אם אי פעם זרקתם פסולת אורגנית לקומפוסט, עשיתם טוב לכדור הארץ. גם חסכתם פסולת שמשונעת במשאיות והולכת למטמנות, וגם מנעתם מהפסולת האורגנית להפוך לגזי חממה. חברת TripleW לוקחת את הרעיון הזה לאקסטרים, ופיתחה תהליך שבו פסולת אורגנית הופכת לפלסטיק מתכלה.
"הרעיון הוא לקחת פסולת מזון, ולעשות ממנה חומצה לקטית. שהיא רכיב מרכזי למספר תעשיות, ביניהן פלסטיק מתכלה", מסביר טל שפירא, מייסד ומנכ"ל TripleW. "ביו פלסטיק היום מיוצר מתירס או מקנה-סוכר, אבל זה מצריך מים ואדמה - בתהליך שלנו זה לא נדרש".
איך זה עובד? שפירא מסביר: "אנחנו עובדים עם חברות מזון ולוקחים פסולת שלהם מכל השרשרת - מהמפעלים, מהסופרים, ממסעדות - אנחנו מסירים את האריזות, ומתסיסים את החומר האורגני. אח"כ אנחנו מבודדים את החומצה הלקטית וכל מה שלא הופך לחומצה לקטית ממשיך הלאה וממש לייצור חשמל באמצעות ביו גז".
המנכ"ל טל שפירא: "יש לנו היום שני מתקני הדגמה בבלגיה שמסוגלים לטפל ב-15 טון פסולת ביום. הגיוס הנוכחי יאפשר לנו להרחיב את המו"פ ולתמוך בפרויקט דגל שיטפל ב-500 טון מזון ביום. אנחנו מצפים להיות עד אמצע 2025 עם מתקן בקנה מידה חרושתי מסחרי"
שפירא בעל רקע בביולוגיה וכימיה ויש לו תואר שני ממכון ויצמן. ה-IP של החברה הוא במיקרו-אורגנזמים שעושים את ההתססה, ובבידוד החומצה הלקטית, תהליך שלא היה קיים בעבר. "אבל כל זה נעשה תחת מודל עסקי. כך שאפשר לייצר את החומר גלם בעלות זולה מעלות הייצור שלו באמצעות גידול מזון", מסביר השותף המייסד אמיר אורנים שמכהן גם כסמנכ"ל התפעול, "בנינו את המודל הכלכלי על בסיס הנחה שלא נקבל שום סובסידיה". כמובן, שהכלכלה של החברה תעבוד טוב יותר אם יגיעו לחברה מענקים נוספים, כמו למשל מכלכלת קיזוז הפחמן החדשה, והחברה פועלת גם בנתיב הזה.
אם לסכם, TripleW חוסכת פסולת, מונעת מגזי חממה להגיע לאטמוספרה, מייצרת פלסטיק ירוק במקום פלסטיק שמיוצר היום מנפט, ומחליפה תהליכים שצורכים היום מים וקרקע. לאור היתרונות האלו, החברה גייסה כעת סבב 16.5 מיליון דולר בהובלת קרן האקלים Firstime. עוד השתתפו בסבב קרן גז ונפט ישראל, קבוצת CBG, מילניום פודטק (שותפות מו"פ ציבורית), LG טכנולוגי ונצ'רס הקוריאנית, אדי שלו ומשקיעים אחרים.
"קמנו ב-2016 ובחברה 26 עובדים", מספר שפירא על הסטטוס של החברה. "קודם לגיוס הזה גייסנו 19 מיליון דולר, מהם 7 מיליון דולר ממענקים. "יש לנו היום שני מתקני הדגמה בבלגיה שמסוגלים לטפל ב-15 טון פסולת ביום. הגיוס הנוכחי יאפשר לנו להרחיב את המו"פ ולתמוך בפרויקט דגל שיטפל ב-500 טון מזון ביום. אנחנו מצפים להיות עד אמצע 2025 עם מתקן בקנה מידה חרושתי מסחרי ועד תחילת 2026 עם מתקן חרושתי שני".