"צריכים לאזן בין ההבטחה העצומה שגלומה ב-AI לבין הסיכונים המאוד רציניים שכרוכים בה". כך אמר סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI בכנס פתוח באוניברסיטת תל-אביב. הוא חזר והזהיר מפני הסיכונים הכרוכים ב-AI אך אמר שלמרות זאת, פיתוח ה-AI חייב להימשך כדי לשפר את איכות חיי בני האדם בעתיד: "יש לנו חובה מוסרית לסייע לזה". הוא הוסיף כי מאחר שאין דרך לעצור את פיתוח הבינה המלאכותית יש להיערך בכל האמצעים כדי למנוע את הסיכונים הצפויים.

אלטמן, ולצדו המדען הראשי של OpenAI איליה סוצקבר, השתתפו בשיחה שאירח פרופסור נדב כהן מאוניברסיטת תל-אביב. שאלת הסיכונים הכרוכים בבינה המלאכותית עמדה במרכזה של השיחה, כשאלטמן מדגיש את שיתוף הפעולה הבינלאומי שנדרש כדי לשמור מפני שימוש לרעה. "אני רוצה להדגיש שאנחנו לא מדברים על המערכת של היום ולא על מה שמפתחים סטארט אפים קטנים. תצטרך להיות רגולציה על התחום כדי שלא תתפתח סופר-אינטליגנציה בלתי מרוסנת. העולם לא צריך להתייחס לזה כאילו זה לא יקרה אלא לזכור שנצטרך להתמודד עם זה כבר בעשור הקרוב".

לדברי אלטמן, "זה הזמן הכי טוב שאני יכול לחשוב עליו להקים סטארט אפ. אולי זה מקביל להמצאת האינטרנט. אם אתה יזם עכשיו, אתה בר מזל"

אלטמן קרא להקמת ארגון גלובלי, בשיתוף חברות מחזית הטכנולוגיה, שיפקחו על פיתוח הבינה המלאכותית ויעניקו מעין אישורי תקינות למערכות שעלולות להיות מסוכנות. "אנחנו עושים את זה עם פיקוח על פיתוח נשק גרעיני", אמר.

סוצקובר אמר כי AI רבת עוצמה תוכל לשרת שחקנים רבים. "אנחנו מדברים על AI שתתפתח, שהיכולות שלה יגדלו מאוד", אמר וסימן בידו: ה-AI הנוכחית היא בגובה הרצפה, היכולות בעתיד הן הרבה מעל לראשו. "זו תהיה טכנולוגיה מאוד חזקה, שאפשר יהיה לפתח תרופות באמצעותה, אבל גם לפתח מחלות. זו תהיה שגיאה גדולה לבנות AI סופר אינטליגנטי אם לא נוכל לשלוט בו".

בהמשך נשאל אלטמן על ידי העיתונאי דרור גלוברמן: "אם אתה חושב ש-AI מהווה סכנה לבני האדם, למה אתם ממשיכים לפתח אותו? ואם תהיה רגולציה, האם תעמדו בה או שפשוט תשלמו קנסות כמו מארק צוקרברג?" אלטמן השיב: "זו שאלה הוגנת. אנחנו צריכים להתמודד עם הסכנות האמיתיות בפיתוח של הכלים הללו. למה להמשיך לפתח? משום שאם נסתכל על הרגע הזה בעוד 500 שנה נגיד 'למה אנשים חיו בעוני' או 'למה אנשים חיו עם מחלות'. הטכנולוגיה כאן ואי אפשר להפסיק אותה".

"צפיפות טאלנטים"

אלטמן התייחס גם לפוטנציאל שיש להייטק הישראלי בתחום ה-AI: "שני הדברים שראיתי בישראל זה במיוחד 'צפיפות הטאלנטים' - זו ארץ קטנה עם יכולות גבוהות בהרבה תחומים, והדבר השני: היכולות בתחום ההנעה, היזמות, הדחיפה קדימה. יש לנו הצלחה לא רגילה בזכות זה". בתשובה לשאלות יזמים מהקהל אמר: "זה הזמן הכי טוב שאני יכול לחשוב עליו להקים סטארט אפ. זה יותר גדול מהאייפון, אולי זה מקביל להמצאת האינטרנט. אם אתה יזם עכשיו, אתה בר מזל. יש גל טכנולוגיה מהיר שמתקדם עכשיו, האדמה רועדת, זה מה שאתה רוצה עכשיו כסטארט אפיסט. היכולת לבנות ערך עם גישה חדשה לא מגיעה לעתים קרובות וזו ההזדמנות הגדולה עכשיו. אנחנו הולכים לראות עלייה משמעותית בפרודוקטיביות של העובדים".

סוצקובר הוסיף: "בטווח הקרוב יש מספר עצום של הזדמנויות, יש טריטוריות חדשות ולא מוכרות של הזדמנויות מסוגים חדשים. אני אומר – פשוט לכו על זה".

בצהריים שוחח אלטמן טלפונית עם רה"מ נתניהו. נמסר כי "השניים שוחחו על ההזדמנויות והאתגרים שעומדים בפני העולם ומדינת ישראל ביחס לבינה המלאכותית. כן שוחחו על שיתוף פעולה עם מדינת ישראל כדי לפתח את תחום הבינה המלאכותית".

"מעצמת טכנולוגיה"

את הבוקר החל אלטמן בפגישה עם נשיא המדינה, יצחק הרצוג. לאחר מכן נסע למפגש במיקרוסופט ישראל מרכז ופיתוח, ובין היתר שוחח עם המנכ"לית מיכל ברוורמן-בלומנשטיק. ביו היתר, אמר אלטמן כי חברת OpenAI בוחנת אפשרויות שונות להשקעה בישראל.

בפגישתו עם הנשיא, בירך הרצוג את אלטמן על בואו ואמר: "ישראל היא מעצמה מבחינת טכנולוגיה וחדשנות והיא כוח מוביל בפיתוח בינה מלאכותית. אנחנו מדינה שרוצה לעשות טוב ולשרת את העולם עם תכלית. לצד ההזדמנות העצומה של הטכנולוגיה הזו ישנם סיכונים לאנושות, לעצמאות שלה ואנחנו צריכים לוודא שהיא משמשת לטובת האנושות ולא להיפך. מאחר שאתה נולדת לקהילה היהודית של סנט לואיס, למדת על תיקון עולם. המטרה שלנו היא לא רק להשיא רווח, אלא לשרת את האנושות".

מנכ
סם אלטמן והנשיא הרצוג. "להפיק את המיטב"|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

סם אלטמן התייחס לשאלות המוסר והסיכונים של הבינה המלאכותית והשיב כי כולם עסוקים בזה "בפגישות שלי עם מנהיגי העולם יש מיקוד ודחיפות להתייחס לשאלת ההתמודדות עם הסיכונים האדירים והאתגרים כדי ליהנות מהיתרונות שיש בטכנולוגיה. כולם רוצים לפצח את זה ומשקיעים מאמץ ואנרגיה כדי להפיק את המיטב ואני בטוח שישראל תיקח הובלה בבניית הטכנולוגיה ומוצרי AI". הוא הוסיף כי הביקור בישראל "מיוחד עבורי ברמה האישית". 

הרצוג: "מאחר שאתה נולדת לקהילה היהודית של סנט לואיס, למדת על תיקון עולם. המטרה שלנו היא לא רק להשיא רווח, אלא לשרת את האנושות"

השניים נפגשו במלון דן בתל אביב וזו והפגישה היחידה של אלטמן עם גורם ישראלי ממלכתי למרות שבביקוריו במדינות אירופה הוא נפגש עם ראשי מדינות. ב-N12 נחשף כי מצידו של רה"מ בנימין נתניהו נעשו ניסיונות שלא צלחו לקבוע פגישה בין השניים. בלשכת נתניהו מכחישים את הטענה.

"מהפכה של ממש"

זמן קצר לאחר פגישתו עם הנשיא, החל אלטמן גם את ביקורו במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח. אלטמן נפגש עם המנכ"לית מיכל ברוורמן-בלומנשטיק ועם עובדי החברה. מיקרוסופט השקיעה 10 מיליארד דולר ב-OpenAI. במהלך המפגש נשאל אלטמן אם OpenAI תשקול לפתוח משרדים גם בישראל. אלטמן השיב כי החברה מעדיפה לעבוד יחד ובאותו מקום, אבל הם בוחנים אפשרויות שונות להשקעה בישראל. 

סם אלטמן ומיכל ברוורמן-בלומנשטיק מיקרוסופט altman (צילום: אמיר ברקול)
אלטמן עם מיכל ברוורמן-בלמנשטיק. מיקרוסופט השקיעה 10 מיליארד דולר ב-OpenAI|צילום: אמיר ברקול

 הוא התייחס גם להשפעות הבינה המלאכותית על שוק התעסוקה."הפרודוקטיביות עלתה באופן משמעותי, בייחוד בכל הנוגע למשרות מבוססות ידע", אמר. "המשמעות של זה היא שכל מפתח, כבר כיום, הגדיל את הפרודקטיביות שלו פי 3 וזו מהפכה של ממש". 

בפתיחת הפגישה במיקרוסופט אמרה ברוורמן-בלומנשטיק: "המפגש עם סם אלטמן היווה הזדמנות יוצאת דופן לשיחה על מהפכת הבינה המלאכותית האדירה ששוטפת את העולם. הפיתוחים של OpenAI דוחפים להתקדמות האנושית הגדולה ביותר מאז מהפכת האינטרנט. התרשמתי מהמחויבות של סם לקדם את השימוש האחראי בבינה מלאכותית לטובת שינוי חיובי בעולם. השילוב של הטכנולוגיות הללו במוצרי מיקרוסופט יציב אותנו בקדמת החזית הטכנולוגית הגלובלית ואני גאה לקחת חלק במסע הזה".

מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מו"פ, מיכל ברוורמן-בלומנשטיק: "מהפכת הבינה המלאכותית האדירה ששוטפת את העולם. הפיתוחים של OpenAI דוחפים להתקדמות האנושית הגדולה ביותר מאז מהפכת האינטרנט"

אחרי הצהריים יגיע אלטמן למפגש פתוח בעמאן, ירדן, המדינה השנייה בה יבקר במזרח התיכון ומשם הוא ייסע לבקר במדינות קטאר, איחוד האמירויות והודו.