן (היוניקורנים) החדשים שנוצרו - שני מדדים שישראל הצטיינה בהם בשנים האחרונות – מעוררים דאגה ומסמנים על החולשה המתמשכת.
"ההייטק הישראלי שגשג בשנים האחרונות והציג ביצועים טובים בהרבה מאקוסיסטמים אחרים, גם בתקופות קשות כמו משבר הקורונה. ככל שהמצב הנוכחי יימשך, וללא מדיניות ממשלתית שתחדש את השותפות רבת השנים עם התעשייה ותשיב את הוודאות לכלכלה - יש חשש גדול שההייטק הישראלי יאבד את עמדת ההובלה שהושגה בעמל רב וימצא את עצמו מדשדש מאחור".
ממחאת ההייטק נמסר בהמשך לדו"ח SNPI: "במקום לגנוז את החקיקה, להוביל ליציבות בשוק ולמשקיעים, נתניהו זורק ספינים על AI ומצטלם עם אילון מאסק. במקום לסייע להייטק להשתקם, הממשלה בראשותו מעבירה כספים סקטוריאליים וזונחת את העתיד הכלכלי שלנו.
"ככל שהממשלה תאיים בחקיקה אנטי דמוקרטית, הנזק לסטארט אפ ניישן ולכלכלת ישראל יחמיר ויישאר כאן לשנים קדימה. משקיעים שעוזבים ספק אם יחזרו, ויזמים מעדיפים להקים חברות ולהירשם בחו"ל. רק גניזת חוקי ההפיכה תציל את הדור האבוד של ההייטק הישראלי".