היום נרכשה חברת Perimeter 81 באקזיט חריג בגודלו. צ'ק פוינט הודיעה כי חתמה על הסכם סופי לרכישתה של חברת הסייבר הישראלית. לפי תנאי ההסכם, צ'ק פוינט תרכוש את פרימיטר 81 תמורת 490 מיליון דולר. רכישת פרימיטר 81 היא הרכישה השביעית שמבצעת צ'ק פוינט בארבע השנים האחרונות, בכל המקרים מדובר ברכישה של חברות ישראליות. בסך הכל רכשה צ'ק פוינט מאז היווסדה 18 חברות.
אין ספק שמדובר בסכום מרשים, בטח בהתחשב באקלים הכלכלי, אבל האם מדובר באקזיט מוצלח? תלוי מאוד את מי שואלים.
היזמים עמית ברקת ושגיא גידלי נמצאים כבר הרבה שנים על הכביש (הווירטואלי). ב-2013 הם הקימו חברת VPN צרכנית בשם SaferVPN - אתם יודעים, לאנשים שרצו להתחבר לנטפליקס לפני שהם הגיעו לישראל, למשל. החברה נמכרה באקזיט קטן ב-2019 לתאגיד J2, שמחזיק מספר מותגי VPN.
במקביל השניים גילו כי הזהב האמיתי נמצא בשוק העסקי - ה-VPN הארגוני גרוע. אלו פתרונות גם מסורבלים וגם לא ממש בטוחים - כי מרגע הקשת הסיסמה כל הרשת הארגונית חשופה לעובד או לתוקף. אז במקביל לעסק הצרכני הקימו את חברת P-81 והצטרפו לגל חברות של חיבור מאובטח מרחוק ובסגמנטציה - שמאפשר גם חיבור מופרד לכל אפליקציה ארגונית, כדי להקטין חשיפה - קטגוריה שגרטנר הגדירה תחת השם SASE.
הקטגוריה הזו זינקה, כמובן, עם מגפת הקורונה, כשחיבור מאובטח מהבית הפך הכרח - משהו שגם נשאר איתנו עד היום. כל אחת מהשחקניות הגדולות הצטיידה בפתרון כזה. תחום ה-SASE הצמיח לא מעט אקזיטים כבר, מהם גדולים מהם קטנים של חברות כמו לומנייט, מטה-נטוורקס, ו-Odo. לאחרונה נרכשה גם Axis סקיוריטי, שפעילה בתחום, בעסקה גדולה.
המשקיע שחר כהן מלוסיד קפיטל: "פרימיטר 81 היא קורבן ההצלחה האדירה של פאלו אלטו נטוורקס שהצליחה לבנות עסק SASE של 500 מיליון דולר שצומח 50% בכל שנה, בשלוש השנים האחרונות"
אבל לא כל אקזיט גדול הוא בהכרח מוצלח. ביוני שעבר גייסה P-81 הון לפי שווי של מיליארד דולר, עם הבטחה של היזמים להיות "הצ'ק פוינט הבאה של ישראל", הו האירוניה, וכעת היא נמכרת בחצי מהסכום. זאת אומרת, המשקיעות בסבב האחרון יקבלו במקרה הטוב, בגלל מפל החלוקה והגנות משקיעים, דולר לדולר - אך למעשה הן עשו השקעה לא טובה. אנחנו מדברים על קרנות כמו ION קרוסאובר, אנטרי קפיטל ו-B קפיטל, שהובילה את הסבב. עם זאת, המשקיעים המוקדמים בחברה, בהם ספרינג ונצ'רס הציבורית - יוצאים נשכרים מהעסקה.
גם מהצד של הרוכשת, צ'ק פוינט, יש שאלות: ברור שצ'ק פוינט צריכה לזוז מהר כדי לעבור מעולם ה"קופסאות" לעולם של ענן ועבודה מהבית, אבל ראשית, מדוע היא נדרשת לעוד פתרון יקר אחרי שרכשה כבר את Odo בעסקה צנועה של 30 מיליון דולר. שנית, האם היא לא מאחרת את השוק? כך כותב המשקיע שחר כהן מלוסיד קפיטל: "פרימטיר 81 היא קורבן ההצלחה האדירה של פאלו אלטו נטוורקס שהצליחה לבנות עסק SASE של 500 מיליון דולר שצומח 50% בכל שנה, בשלוש השנים האחרונות. צ'ק פוינט עושה את הרכישה מעט מדי ומאוחר מדי".
דבר אחד כן אפשר להגיד לזכות צ'ק פוינט - מחברה שרוכשת במשורה ובצ'קים קטנים, היא הפכה לרוכשת אגרסיבית של טכנולוגיה: שבע רכישות בארבע שנים - וזה מראה שהיא מבינה את הצורך להשתנות.