הגנה על פרטיות, הטלת אחריות על חברות הביג טק והגברת התחרות - אלה שלושת העקרונות שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן שרטט בטור הדעה פרי עטו שהתפרסם (חמישי) בוול סטריט ג'ורנל. למעשה, עבור כל מי ששמר על חצי עין פקוחה בנושאי רגולציה על ענקיות הטכנולוגיה אין כאן כל חדש. לא רק שהנושאים הללו נמצאים במרכזה של רגולציה מקיפה שעברה לאחרונה באיחוד האירופי - כללי ה-DSA ו-הDMA - הם גם היו על השולחן בחדר הסגלגל בשנתיים האחרונות.
כבר בתחילת הקדנציה שלו הפתיע ביידן עם מינויה של לינה קאן ליו"ר נציבות הסחר הפדרלית ה-FTC, ולמעשה לאחראית על הגבלים עסקיים במדינה. קאן, הצעירה יחסית לראשי נציבויות העבר, רכשה מוניטין כמי שדוגלת בגישה אקטיבית יותר להגבלת כוחם של מונופולים. המינוי שלה היה בחזקת תמרור אזהרה ברור לענקיות הטק. המבקרים טוענים כיום שקאן הצליחה להשיג מעט מאוד; מנגד, התומכים מזכירים שאימפריות זזות לאט ושבירוקרטיה לוקחת שנים, ומצביעים על שינוי ברור בכיוון הרוח.
בשנתיים שחלפו מאז שביידן נכנס לתפקיד הנשיא הוא המשיך להעלות את נושאי הפיקוח על ענקיות הטק וההגנה על הפרטיות כאג'נדות מרכזיות. הנושאים אף זכו לאזכור משמעותי בנאום מצב האומה האחרון שנשא ביידן, במה שמשמשת מסורתית את נשיאי ארה"ב לשרטט קבל עם וקונגרס את האסטרטגיה שלהם לשנה הקרובה.
אלא שבפועל קשה לציין ולו הישג אחד משמעותי של ביידן בתחום. נסיונותיו להוביל לרפורמה בתקנה 230, שמשחררת את פלטפורמות הטכנולוגיה מאחריות לתכנים שמתפרסמים בהן נקלעה די במהירות למבוי סתום. על חוקים מתקדמים להגנה על הפרטיות כפי שהונהגו באירופה בכלל אין על מה לדבר.
בשבוע שעבר הושבע בית נבחרים חדש לקונגרס האמריקאים, ואף שהדמוקרטים איבדו את הרוב בו, ביידן זיהה ההזדמנות. מופע בחירות מנהיג הרוב הרפובליקני, ה-Speaker of the House, הפך לא רק למושא לעג לאחר שנדרשו 15 הצבעות להצגת הרוב - הוא גם הציג לעיני כל מפלגה רפובליקנית מפורקת ומפולגת. ביידן אמנם כשל בקידום חקיקה להגבלת ענקיות הטק כשהיה לו רוב, אבל ייתכן שמפלגה רפובליקנית נטולת אג'נדה מאחדת או מנהיג ברור תקל עליו למשוך כמה קולות חשובים של רפובליקנים מתונים לצד שלו.
יש כאן בעיקר מאמץ מצד נשיא שחצי קדנציה כבר מאחוריו ועתה הוא מנסה למנף רגע פוליטי יוצא דופן לכדי הישג בולט. למרבה הצער, ההיסטוריה האחרונה מראה שגם אם הוא יצליח להעביר חקיקה בנושא בקונגרס, היא תהיה מרוככת ומשופעת בפשרות
זו ככל הנראה הסיבה שביידן בחר דווקא בג'ורנל השמרן כבמה לפרסום מאמר הדעה שלו. וזו קרוב לוודאי גם הסיבה שהוא ואנשיו בחרו להדגיש בטור מדיניות מפורטת בנושאים מאחדים כהגנה על הפרטיות - שהרפובליקאים אוהבים לקחת עליו בעלות - ומטשטש אסטרטגיה מדויקת בנושא הגברת התחרות. נושא חשוב זה מחייב בהכרח הגבלת כוחם של תאגידים, וזה כבר דגל אדום עבור השמרנים האמריקאים.
אין כאן ניסוי כלים לאסטרטגיה חדשה או הצהרת כוונות שענקיות הטק צריכות לחשוש ממנה. יש כאן בעיקר מאמץ מצד נשיא, שחצי קדנציה כבר מאחוריו, ועתה הוא מנסה למנף רגע פוליטי יוצא דופן לכדי הישג בולט. למרבה הצער, ההיסטוריה האחרונה מראה שגם אם וכאשר ביידן יצליח להעביר חקיקה בנושא בקונגרס, היא תהיה מרוככת ומשופעת בפשרות.