"חלק גדול מאד מרדיט (Reddit) חסום עכשיו. אין בו שום פעילות אין בו שום גישה, אין פוסטים, אין תגובות אין שום דבר", מתאר בן (36), מודרטור ישראלי בסאברדיט הפופולרי r/MurderedByWords, את השבתת האתר ומחאת המשתמשים שהחלה אתמול באתר הקהילות הפופולרי. יותר מ-7,000 סאברדיטים - השם של קבוצות הדיון בפלטפורמה - שובתות במחאה על כוונת רדיט להפוך את ה-API שלה מחינמי לכרוך בתשלום כבר החודש.

ה-API משמש לחיבור אפליקציות צד ג' למידע המגיע מהפלטפורמה של רדיט. השינוי שהוכרז באפריל וצפוי להיכנס לתוקף במהלך יוני יהפוך את השימוש ב-API מחינמי לכזה הכרוך בתשלום, עשוי להגיע אף למיליוני דולרים.

השבתת הקהילות ברדיט גרמה לקשיים בגישה לאתר רדיט מהמחשב וממכשירי מובייל וכן לבעיות באפליקציה

השבתת הקהילות ברדיט גרמה לבעיות טכניות ומניעת גישה באופן זמני הלילה לאתר רדיט מהמחשב וממכשירי מובייל וכן לבעיות באפליקציה. "המעבר של מספר משמעותי של סאברדיטים למצב 'פרטי' (private) גרם כצפוי למספר בעיות יציבות", מסר דובר מטעם רדיט לוורג'.

האפליקציות החיצוניות שמשתמשות ב-API של רדיט מציעות למשתמשי הפלטפורמה חלופה לאפליקציה הרשמית של רדיט שזכתה לביקורות שליליות מהמשתמשים ומלווה בפרסומות  - מה שעשוי להסביר חלק מהמניע של החברה לייצר מהן הכנסה חלופית. טוויטר של אילון מאסק נקטה אף היא בצעד דומה בחודשים האחרונים (שיצר בלגן לא קטן לכשעצמו).

לפי הערכות, סאברדיטים בעלי כ-5 מיליון משתמשים ומעלה המשתתפים בהשבתת האתר משרתים במצטבר קרוב למיליארד איש

סיבה אפשרית נוספת לדרישה החדשה של רדיט לקבל תשלום עבור גישה ל-API שלה קשורה דווקא ל-ChatGPT. בוורג' ציינו כי חברות שמפתחות מודלי שפה גדולים (LLM) כמו זה שעליו פועל הצ'טבוט ChatGPT, סורקות מאגרי תוכן גדולים כמו זה שמהווה רדיט, כדי לאמן את המודלים שלהן. עד לאחרונה חברות כרדיט וטוויטר העניקו גישה זו בחינם, אך כעת הן מתחילות לדרוש עבורה תשלום.

  

@verge What the hell is happening with Reddit?! Our Jay Peters explains. #reddit #redditstories #tech #news #techtok ♬ original sound - The Verge

אלא שבעוד חברות גדולות כ-OpenAI יוכלו לשלם עבור הגישה ל-API, מפתחי אפליקציות עצמאיים עלולים למצוא את האתגר יקר מדי. מפתחי אפליקציית אפולו (Apollo) הפופולרית המאפשרת להשתמש ברדיט חישבו שלפי התמחור החדש הם יידרשו לשלם לחברה כ-20 מיליון דולר בשנה - סכום שלא יאפשר לאפליקציה להמשיך לפעול, לפי דיווח הוורג'.

לפי דיווח סקיי ניוז, בשביתה משתתפים סאברדיטים מובילים בעלי מיליוני משתמשים, בהם r/Gaming בעל 37 מיליון המשתמשים ו-r/Music בן 32 מיליון המשתמשים. במחאה אף משתתפות קבוצות דיון נוספות המוקדשות לנושאים ספציפיים יותר כמו הארי פוטר או טיילור סוויפט. לפי הערכות, סאברדיטים בעלי כ-5 מיליון משתמשים ומעלה המשתתפים בהשבתת האתר משרתים במצטבר קרוב למיליארד איש.

הסאברדיט r/MurderedByWords שהישראלי בן משמש בו כמודרטור משמש כ-2.8 מיליון עוקבים, שמשתפים פוסטים עם תגובות חריפות במיוחד לטענות מגוחכות שהועלו ברשת. לפי בן, הגישה לכלי צד ג' שמסתמכים על ה-API של רדיט היא קריטית למודרטורים בפלטפורמה. זאת משום שרבות מהאפליקציות החיצוניות הללו מספקות כלים לניהול וניטור התוכן שמייצרים המשתמשים.

פגיעה בחוויית המשתמש

"אם לוקחים להם (למודרטורים - ד"א) את הכלים לעשות מודרציה כמו שצריך זה אומר שהרבה יותר ספאם ייכנס [לפרסומים בפלטפורמה]. הרבה יותר זבל והרבה יותר בוטים", הוא אומר. מדברי בן עולה כי הפיכת הגישה ל-API לכרוכה בתשלום עלולה לפגוע בסופו של דבר בחוויית המשתמש וברווחת המשתמשים בקבוצות גדולות וגדושות בתוכן.

המשמעות עשויה אף להיות גדולה מכך: בניגוד לרשתות חברתיות כפייסבוק וטיקטוק, שנסמכות על עובדים אנושיים וכלי AI לביצוע מודרציה על תוכן, רדיט נסמכת על קהילת המשתמשים שלה שהם מתנדבים. פגיעה בכלים המוצעים להם עשויה לפגוע ביכולת המשתמשים לנטר את התוכן ובסופו של דבר לפגוע גם באיכות התוכן שמתפרסם ולהחזיר את רדיט לימים שבה נודעה בתוכן רעיל ובעייתי.

בנוסף, האפליקציה של רדיט לא נגישה לקהלים מסוימים כבעלי לקויות ראייה, הנסמכים על תוכנות הקראה חיצוניות שמשתמשות ב-API של רדיט כדי לקבל גישה לתוכן בפלטפורמה. לפי הוורג'. החברה התייחסה לסוגיה זו ומסרה כי יצרה קשר עם מפתחי אפליקציות נגישות כדי להחריג אותם מהמדיניות החדשה.