הזמן: 7 באוקטובר 2023, שעת צהרים. יותר מ-200 אזרחים ישראלים נחטפים לתוך שטח רצועת עזה. מאות נרצחים. הקושי באיתור אזרחים הופך קריטי על מנת להשיג שליטה במצב. חמאס מתרברב בהישגיו ומשגר תיעודים בזה אחר זה של קורבנותיו ברשתות החברתיות. מערכת ייחודית המסתמכת על הצילומים האלה, הייתה יכולה להצליב בין מיקומי הנעדרים והנתונים שהצטברו על אודותיהם ברשת עם מפות וצילומי לוויין, ולשפר את סיכויי ההגעה אליהם בתוך דקות.
הפיתוח המדובר אינו בגדר מדע בדיוני, אלא אחת מהיוזמות הרבות שמביאים היזמים הישראלים אל חדרי המלחמה. על הפרק: סיוע לצה״ל, לרשויות המדינה ולמערכות הביטחוניות להתגבר על הפערים הגדולים. אל החלל הריק שנוצר נכנסו מהנדסי תוכנה, מומחי עיבוד תמונה, מנהלי מוצרים, ועוד רבים מקהילת ההייטק. יחד הם הקימו את Israel Tech Guard, יוזמה התנדבותית שנועדה לספק במהירות פתרונות טכנולוגים למערכות הביטחון בישראל. "הצוות המיומן שלנו כולל מגוון רחב מכלל קשת אנשי המקצוע מההייטק ומהאקדמיה", מסבירים שם. "המטרה – הצלת חיים".
ממש כמו משמר אזרחי, אל ה-Guard הצטרפו במהירות שורה של מתנדבים אזרחיים בניסיון לספק במהירות האפשרית פתרונות טכנולוגיים. הפעילות שלהם מתמקדת באיתור מיקומי בני ערובה, זיהוי איומי רחפנים, אבטחת סייבר, יישומים לסיוע ניהולי, הגנה על פלטפורמות מקוונות ועוד. "אנחנו מחזקים את קו התגובה הראשוני של גורמי הביטחון והטכנולוגיה בישראל על מנת להבטיח את עתידה", הם מבהירים.
שמים יד על כספי חמאס
בדומה לאותה מערכת לאיתור נעדרים, מפתחי המשמר ממשיכים גם בקידומים של פרויקטים נוספים בחזיתות אחרות, חלקן אף בשדה הקרב. אחד הבולטים שבהם נועד להתמודד עם אחד האיומים הבעייתיים יותר על הכוחות המתמרנים: מל"טים ומזל"טים.
לאחר שנצפו לראשונה באוקראינה, לאחרונה נודע כי גם חמאס עושה בהם לצרכיו בשדה הקרב כדי לפגוע בטנקים, כלי רכב ובחיילים. כדי לנטרל את האיום, שנחשב לזול ובר השגה בידי האיוב, ב-Guard עמלים בימים אלה על מערכת לאיתור מל"טים באמצעות טלפון נייד בלבד. המערכת תעשה שימוש במצלמות ובמיקרופון של הטלפון, תוך הסתייעות ביכולות למידה, וכך תצליח (בעתיד) לזהות את האיום הנשקף בשטח ולסייע בנטרולו.
״מבחינה טכנולוגית, התמקדנו במתן פתרונות מהירים שיכולים להגיע לכוחות בשטח ולסייע במאמץ המלחמתי מבלי להתפשר על האיכות, שכן מדובר בפתרונות מצילי חיים. במקרה הזה ייצרנו שילוב של חומרה מבוססת מוצרי מדף זמינים (טלפונים ניידים) בשילוב פיתוח אפליקציות AI המבוססת על אלגוריתמיקה, ML (Machine Learning) ו-DL (Deep Learning)״, אומר ליאור מזרחי, ה- CTO ומייסד-שותף הארגון.
"Israel Tech Guard הוקם מתוך צורך אמיתי שזיהינו: ייצור פתרונות טכנולוגיים מצילי חיים לאיומים חדשים שכוחותינו נתקלו בהם בעת הלחימה, בצורה מיידית"
זירה אחרת שזוכה למענה מצד המפתחים היא הטרור הכלכלי. המערכת שפיתחו מנטרת ארנקי קריפטו זדוניים שנועדו למימון פעילות טרור. בין היתר, המערכת עקבה אחרי מידע שהתפרסם במדיה חברתית כדי לחשוף מנגנוני מימון של חמאס. "הצלחנו לאתר כספים רבים בקרנות שיועדו לארגון", מסבירים שם. בנוסף, מאמציהם מתמקדים בזיהוי חשבונות בנק המשמשים להעברת כספים במסווה של תרומות, וכן בזיהוי האקרים ובאיסוף מודיעין מפלטפורמות שונות.
פתרון אחר שהגיע משולחנם של המפתחים נוגע דווקא למערך הסיוע האזרחי, שהיה אף הוא רעוע למדי בעת המתקפה. אנשי ה-Guard פיתחו בוט ייחודי שנועד לסייע במערך התרמת הדם לטיפול בפצועים. כך, נבנתה אפליקציה המספקת פיתרונות חכמים למתרימים בשטח וחוסכת זמן יקר בתשאול התורמים, מדייקת את הצרכים ומייעלת את משאבי בנק הדם ומד"א בהתאם.
"Israel Tech Guard הוקם מתוך צורך אמיתי שזיהינו: ייצור פתרונות טכנולוגיים מצילי חיים לאיומים חדשים שכוחותינו נתקלו בהם בעת הלחימה, בצורה מיידית", מסביר מור רם-און, מנכ״ל ומייסד-שותף ב-Guard. "מאז ההקמה, הביקוש עבור השירותים והפתרונות שלנו גובר מיום ליום ואנחנו מאמינים שיהיה צורך וערך בעבודה שלנו גם ביום שאחרי לצורך הגברת הביטחון הלאומי".
"על כן", הוא מוסיף, "לצד האתגרים המבצעיים להם אנו נותנים מענה עם יחידות השדה הלוחמות, אנחנו שואפים לגייס כסף שיאפשר את המשך פעילותינו, כארגון שלא למטרות רווח, בו הצוות המוביל והשדרה הניהולית מועסקים במשרה מלאה״.
"המחויבות של Israel Tech Guard מרגע קבלת המשימה, לצד מהירות הביצוע, עלו על כל הציפיות שלנו", מציין יובל ברגיל, CIO אלביט תקשוב וסייבר. "לאורך תהליך העבודה הרגשנו שיש לנו פרטנרים מחויבים, הנושאים באחריות לביצוע המשימה, והכל במקצועיות כשלנגד עיניהם תחושת השליחות והרצון לעשות טוב. אני מצפה לעבודה עתידית איתם, בנסיבות חיוביות יותר".