עולם תחליפי המזון הצמחי מדשדש, נאמנות הלקוחות נמוכה, וניתן לראות זאת במניית ביונד מיט. הסיבות לכך נובעות בין היתר ממחירי המוצרים, שאינם זולים מבשר, מהטעם, ומעיבוד המזון המסיבי שנדרש להפקת המוצר.

עם כל האתגרים האלו רוצה להתמודד אקווינום (Equinom), חברת פודטק ישראלית שמטפחת זרעים "ייעודים" לתעשיית המזון עם התכונות הפונקציונאליות הנדרשות מהם בהיבטי טעם, אחוז חלבון וכן הלאה. החברה מטפלת ב"אבן הבניין" הבסיסית ביותר של התעשייה, הגרעין, וכך מקווה לשפר את הטעם, להקטין את התלות בעיבוד ולהוזיל עלויות.

"רוב תעשיית הזרעים, 80%-70%, מכוונת לנפחים הגדולים ולכן מטפחת זרעים להאבסת בעליי חיים", מסביר מנכ"ל החברה גיל שלו. "אנחנו לא רואים את עצמנו כחברת זרעים אלא כחברה שהמודל העסקי שלה הוא מכירת חומרי גלם לתעשיית המזון".

גיל שלו, מנכ"ל החברה: "רוב תעשיית הזרעים,
80%-70%, מכוונת לנפחים הגדולים ולכן מטפחת זרעים להאבסת בעליי חיים. אנחנו לא רואים את עצמנו כחברת זרעים אלא כחברה שהמודל העסקי שלה הוא מכירת חומרי גלם לתעשיית המזון"

אקווינום נוסדה בשנת 2012 וכעת היא מגייסת סבב D של הון של 35 מיליון דולר בהובלת קרן Synthesis Capital, קרן השקעות המתמקדת בחברות המשנות את תחום המזון והחלבון האלטרנטיבי.

בהודעת הגיוס נמסר כי "אקווינום מתמחה במזון, טכנולוגיה וחקלאות. החברה עוסקת בגידול זנים חדשים של יבולים כאפונה וסויה, המיועדים מיסודם לשימוש כמזון לבני אדם, ומכאן שהם דורשים עיבוד מינימלי בלבד. פלטפורמת הטכנולוגיה הקניינית של החברה Manna עושה שימוש באלגוריתמים מתקדמים כדי לאפיין את התכונות הביוכימיות והגנומיות במגוון עצום של זני זרעים וכך לאפשר פיתוח מרכיבים חדשים העשויים מגידולים כאפונה וסויה. הטכנולוגיה מאפשרת לחברה הגעה לתכונות מזון רצויות כטעם עדין, צבע בהיר וחלבון גבוה – וזאת ללא כל שינוי גנטי".

אקווינום  (צילום: עופר חן)
מעבדת אקווינום. "אנחנו נמצאים בתהליך ייצור ומתכוונים לייצר 120 אלף דונם של אפונה מעושרת בחלבון"|צילום: עופר חן

איפה אתם נמצאים כיום?
"אנחנו נמצאים בתהליך של ייצור ומתכוונים לייצר 120 אלף דונם של אפונה מעושרת בחלבון על מנת לייצר עם השותפים שלנו חלבון אפונה בתהליך נקי. המוצר הראשון יגיע לשוק לקראת סוף 2023 בגלל עונות השנה: זורעים באפריל וקוצרים בסוף הקיץ. במקביל, בעוד כשנה נתחיל למסחר חלבון סויה שהפקנו וכמעט הכפלנו בו את כמות החלבון. אנחנו חוסכים תהליכי עיבוד, יוצרים מוצר יותר טבעי ללקוח וגם מורידים את עלויות המזון - מה שיאפשר לכלל התעשייה לגדול. כרגע רוב הפעילות מרוכזת בצפון אמריקה ובשנתיים הקרובות נגיע גם לאירופה, פשוט לוקח זמן להעביר את הפעילות החקלאית".

כולל הגיוס הנוכחי, החברה גייסה עד היום 71 מיליון דולר. עוד השקיעו בסבב הנוכחי: Praesidium ,Bunge Venturesו ,BayWa ,CPT Capital. קרנות פורטיסימו והפניקס, שהשקיעו בחברה בסבבי גיוס קודמים, חזרו להשקיע בה גם בסבב זה. אקווינום מעסיקה 51 עובדים, מהם 39 במרכז הפיתוח שלה בגבעת ברנר.