היומרה של מאסק הפכה למבוכה: בעלי טוויטר/X שאף להציג את את הרשת החברתית כמקור חדשות אמין ללחימה בהמזה"ת תוך המלצה על חשבונות עצמאיים - אך נאלץ למחוק את ציוץ ההמלצה שפרסם בתוך כמה שעות - לאחר שהבין כי אחד החשבונות שעליהם המליץ הוא של משתמש אנטישמי הקורא להשמדת מדינת ישראל.
מאסק, מהדמויות המשפיעות באינטרנט, צייץ אתמול המלצה ל-160 מיליון עוקביו בטוויטר לעקוב אחר צמד חשבונות המיועדים ל"מעקב אחר המלחמה [בישראל] בזמן אמת". ההמלצה התייחסה לחשבונות warmonitors ו-sentdefender, שאינם מקושרים לגופי חדשות מאורגנים או מחזיקים כתבים בשטח, אלא מדווחים על בסיס מודיעין גלוי (OSINT) הכולל דיווחים בתקשורת וברשתות החברתיות.
החשבונות שעליהם המליץ מאסק נסמכים על כספי גולשים ומשלמים עבור מנויי פרימיום בטוויטר - מה שמזכה אותם בחלוקת הכנסות מפרסום ככל שהם צוברים יותר עוקבים והפוסטים שלהם זוכים ליותר לייקים ותגובות.
אלא שזמן קצר לאחר הציוץ של מאסק החלו להצטבר בתגובות לו ראיות לפיהן החשבונות שעליהם המליץ הפיצו בעבר פייק ניוז ומידע שקרי, תמונות מזויפות שנוצרו בידי בינה מלאכותית (AI) ותיאוריות קונספירציה לא מבוססות. עיתונאי ה-BBC שַׁיָּאן סַרְדָּארִיזַדֶּה - גוף שבעצמו לא נחשד באהדת יתר לישראל - צייץ שאחד החשבונות שעליהם המליץ מאסק ידוע בתוכן שנוי במחלוקת בנוגע ליהודים ושהשני נחשב לאחד החשבונות הגרועים ביותר בתחום המודיעין הגלוי (OSINT).
The first account recommended by Elon Musk is well-known for highly questionable posts about Jewish people, and the second is one of the worst "osint" accounts when it comes to posting misleading and unsourced content. pic.twitter.com/F2TZMb3wUH
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 8, 2023
בין היתר דיווחו בעבר שני החשבונות על הפצצת בניין הפנטגון של משרד ההגנה האמריקאי והציגו תמונה שבה הוא נראה בוער. אלא שהתמונה נוצרה בידי AI והבניין שהוצג בתמונה כלל לא היה הפנטגון. למרות זאת, שני החשבונות השאירו את הפרסום באוויר ולא תיקנו אותו. גם עכשיו, בזמן הלחימה בין ישראל לחמאס, שני החשבונות מפיצים דיווחים כוזבים או לא מאומתים.
here’s one example of how unreliable the two accounts that Elon Musk promoted are:
— Matt Binder (@MattBinder) October 8, 2023
there was an obvious AI image posted in May depicting an explosion at the Pentagon
this would be easy to verify
instead both accounts immediately shared the fake image in order to go viral https://t.co/IfC2aZvtVx pic.twitter.com/GiAQX2XRMf
מעבר לכך, החשבון warmonitor שעליו המליץ מאסק ולו כ-680 אלף עוקבים, התגלה כבעל עמדות אנטי-ישראליות מובהקות. בדיווחים על ישראל כינה החשבון את ההתקפות הישראליות כהתקפות של "מדינת הטרור היהודית".
בהזדמנות אחרת הגיב החשבון לציוץ של החשבון הרשמי של מדינת ישראל וכתב כי המדינה לא תגיע ליום הולדתה ה-80. בציוץ שדיווח על חטיפת אזרחים ישראליים לעזה במהלך שבת כינה החשבון את החטופים מתנחלים.
החשבון אף הפיץ בעבר ציוצים אנטישמים מובהקים. כך, הוא הגיב למשתמש אחד "תתעסק בעניינים של עצמך, יהודי" ולמשתמש אחר כתב "לך תעריץ יהודי אח קטן".
בשעות שלאחר פרסום ההמלצה של מאסק צייץ החשבון warmonitors על מתקפה של חיל האוויר בעזה וכתב כי "20 קדושים מעונים (martyrs) נרצחו ע"י מתקפה מהאוויר". מאסק הגיב לציוץ כי "לכתוב קדושים מעונים אינה מילה אובייקטיבית ומדויקת, וכך גם לא 'נרצחו'. לדווח על שני הצדדים זה הוגן, אך בבקשה תשתמש במילים מדויקות ככל שניתן, או שאאלץ למשוך את ההמלצה שלי לעקוב אחרי החשבון שלך".
“Martyrs” is not an objective or accurate word, nor is “murdered”.
— Elon Musk (@elonmusk) October 8, 2023
The former implies dying for a cause in battle and the latter implies a deliberate attempt to kill those specific people.
While reporting both sides is fair, please use maximally accurate words or I must…
לאחר כשעה, מאסק אכן מחק את ציוץ ההמלצה המקורי, אך לא התנצל על הבעת התמיכה או המליץ לעוקביו להפסיק לעקוב אחר החשבונות.