מיזם נוירלינק (Neuralink) של אילון מאסק מתכנן להשתיל יחידת מחשב במוחם של מטופלים אנושיים בתוך חצי שנה, בכפוף לקבלת אור ירוק מה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי). כך דווח בבלומברג.
We are now confident that the Neuralink device is ready for humans, so timing is a function of working through the FDA approval process
— Elon Musk (@elonmusk) December 1, 2022
ההכרזה באירוע במטה הסטארט אפ בקליפורניה מתייחסת לשתל בגודל של מטבע שנועד לאפשר תקשורת מבוססת תרגום אותות עצביים במוח בעזרת מחשב, במצבים רפואיים בהם זה נדרש. סוג התקשורת המתוארת ומבוססת ממשק-מוח מחשב נקראת BCI) Brain Machine Interface). שיבוץ השתל שזור האלקטרודות הזעירות מבוצע באמצעות רובוט שמבצע חיתוך של הגולגולת. הטעינה של המכשיר תיעשה באופן אלחוטי ובטוח. החוקרים בנוירלינק עסוקים גם בלפתח יכולות לבצע שדרוג ליחידת המחשוב במוח בעתיד בפשטות יחסית או כמו שמאסק הציג את זה :"אני די בטוח שלא הייתם רוצים אייפון 1 בראש שלכם אם אייפון 14 כבר זמין".
מיזם נוירלינק של אילון מאסק הוקם ב-2016 ומטרתו הרשמית לפי אתר החברה היא ליצור את העתיד של BCI על ידי בניית מכשירים בעלי פוטנציאל לעזור לאנשים עם שיתוק/משותקים והמצאת טכנולוגיות שיכולות להרחיב את היכולות שלנו, של הקהילה ושל העולם.
בינתיים, נוירלינק מבצעת ניסויים בקופים והדגימה בשנה שעבר את מה שתואר כקוף שמשחק ב'פונג' בעזרת המחשבה.
Monkey MindPong https://t.co/7zstTZ1X1w pic.twitter.com/GYrYNsJ68u
— Neuralink (@neuralink) April 8, 2021
נוירלינק אינה הראשונה להציג טכנולוגיה מהסוג ומחקרים וניסויים רבים מבוססי ממשק BCI מבוצעים זה עשרות שנים. Synchron כבר הדגימה שתל למוח שמאפשר למטופלים שאינם יכולים לדבר או לזוז לתקשר באופן אלחוטי באמצעות מחשב, ואילו Onward הציגה פריצת דרך בתחום שחזור יכולות תנועה מסוימת בבני אדם שספגו פציעות בחוט השדרה.
במצגת האירוע מאסק מתאר את החזון ארוך הטווח של נוירלינק שכולל בנוסף לקריאה של אותות או מידע מהמוח גם תקשורת הפוכה אל המוח ולשאר חלקי מערכת העצבים בגוף. בסרטון נראה קוף שבוחר לבקש חטיף על ידי בחירת הכפתורים הרלוונטיים במחשב ללא עכבר או מקלדת, אלא באמצעות האותות ממוחו.