חברת מטא מצטרפת למירוץ ה-AI כשהיא מציגה את מודל השפה הגדול (LLM) החדש שלה, Llama 2. מה שמפתיע בהכרזה הזו היא השותפות שבמסגרתה היא מתרחשת – עם חברת מיקרוסופט, מי שעד כה נחשבה למתמודדת בתחרות ביחד עם חברת OpenAI, מפתחת הצ'אטבוט ChatGPT והמנוע שמאחורי חיפוש BingAI של מיקרוסופט. לפי ההערכות, מיקרוסופט רוצה למצב את עצמה כפלטפורמה ניטראלית בתחום שירותי ה-AI, כמו שעשתה כבר אמזון, שמציעה ללקוחותיה שירותי AI של ספקים שונים באמצעות הענן.
כזכור התפוצצות הבינה המלאכותית הגנרטיבית (GenAI) תפסה את מטא לא מוכנה, ומתמקדת בעולמות המטאוורס שמאז נעלמו מהשיח. התוצאה היתה תחרות ראש בראש של מיקרוסופט מול גוגל בעוד מטא נותרת מהצד. כעת מדובר בצעד של החברה בחזרה לשוק, כשהיתרון שהיא מציגה הוא אפשרות לשימוש בחינם ב-Llama 2 למפתחים וחוקרים. מטא ממליצה על שימוש במודל במסגרת פלטפורמת מחשוב הענן Azure של מיקרוסופט, אבל מציינת כי הוא יהיה זמין גם דרך שירותי אמזון, Hugging Face, וגם בגישה ישירה דרך שרתי מטא.
"מטא תומכת נלהבת בקוד פתוח, מתוך האמונה ששקיפות ופתיחות מאפשרת בנייה של מוצרים טובים יותר. מסיבה זו בדיוק Llama 2 מושקת היום בקוד פתוח" נאמר בהודעת החברה, "נדהמנו מהביקוש העצום ל-Llama1 מצד חוקרים - עם יותר מ-100,000 בקשות לגישה למודל השפה הגדול - ומהדברים המדהימים שהם השיגו על ידי בנייה עליו. אנו מוכנים כעת לפתוח את הגרסה הבאה של Llama 2 בקוד פתוח, והופכים אותה לזמינה ללא תשלום עבור מחקר ושימוש מסחרי".
מיקרוסופט תגבה כסף על AI קופיילוט
הזמינות בחינם של ה-GenAI של מטא מעלה את התחרות העזה בתחום במדרגה נוספת, וגם מאתגרת את חברת OpenAI שגובה תשלום על שימוש עסקי במודל השפה שלה GPT-4. התחרות האמיתית בין החברות אינה בשירותי הצ'אטבוט לקהל הרחב אלא בשימוש במודלי השפה על ידי חברות כדי לפתח יכולות וכלים חדשים שמבוססים על כמויות הדאטה העצומות שמודלי השפה החדשים אומנו עליהם. בעייה נוספת שמציג הקוד הפתוח הוא יכולת של משתמשים לשנות אותו וגם לעשות בו שימוש למטרות מזיקות או מסוכנות, כפי שכבר קרה בעבר.
במקביל להכרזת מטא, מיקרוסופט הודיעה אתמול (שלישי) על כוונתה לגבות מחברות עסקיות 30 דולר בחודש לאדם על שימוש בכלי ה-AI Copilot עבור פלטפורמת התוכנות המשרדיות Microsoft 365. מדובר במסייע שמבוסס על מודל של OpenAI ומבצע משימות כמו סיכום טקסט, תרגום או כתיבה עצמאית. הסכום המוצהר יבוא בנוסף לעלות המנוי החודשי הקיימת והוא יותר מכפול ממה שמיקרוסופט גבתה עד היום עבור הגרסה הזולה של מערכת Office. כעת נותר לראות אם השוק יעכל את התשלום ויהיה מוכן לשלם סכום משמעותי עבור יתרונות הסיוע של AI בעבודה.
במקביל להכרזת מטא, מיקרוסופט הודיעה אתמול על כוונתה לגבות מחברות עסקיות 30 דולר בחודש לאדם על שימוש בכלי ה-AI Copilot עבור פלטפורמת התוכנות המשרדיות Microsoft 365
מיקרוסופט גם הציגה גירסה עתידית של מנוע החיפוש Bing ללקוחות ארגוניים, שיאפשר שימוש חשאי שאינו חשוף לציבור הרחב, כך שיתאים לארגונים שחוששים כיום להזין למערכת מידע פנימי. גם השירות הזה יוצע בתשלום נוסף.
בפוסט שהעלה לפייסבוק כתב אתמול מנכ"ל החברה מארק צוקרברג: "קוד פתוח מניע חדשנות מכיוון שהוא מאפשר להרבה יותר מפתחים לבנות עם טכנולוגיה חדשה. הוא גם משפר את הבטיחות והאבטחה מכיוון שכאשר תוכנה פתוחה, יותר אנשים יכולים לבחון אותה כדי לזהות ולתקן בעיות פוטנציאליות". סמנכ"לית הכספים של מיקרוסופט, איימי הוד, אמרה כי מוצרי ה-AI החדשים של החברה מתבררים כמסלול המהיר ביותר עד כה בדרך להכנסות של 10 מיליארד דולר.