עדיין לא ברורה הסיבה להרחקתו הפומבית של נשיא סין הקודם, הו ג'ינטאו, בסיכום הקונגרס ה-20 של המפלגה הקומוניסטית, רגע לפני ההצבעה הגורלית על רשימת חבריה של המועצה העליונה של המפלגה. המועצה העליונה, שפרט לנשיא שי ג'ינפינג, כוללת עוד 6 חברים - הם חבורת האנשים הכי חזקה בסין דה פקטו ב-5 השנים הבאות. למה הוצא ג'ינטאו מהמליאה? סברה אחת היא בעיות בריאות. סברה אחרת היא שג'ינפינג לא רצה שג'ינטאו יצביע נגד ההחלטה לא לצרף אף אחד מהפלג שלו למועצה העליונה. ישנה סברה שזו עריפת ראש של מתנגד פוליטי. בין אם המהלך היה מתוכנן או לאו, מעל הכול, הוצאתו של ג'ינטאו היא סימבולית לחלוטין.
ג'ינטאו – גם אם יש לו לא מעט שלדים בארון – מסמל את ההיפתחות הסינית, את השנים שבהן סין החלה להרוויח באמת מהסחר עם העולם. תחתיו הטק פרח, תחת ג'ינפינג הוא דועך.
למי שפספס את התיעוד הוא מצורף כאן: הנשיא הקודם, שתחת שרביטו סין נפתחה לעולם בעקבות ההצטרפות לארגון הסחר העולמי, הוצא אחר כבוד מתוך המליאה - תוך מחאה והתנגדות מצדו, כשכל חברי וחברות המפלגה הנוכחים יושבים בפנים קפואות. המחזה, שאירע דקות ספורות לאחר שהמצלמות של העיתונות הזרה הורשו להיכנס לאולם, היה לא נעים לצפיה - אך הופץ במהירות בכל התקשורת הבינלאומית.
ג'ינפינג, כצפוי, מונה לקדנציה שלישית באותו מעמד, ולא במקרה. לאינטרנט היתה יד בעלייתו של ג'ינפינג לשלטון. כמו במרבית העולם שהחל להתמודד דאז עם השפעות הרשתות החברתיות, תחת שרביטו של ג'ינטאו, העושר שזרם לסין יצר דה פקטו מעמד של אוליגרכים סינים, בעיקר בכיריה של המפלגה הקומוניסטית ומקורביהם העסקיים. לאחר מכן עלו גם ענקי הטק, בהם ג׳ק מא מייסד עליבאבא ופוני מא (אין קשר), מייסד טנסנט, ענקית הגיימינג ומפעילת הסופר-אפ, וויצ׳אט. מול העוני והקשיים של הסיני הממוצע, הנובורישיות הסינית מתגלית עד היום ברשתות החברתיות, שם הפוארדאי (fuerdai - השם שניתן לדור השני של המתעשרים החדשים - משוויצים בהונם וברכושם הרב וזוכים לטינה רבה.
הקנאה והמיאוס דאז, כמו גם כמה פרשות שחיתות שהתגלו, עשו את שלהם וכשנכנס לתפקידו לפני עשור ג׳ינפינג התחיל במסע טיהורים פוליטיים לכל אורכה ורוחבה שלה מפלגה הקומוניסטית. סה"כ הערכות במערב היו שעד 2017 כמיליון פקידי ממשל ברמה המקומים והארצית הושפעו ישירות במסע המתוזמר הזה, שנמשך לאורך כל הקדנציה הראשונה של ג'ינפינג.
אחד מאותם פקידים היה יד ימינו של ג'ינטאו והנה נראה שעל פניו, שג'ינפינג סיים כעת את המלאכה והסיר את אחד מכיסי ההתנגדות המשמעותיים שלו בתוך המפלגה. בקיצור, עידן הפתיחות נגמר ואחרי שהבטיח לעצמו קדנציה שלישית ושם את כל מקורביו במועצה העליונה, ג'ינפינג הפך לדיקטטור דה פקטו וצפוי להחריף את החומה הסינית המודרנית שזכתה לכינוי במערב "חומת האש הגדולה".
ארה"ב שמה את סין בין הכוונות
השווקים לא אהבו את מה שראו בקונגרס. בכלל. מדד ההאנג סנג ההונג קונגי חטף זעזוע שכמוהו לא חטף מאז 2009, בשיא משבר הסאב פריים, וצנח ביותר מ-6%. המניות הסיניות בוול סטריט מחקו 70 מיליארד דולר ביום. כמה ימים לפני כן, הנהלת הנאסד"ק אסרה על רישומן של חברות סיניות קטנות בשל תנועות מסחר חריגות. יחד עם חרם השבבים האמריקאי, שיש כאלה שטוענים שרק אובדן ההון האנושי מהווה מכה אנושה לתעשייה הסינית. בזמן האחרון יש יותר ויותר תחושה של דה ז'ה וו למלחמה הקרה.
עכשיו גם המציאות מתחילה להיראות כמו עלילת סיפרי ריגול. וואווי הסינית, שגם כך נמצאת במצב גרוע, כעת נמצאת במוקד פרשיה חדשה. השבוע דווח ששני אזרחים סינים נמלטים מהשלטונות בארה"ב, אחרי שניסו לשחד פקיד אמריקאי עם קריפטו, במטרה לקבל מידע על החקירה שמנהלות הרשויות בארה"ב נגד הענקית הסינית. דלתות המערב נסגרו בפני וואווי כבר על ידי הנשיא הקודם דונלד טראמפ, בחשד שתהווה סוס טרויאני בתשתיות 5G.
ואם כל זה לא מספיק, אז ביום חמישי הבית הלבן ומערכת הביטחון האמריקאית הצהירו באופן רשמי שלמרות מלחמת רוסיה-אוקראינה, סין עודנה "האיום הגדול ביותר על ביטחונה של ארה"ב". לא פחות. כנראה שלביצור שלטונו של ג'ינפינג יש לא מעט משקל בפרסום ההחלטה. מעבר להכרזה עצמה, יש לכך לא מעט משמעויות והמרכזית שבהן היא שאמריקה מפנה את כל כוחן של סוכנויות הביון שלה, בראשן ה-CIA וה-NSA, לעברה של סין, ומגדירה לפנטגון את היעד המרכזי החדש שלו. בקיצור, טרור אאוט, קומוניזם סיני אין.
ואם נחזור רגע למלחמת הסחר, בכל פעם שממשל טראמפ נתן חבטה בדמות איסור על וואווי או מכסים על סחורות – הסינים מיהרו להגיב והנחיתו מכות משלהם. בינתיים, המפלגה הייתה עסוקה בקונגרס, עכשיו ג'ינפינג מתפנה להגיב ונראה איזה טוויסט תתפוס המלחמה הטכנולוגית שהכריזה ארה"ב על סין.