בחודשים האחרונים אנחנו עדים לאחת הדרמות הגדולות בעולם הטכנולוגיה, מאז ומעולם. בענקית הסושיאל טוויטר אין רגע דל, מאז שהשתלט עליה היזם הקולני והתזזיתי - ויש שגם יאמרו, הגאון - אילון מאסק. פיטורים אגרסיביים מהיום להיום, החלטות שרירותיות, שינוי מדיניות הלוך ושוב, נטישת מפרסמים, מאבקים משפטיים. אין כמעט שבוע שבו טוויטר לא זוכה לכותרות בעיתונים בכל העולם.
אבל יש אדם אחד שלא היה צריך לקרוא על הדרמות האלה בעיתון.
"הייתי בבית ודיברתי עם צוות המפתחים שלי, ופתאום הם מדווחים שהמחשבים שלהם נכבים, אחד אחרי השני", מספר אמיר שבט, איש הייטק ותיק - ועד לאחרונה הישראלי הבכיר בטוויטר. "באותה תקופה דיברנו בינינו בקבוצות 'סיגנל'", הוא אומר ומתייחס לאפליקציית מסרים מיידים מוצפנת, שאימצו עובדי טוויטר כדי לתקשר בבטחה ביניהם. "וככה עוד עובד ועוד אחד מספרים שהמחשב שלהם הופך ל-Brick (לבנה, כלומר גוש חסר ערך, א"ז). באותו לילה ישנתי אולי עשר דקות. גם המחשב שלי נכבה באמצע הדרך, ומצוות של 150 איש - נשארו שלושה".
הצוות של שבט לא היה היחיד. מאסק רכש את טוויטר - הרשת החברתית האהובה עליו - בחודש אוקטובר 2022, בעסקת ענק של 44 מיליארד דולר, ואחד מהצעדים הראשונים שביצע היה קיצוץ מיידי של אלפי עובדים. המטרה במהלך היא להפוך את טוויטר לחברה רווחית, לאחר שב-8 מתוך 10 השנים האחרונות, היא סיימה את השנה בהפסדים כבדים. מהלך הפיטורים עליו מספר שבט, התבצע ביום שישי בבוקר בראשית נובמבר, ובאמצעות אימייל. "בניסיון להעלות את טוויטר על דרך המלך, נתחיל בתהליך של צימצום כוח העבודה הגלובלי שלנו", לשון המייל. בסופו של דבר, קוצצו כ-75% מעובדי טוויטר.
"זו הייתה חוויה סוריאליסטית", מספר שבט על טוויטר בראשית עידן מאסק. למאסק עצמו למעלה מ-125 מיליון עוקבים בטוויטר, והוא משתמש ברשת כדרך לתקשר עם העולם החיצון. באופן פרדוקסלי, גם הלבטים שהיו לו לגבי רכישת טוויטר עצמה, השתקפו היטב בציוצים שלו במשך חודשים ארוכים. "כל דבר שקורה, אנחנו שומעים עליו בפעם הראשונה דרך ציוץ בטוויטר, מקום העבודה שלנו. הוא (מאסק, א.ז) מצטרף, הוא לא מצטרף? הוא קונה את החברה או לא?", מספר שבט בתסכול. בסופו של דבר, מאסק הלך על העסקה - וחגג אותה כשנכנס למשרדי טוויטר אוחז בכיור. "Let that sink in", כתב בטוויטר. תנו לזה לשקוע. אני הבעלים החדש של הפלטפורמה.
שבט: "זו הייתה חוויה סוריאליסטית. היה חוסר תקשורת מוחלט, וזה בעיניי על גבול ההתעללות. ראיתי כמה רכישות בקריירה מכל מיני כיוונים. זו אף פעם לא סיטואציה פשוטה, אבל יש דרך נאותה לעשות את זה"
"אחד הדברים הכי קשים, היה היעדר התקשורת הפנים ארגונית. היה חוסר תקשורת מוחלט, וזה בעיניי על גבול ההתעללות, מה שהוא (מאסק, א"ז) עשה. ראיתי כמה רכישות בקריירה מכל מיני כיוונים, כולל כשליוויתי את זו של waze, שנרכשה על ידי גוגל. זו אף פעם לא סיטואציה פשוטה, אבל יש דרך נאותה לעשות את זה, וזו בהחלט לא הייתה הדרך שבה זה נעשה בטוויטר. מה שהיה לי הכי קשה שאסרו עליי לדבר עם העובדים שלי. זו הייתה ההנחיה, למרות שהם מודאגים ובצדק".
שבט הגיע לטוויטר בעקבות רכישה. הסטארט אפ שלו Reshuffle נרכש בתחילת 2021 על ידי טוויטר, והוא הצטרף ל"ציפור הכחולה" בתפקיד בכיר. הטייטל היה מנהל המוצר בפלטפורמת המפתחים. בפועל, הוא היה הישראלי הכי בכיר בחברה.
איזו טוויטר מצאת כשהצטרפת לחברה?
"טוויטר הייתה מקום מקסים, מקום פתוח, מלא באנשים מגוונים, מכל הצבעים והסוגים. זה גם היה מקום עבודה שמאד מוכוון לעבודה מרחוק. חייתי באוסטין טקסס ורוב הצוות שלי בבולדר קולורדו, והיו לי עוד אנשים מפוזרים בכל מיני מקומות".
אחרי רכישת טוויטר התנאים הללו השתנו לחלוטין. מאסק ביטל את היכולת לעבוד מחוץ למשרדים והחל לדרוש תנאי עבודה קיצוניים - שאף גרמו למאות עובדים להתפטר בזעם מהחברה. העובדים קיבלו במייל אולטימטום: מי שיחליט לא לחתום על טופס דיגיטלי שבו הוא מתחייב לעבוד שעות ארוכות ובאופן אינטנסיבי ("extremely hardcore") ימצא את עצמו מחוץ לחברה. מסמך נוסף שהופץ מפרט מה צפוי לעובדים שיישארו: דרישה לעבוד מהמשרד כדי לבצע את העבודה ב"רמה הגבוהה ביותר", שעות נוספות ועבודה בסופי שבוע.
שבט: "פיטרו אנשים בחופשת מחלה, פיטרו אנשים עם סעיפי נכות, פיטרו אנשים עם ויזות עבודה בארה"ב, שהמשמעות היא שהם מגורשים מהמדינה - הכי הרבה שעות שינה איבדתי עליהם. אני לא חושב שזה אנושי"
שבט זוכר היטב את הימים הללו. "זה היה לא מקצועי. אומרים 'לך תכין פרזנטציה ל-7 בבוקר', אתה מתאמץ, ואז מחכה עד 10 בלילה להציג אותה. אומרים לך 'תבוא לפגישה', ואז מבטלים אותה ואז מחזירים אותה, ככה 10 פעמים. מביאים מהנדסים מטסלה שלא מבינים במה שאתה עושה, כדי לעשות Code review לארכיטקטורה שלך (מאסק הביא אנשי מקצוע מחברת הרכב החשמלי שהוא עומד בראשה, על מנת שיבדקו את עבודתם של עובדי טוויטר, א"ז), מבקשים ממך לדרג את העובדים מהטוב ביותר לרע ביותר, בלי שום קטגוריה או קריטריון".
כולם עזבו, מפעל הציוצים ריק. ממליץ בחום לגבות את התכנים שלכם.
— Amir Shevat (@ashevat) November 18, 2022
יש סיכוי טוב שהמפעל יחזור ויתמלא, אבל יש גם סיכוי שלא בזמן הקרוב https://t.co/vBCgeXccOi
יש טענה שטוויטר הייתה מנופחת והפסדית, שהיה מקום לפיטורים נרחבים.
"אני חושב שזו החלטה סבירה לקצץ משרות בטוויטר, זה הביזנס שלו ואין לי שיפוטיות כלפי זה - לחתוך 70% מהחברה. אבל הדרך שבה זה נעשה היא מאוד בעייתית: אני לא חושב שזה ראוי לא לתקשר עם אנשים במשך שבועות. פיטרו אנשים בחופשת מחלה, פיטרו אנשים עם סעיפי נכות, פיטרו אנשים עם ויזות עבודה בארה"ב, שהמשמעות היא שהם מגורשים מהמדינה - הכי הרבה שעות שינה איבדתי עליהם. אני לא חושב שזה אנושי להנחות מנהלים לא להרגיע את העובדים תחתיהם. כשעבדתי בקומברס עברתי שלושה גלי פיטורים ועם כל הכאב זה נעשה בצורה מאוד תקשורתית ועם אמפטיה. ודרך אגב, לפי העיתונות, בגאונות שלו הוא גם פיטר אנשים וגם אמר להם לחזור אחר כך".
מה ייפגע בטוויטר כתוצאה מהפיטורים?
"הניהול של התוכן נפגע (כלומר, היכולת לחסום פייק ניוז, גזענות, אנטישמיות והסתה לאלימות, א"ז). היו גם המון תוכניות לעוד כלים שכבר הדלקנו מפתחים עליהם, ואפילו כבר התחלנו להשיק אותם, והפסקנו באמצע הפרויקט. למשל, רצינו להשיק מוצר שמאפשר לכל אחד לייצר timeline סביב תחום עניין שלו, נניח אוכל טבעוני. זה כבר לא יקרה. אני חושב שההכנסות מפרסום גם ייפגעו כי המהלכים האלו מרחיקים מפרסמים. אבל האמת שמה שקורה בטוויטר הרבה יותר מטריד אותי כאזרח העולם כי טוויטר היא הרבה יותר מאשר חברה - היא כלי דמוקרטי. היא כלי בשביל כתבים, היא כלי לשיח ציבורי, שהוא חיוני לשימור הדמוקרטיה".
שבט: "ראיתי כמה רכישות בקריירה מכל מיני כיוונים, כולל כשליוויתי את זו של waze שנרכשה על ידי גוגל. זו אף פעם לא סיטואציה פשוטה, אבל יש דרך נאותה לעשות את זה, וזו בהחלט לא הייתה הדרך שזה נעשה בטוויטר. מה שהיה לי הכי קשה שאסרו עליי לדבר עם העובדים שלי"
כששבט מדבר על ניהול התוכן, הוא מתייחס לסערה נוספת שמתחוללת בעקבות רכישת טוויטר: מאסק מגדיר עצמו כמאמין ב"חופש ביטוי מוחלט", וכחלק מהצעדים הראשונים לאחר הרכישה הוא החזיר חשבונות שהוקפאו או הושעו מהפלטפורמה, בהם גם זה של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, שהודעה לאחר אירועי הקפיטול.
מאסק דווקא טוען שחופש הביטוי התרחב בזכות הרכישה.
"כל הדיבור הזה על חופש הביטוי... אפשר לראות מה שקורה באמת ברשת. אני לא חושב שחופש הביטוי השתפר, רק השנאה הפכה להיות הרבה יותר קיצונית".
שבט מכיר את זה גם ברמה האישית: באיזשהו שלב מאסק פצח ב"קמפיין", שורת ציוצים נגד יואל רות', שהיה מנהל ה-Trust and Safty בטוויטר, ופוטר כמובן. מאסק ציטט מעבודת הדוקטורט של רות', בן לישראלים שעברו לארה"ב, ורמז שהוא פדופיל, דבר שגרם לשטף של איומים על רות', ברמה שהוא ומשפחתו עזבו את ביתם לתקופה לפי דיווח של הוושינגטון פוסט.
באחד מציוצי הקמפיין אוזכר בדרך אגב גם שבט, וזה הספיק למעריצים לתקוף גם אותו: "שמעתי קריאות כמו: 'שני יהודים שמחליטים מה קורה בטוויטר', או 'קניה (ווסט) צדק'. הייתי צריך להתמודד עם כל מיני דברים כאלו", משחזר שבט. "כמות האנטישמיות שספגתי הייתה גבוהה".
שבט גם נמצא כעת בהליך משפטי מול טוויטר, כמו גם עובדים נוספים, על אי-תשלום הפיצויים שהובטחו לו וליתר עובדי החברה על ידי מאסק בעת הרכישה.
"יש לי מנהל מגיל 21"
אבל אולי התחלנו את הכתבה הזו מהאמצע: אמיר שבט (47, נשוי ואב לשני בנים בני 18 ו-15) לא התחיל את הקריירה בטוויטר ולא סיים אותה שם. רוב הקריירה שלו הוא שכיר: "לא הייתי במצב שלא היה לי מנהל מאז גיל 21", הוא מספר בחיוך. בצבא הוא היה דווקא היה לוחם, ביחידת סחלב ולא באיזו יחידה טכנולוגית. "אבל הייתי ילד PC. כל החיים שלי תיכנתתי. אחרי הצבא הצטרפתי לכמה סטארט אפים ומשם לקומברס, בשנת 2000. אחרי קומברס הצטרפתי לסטארט אפ בשם מאנטה-ריי. כתבתי שם מאמר על מחשב מבוזר וכתבו לי מייל מגוגל, רצו לגייס אותי". אלו היו הימים שגוגל עוד לא הייתה מוכרת, כמעט. "הם כתבו שאני צריך לשלם על כרטיס הטיסה לארה"ב ולא הייתי מוכן לזה. כנראה פיספסתי את ההזדמנות הכי גדולה בחיים שלי", הוא מחייך.
Should I step down as head of Twitter? I will abide by the results of this poll.
— Elon Musk (@elonmusk) December 18, 2022
משם, חלק גדול מהקריירה של שבט היא סביב הממשק בין סטארט אפים לתאגידים, מה שבא לידי ביטוי ב-API, כלומר בממשק שמאפשר חיבור בין המוצר למפתחים של חברות נוספות: "אני One Trick Pony. עשיתי את אותו הדבר בהרבה חברות", מסביר שבט, "אומרים ש-Software is eating the world, אז API זה איך שהיא עושה את זה. הציפייה שהכל יהיה מקושר להכל. עבדתי במיקרוסופט בקשרי מפתחים ואז בגוגל בקשרי מפתחים. הקמתי את פרויקט ה'קמפוס' בגוגל יחד עם אייל מילר ויוסי מטיאס, וגם שם המטרה הייתה שסטארט אפים יתחברו לכלי גוגל כמו GCP (הענן של גוגל, א"ז), אנדרואיד, כרום או גוגל Maps".
בטוויטר היה אחרי שבט קבוצת מוצר שעושה את ה-API, ממשקי המפתחים של טוויטר. "יש ביזנס גדול של מאות מיליוני דולרים של ארגונים וחברות שקונים מידע מטוויטר, למשל סוכנות הידיעות בלומברג משתמשת בכלי כזה כדי לקבל איתותים פיננסיים, וצריך לפתח ממשקים שיודעים לטפל בהמון בקשות, בזמן אמת, בצורה מאובטחת ושהמידע יהיה אמין", הוא מסביר.
שבט: "כתבתי מאמר על מחשב מבוזר וכתבו לי מייל מגוגל, רצו לגייס אותי. הם כתבו שאני צריך לשלם על כרטיס הטיסה לארה"ב ולא הייתי מוכן לזה. כנראה פיספסתי את ההזדמנות הכי גדולה בחיים שלי"
ההצלחה של הקמפוס בישראל הביאה את שבט לארה"ב. הוא נקרא על ידי גוגל לפתוח "קמפוסים" בעוד כמה מקומות בעולם, ובהזדמנות זו עבר לגור בעמק הסיליקון. בעקבות הקורונה, שבט, כמו רבים אחרים, עזב את העמק ועבר לגור באוסטין שבטקסס. "זאת עיר מדהימה וכיפית, יש לי נהר ליד הבית ואני עושה סאפ", הוא אומר.
אחרי הפרק בגוגל עבר שבט ל-Slack, אפליקציית המסרים המיידיים הארגונית. "הגעתי לסלאק כשהיינו 80 איש כדי לקדם את שיתופי הפעולה הטכנולוגיים. הגעתי שבועיים לפני שהפלטפורמה נפתחה לאינטגרציות חיצוניות - לחבר את סלאק לגוגל דוקס או סיילספורס וכדומה. היום יש 250 אלף מפתחים שעובדים מול ה-API של סלאק". את הסוף של הסיפור אתם אולי יודעים: בסוף 2020 סיילספורס רוכשת את סלאק, בעסקה של 28 מיליארד דולר, אבל שבט כבר לא היה שם. שנתיים קודם הוא קיבל הצעה לעשות את "אותו טריק" עבור Twitch, פלטפורמת הגיימינג של אמזון. "עשינו את החיבור בין טוויץ' לחברות המשחקים כמו בליזארד, EA וריוט גייימס".
אחרי הפרק הזה, ב-2019, שבט מצטרף לסטארט אפ הישראלי Reshuffle. הוא מוגדר כמייסד אך בפועל החברה נוסדה ב-2016 ועברה כמה גלגולים. המוצר האחרון הוא, ובכן, בדיוק מה ששבט מבין בו: פלטפורמה המאפשרת למפתחים להתחבר בקלות למערכות חיצוניות. שנתיים לתוך התפקיד וטוויטר תרכוש את החברה, בעסקה לא גדולה, וכך שבט יגיע לתפקיד בכיר.
"נותן ליזמים 4 שעות כל יום"
אבל במקביל לכל אלו, יש לשבט קריירה שנייה ולא זניחה: הוא משקיע פרטי, מה שמכונה אנג'ל. "עשיתי עד כה 32 השקעות, רובן סביב העולמות של SaaS וכליי מפתחים. למדתי להשקיע במה שאני מבין בו". שבט השקיע למשל בחברת digma.ai של ניר שפריר ורוני דובר: "הם נותנים למפתח לראות איך משתמשים בקוד בפרודקשן. זה כמו שאתה תדע אילו פסקאות בטקסט שלך יותר מעניינות את הקוראים", אומר שבט. "השקעתי בעוד חברת פיתוח, Entor של עומר רבין, ובחברה בשם Daily.dev, סטארט אפ שמרכז ניוז בנושאי פיתוח. השקעתי בעוד חברה, לא טק, בשם Calmigo, שעושה משאף מפחית חרדה. בזמן הקורונה היו הרבה מכירות, ואנשים עם חרדת טיסות לדוגמה נעזרים בזה ומוסרים שזה מציל אותם".
שבט: "אני אוהב את האווירה של תל-אביב. ולאחרונה הבנתי את הקסם שלה: יש מקומות שהם All work no play כמו הסיליקון ואלי. יש מקומות שהם ההיפך, All play no work כמו וגאס. תל-אביב היא איכשהו All work וגם All play"
בקפה שאנחנו יושבים בו, יושבים גם שני סטארט אפיסטים. הם תופסים את שבט לשנייה והוא ישר נותן להם את כתובת ה-Calendly שלו, כלי שמאפשר להם לסגור ביומן של שבט פגישה. "אני נותן 4 שעות ביום, כל יום, ליזמים. חצי שעה פגישה בד"כ". זה נעשה בחינם לגמרי, ולפעמים עוזר לשבט ב"דיל פלואו", תהליך איתור חברות להשקעה. "לכל היזמים שהשקעתי בהם אני אומר: הזמן שלי - שלכם".
החל ממאי 2021 שבט הוא גם Venture partner בקרן הון הסיכון Innovation Endeavors שיושבת בפאלו אלטו. "זו משרה חלקית, והתפקיד שלי הוא לעשות סורסינג לעסקאות (לאתר הזדמנויות השקעה, א"ז), לעזור עם הפורטפוליו, אני בוועדת השקעות ולפעמים אני לוקח מושב בורד".
לקרן אין רגליים על הקרקע בישראל אבל שבט מגיע לכאן הרבה ולטענתו חצי מהזדמנויות ההשקעה של הקרן מקורן בישראל. "אני אוהב את האווירה של תל-אביב", הוא אומר, "ולאחרונה הבנתי את הקסם שלה: יש מקומות שהם All work no play כמו הסיליקון ואלי. יש מקומות שהם ההפך, All play no work כמו וגאס. תל-אביב היא איכשהו All work וגם All play".
אין ניגוד עניינים בין היותך אנג'ל לבין התפקיד בקרן?
"להפך: דרור ברמן (שותף מייסד בקרן אינוויישן אנדוורס, א"ז) אמר לי פעם שהדרך להיכנס לעולם ההשקעות היא To play with your own money and to see how it goes. אתה נושא בסיכון. זה מלמד אותך משמעת של משקיע, איך לנתח חברות, להעריך שווי".
מאז הסערות בציפור הכחולה, שבט ממעט לכתוב שם, ובינתיים מחפש חלופות: "יש את Post של נעם ברדין, שאני נהנה מחוויית הכתיבה שם. יש את מסטודון, שלדעתי עוד סובלת מבעיה מוצרית, ולטעמי, אולי זו דעה לא פופולרית, ה-Feed שמסודר בצורה אלגוריתמית הוא יותר מעודד מעורבות. יש עוד חלופות. אני כותב בכמה פלטפורמות ונראה מי תתפוס כי חשוב שתהיה פלטפורמה ציבורית כשהדמוקרטיה בסכנה".
ומה הלאה? "לפני יומיים הפסקתי לעבוד ואני בוחן את האפשרויות שלי", אומר שבט. "יכול להיות שאהפוך למשקיע במשרה מלאה, או שאפתח קרן משלי או שאמשיך להיות אנג'ל, רק יותר אקטיבי. כל האפשרויות פתוחות".