במקביל לסנקציות הכלכליות נגד רוסיה, בארה"ב ובאירופה כבר החלו בסנקציות טכנולוגיות כמו איסור מכירת שבבים מתקדמים למדינה. בטווח הקצר הרוסים לא צפויים להיפגע, אך עם הזמן עצירת הגישה של השוק הרוסי לשבבים המתקדמים עשוי לפגוע בהתקדמויות בתחומי טכנולוגיות צבאיות וביטחוניות. בנוסף, הדבר עשוי להשפיע על תתי סקטורים כמו דיפטק.
לפי הסנקציות שהטיל משרד המסחר האמריקאי, באמצעות לשכת התעשייה והביטחון (BIS), מעתה תידרש כל חברה לאישור מיוחד של המשרד כדי לייצא לרוסיה מוליכים למחצה, מחשבים, מערכות תקשורת, ציוד ביטחוני הקשור למידע, לייזרים, סנסורים, ציוד ניווט, תעופה וימאות או קומפוננטות למטוסים. הנחת המוצא היא שבקשות מסוג זה יענו בשלילה. בנוסף, משרד הסחר הכניס 49 חברות רוסיות לרשימה השחורה של חברות שנאסר לסחור איתן כליל.
המערב צפוי להתקשות באכיפת הסנקציות על מכירת שבבים וציוד טכנולוגיה לרוסיה, שצפויה לפנות לשוק השחור - ובכך לדחוף לעליית מחירי השבבים בשוק שסובל ממילא ממחסור
הסנקציות החדשות מזכירות מאד את אלו שהושתו בשעתו על ענקית הטכנולוגיה הסינית Huawei תחת ממשל טראמפ בארה"ב, על רקע החשש כי תשתיות החברה יהוו סוס טרויאני במערכות התקשורת במדינות המערב.
עם זאת, הסנקציות לא צפויות להשפיע בשלב זה על הסקטור האזרחי, כך שיבוא של מוצרי חשמל וסמארטפונים לשוק הרוסי לא ייפגע.
"לא מכה חזקה למרכז הכובד"
עד כה הודיעו מרבית היצרניות הגדולות בארה"ב ובטאיוואן, בהן אינטל, AMD ו-TSMC, כי יעמדו בהוראות החדשות. לפי איגוד תעשיית המוליכים למחצה (ה-SIA), רוסיה מהווה פחות מ-0.1% מרכש השבבים העולמי.
יכולות ייצור השבבים של רוסיה מוגבלות מאד, כך שהיא תלויה מאד ביבוא. עם זאת, ככל הנראה ההגבלות החדשות לא צפויות להכניס את המדינה לבעיה חריפה בטווח הזמן המיידי, שכן לפי הערכות הממשל נערך לאפשרות של סנקציות ואגר מספיק שבבים לצורכי צבא, ביטחון פנים ומודיעין. "בסוף זה יכאב להם, אבל כנראה שלא בחודשים הקרובים – זו לא מכה חזקה למרכז הכובד", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס ויליאם ריינש, מומחה במכון לאסטרטגיה ומחקרים בינלאומיים בארה"ב.
משקיף בעל עשרות שנות ניסיון בתחום המוליכים למחצה העריך בפני tech12 כי המערב יתקשה לאכוף את הסנקציות על מכירת שבבים וציוד טכנולוגיה. לדבריו, רוסיה אולי תתקשה להשיג שבבים אך תפעל להשיג אותם בשוק השחור - דבר שעשוי לדחוף להעלאת מחירי השבבים בשוק הגלובלי. בנוסף, הניתוק מהייצור במערב צפוי לדחוף את רוסיה עוד יותר לכיוון סין, שעושה מאמצים רבים להגדלת יכולות ייצור השבבים שלה.