המערב צפוי להחריף את הסנקציות הכלכליות על רוסיה לאור הפלישה היום, מסביר פבל סויפר, מנכ"ל חברת הפינטק HedgeWiz לגידור מט"ח, כשמסתמן שהסנקציה המרכזית תהיה ניתוק ממערכת הסליקה העולמית, ה-Swift. "באופן כללי כשיש מלחמה ועימות, יש את הצד הדיפלומטי, שהמטרה שלו להגיע למנגנון הפסקת אש, בעוד שסנקציות הן הכלי המועדף על המערב לכפות הסכם דיפלומטי.
"איך עושים את זה? נניח מגדירים את גזפרום – חברת האנרגיה הלאומית הרוסית – כחברה בשליטת הממשל הרוסי, ורוצים למנוע ממנה לסחור עם העולם. הסנקציה היא לנתק אותה ממערכת הסליקה העולמית, הסוויפט. המדרגה הבאה היא לנתק את הבנקים עצמם מהסוויפט - כבר היום יש לא מעט בנקים מסומנים ברוסיה מאז הפלישה לאי קרים. המדרגה השלישית היא לנתק את כל רוסיה ממערכת הסוויפט, כדי ללחוץ על הרוסים להגיע לפשרה. לכל אחת מהמדרגות הללו יש את תופעות הלוואי שלה וגם כמובן, פגיעה באוכלוסייה".
"חלק מהשירותים שאנחנו נותנים זה גם פתרונות לאזורים מוכי מלחמה. העובד והמעסיק פותחים חשבון על גבי הפלטפורמה וזה מאפשר להם גישה לכסף במנותק מהמערכת הבנקאית המקומית. כרגע זה מתאים לאוקראינה"
החברה שסויפר עומד בראשה, HedgeWiz, היא חברת פינטק שמפתחת שירות שמאפשר להמשיך לשלם לעובדים במנותק מהמערכת הבנקאית המקומית. "אנחנו מאפשרים לחברות להמשיך ולשלם בצורה סדירה לעובדים שלהם, שיכולים לקבל גישה לכסף, גם ללא גישה ישירה לבנק", מסביר סויפר. "זו פלטפורמה מאוחדת להתנהלות בינלאומית רב מטבעית, שמאפשרת לבעל העסק לבצע פעולות של גידור סיכוני מטבע במידת הצורך וגם לקבל תקבולים גלובליים", מסביר סויפר. "חלק מהשירותים שאנחנו נותנים זה גם פתרונות לאזורים מוכי מלחמה. העובד והמעסיק פותחים חשבון על גבי הפלטפורמה וזה מאפשר להם גישה לכסף במנותק מהמערכת הבנקאית המקומית. כרגע זה מתאים לאוקראינה, במקרה ותהיה מלחמה במקום אחר, טיוואן נניח, זה יהיה טוב גם שם".
"יש המון כלים שאפשר להשתמש בהם"
סויפר מבין היטב בסנקציות: בין השנים 2006 עד 2010, כחלק משירותו כקצין מודיעין באמ"ן, היה חלק מהמאמץ המדיני הישראלי להשית סנקציות על איראן. "חלק מהתפקיד היה ללוות את כל תהליך הסנקציות מ-2006 עד 2010, ממש בהתחלה שלו. עוד לפני הנשיא אובמה וההסכמים ומנגנוני פשרה, דיברנו על איך מייצרים משטרי סנקציות מסודרים וקובעים מדרגות לחץ כלכליים", אומר סויפר. "יש כל מיני שלבים בתהליך, חלקם טכניים, חלקם אסטרטגיים. בין היתר, צריך להסביר למדינות איך הסנקציות לא יפגעו באוכלוסייה - אבל כן יצליחו להשיג את המטרות שלהן. זה היה מאמץ רב שנים, שהיו המון גופים ישראליים שהיו מעורבים. אנחנו הקמ"נים (קציני המודיעין - א"ל) היינו מאחורי הקלעים. המדינה עסקה בזה המון והיישום כלל כמה צוותים. היו גלים שונים של סנקציות ויש המון כלים שבהם אפשר להשתמש".
יש הבדלים גיאו-פוליטיים בגישה לסנקציות?
"כן. האירופאים דוגלים בסנקציות נקודתיות של הגורמים הבעייתיים, בעוד שבארה"ב חושבים על סנקציות היקפיות: לא רק הגורמים הבעייתיים, אלא גם הגורמים שמסייעים להם. בסוף, יש לזה הרבה השפעה גם על האוכלוסייה, כמו נניח מה שקורה בחצי האי קרים, שהתושבים שם יהיו מנותקים מהסוויפט למרות שהם לא עשו כלום פרט להיות תחת כיבוש".
איך האמריקאים אוכפים את הסנקציות בפועל?
"בארה"ב יש את תפקיד תת שר האוצר, האחראי על OFAC (Office of Foreign Assets Control), שזה הגוף בממשלת ארה"ב שאחראי על מניעת טרור ומימונו, איסור הלבנת הון, Non Proliferation ועוד. גם הסנקציות שמוטלות כעת על רוסיה, OFAC עושה לזה מוניטורינג. איך הוא עושה את זה? כל דולר שנסחר בעולם, עובר בארה"ב. זה נכון גם לשקל ולכל מדינות העולם. ככה כל מדינה שולטת על המטבע שלה. זה מאפשר לאמריקאים לייצר שליטה מטורפת על הפיננסים בעולם.
"אז כל העברת דולרים בעולם מנוטרת וכל הבנקים שרוצים לעבוד בדולרים כפופים לכללים האלה. כלומר, ברגע שאדם נכנס לרשימה, הבנקים בודקים את המידע ובמקרים הללו אסור להם לעבוד איתם. האנשים ש-OFAC מסמנת מנסים למצוא דרכים לחמוק מהסנקציות, כמו החלפת שם לדוגמה". סויפר חושף עוד כי בין היתר, היה חלק מהצוות שהעביר ל-OFAC את הכינויים החדשים לבכירים ופעילים שכנגדם כוונו הסנקציות כדי שיוכלו ליישם ביעילות סנקציות".
אתה באמת מאמין שינתקו את רוסיה מהסוויפט?
"אני מעריך שהניתוק מהסוויפט נמצא בסל, זה תהליך שתלוי באסקלציה. כל פעם שיש משבר, מדברים על מערכות סליקה אלטרנטיביות. בינתיים זה לא הצליח לאף מדינה, לא לאיראן ובטח גם לא לרוסיה. כרגע יש רק מדינה אחת עם שליטה כל כך עמוקה על המערכות הפיננסיות העולמיות - וזו ארה"ב".