התביעות נגד מפעילי כלי AI בטענה לגניבת יצירות מתרבות: קבוצה שנייה של סופרים תובעת את חברת OpenAI, מפתחת הצ'טבוט ChatGPT, בטענה שמודל השפה שלה העתיק את היצירות שלהם ומשתמש בהן כדי לתקצר אותן ולגנוב את הסגנון הייחודי שפיתחו. הפעם נמנית עם התובעים גם הסופרת ילידת ישראל איילת ולדמן.
ולדמן, מחברת הספר "אמא רעה", חתומה על התביעה לצד בן זוגה הסופר זוכה פרס הפוליצר מייקל שייבון ומספר סופרים נוספים, מדווח אתר ה-Verge. התובעים טוענים ש-OpenAI השתמשב בספרים שחיברו ובסכנון הייחודי כדי לצבור מידע ולאמן את מודל השפה שלה GPT, שעל בסיסו פותח ChatGPT וזאת "ללא רשות ובניגוד לחוק".
התביעה טוענת שהמודל של OpenAI מספק למשתמשים תקציר של הספרים שלהם לפי דרישה - דבר שאפשרי רק הודות לביצוע שימוש לא סביר בספרים עצמם. "OpenAI עברה על חוקי זכויות היוצרים באופן מכוון וללא התחשבות בתובעים", נכתב. "החברה ידעה מה הם מאגרי המידע שעל בסיסם אומן המודל שלה GPT, ושהוא משתמש בחומר המוגן בזכויות יוצרים".
התובעים טוענים שהמודל של OpenAI מספק למשתמשים תקציר של הספרים שלהם לפי דרישה - הודות לביצוע שימוש לא סביר בספרים עצמם: "החברה ידעה מה הם מאגרי המידע שעל בסיסם אומן המודל שלה GPT, ושהוא משתמש בחומר המוגן בזכויות יוצרים"
ודלמן ושייבון נמנו עם קבוצה של כ-8,500 סופרים שחתמו בחודש יולי על מכתב פתוח בו נטען כי OpenAI, גוגל ומטא מפירות את זכויות היוצרים של יצירות ספרותיות רבות באימון מודלי הבינה המלאכותית שלהן. עם החותמים על אותו מכתב נמנתה גם מחברת רב המכר "סיפורה של שפחה" מרגרט אטווד.
שאלת המפתח בסוגיה היא האם החברות "משאילות" את הספרים כדי לאמן את המודלים שלהם, או שהן רוכשות את הספרים ובכך עושות בהם שימוש חוזר. בית המשפט בארה"ב טרם פסק בסוגיה, והכרעה בתביעה עשויה ליצור תקדים ולהוביל לשינוי באופן שבו מפורש החוק בתחום.
כיום, אם תבקשו מ-ChatGPT לחבר סיפור בסגנון הכתיבה של סופרים כמו קורמק מקארתי או ג'ונתן פראנזן, הצ'טבוט יוכל ליצור קטע טקסט המבוסס על היצירות שלהם תוך חיקוי סגנונם הייחודי. לטענת הסופרים, "הטכנולוגיות מחקות וממחזרות את השפה, הסיפורים, הסגנון והרעיונות שלנו. מיליונים של ספרים, מאמרים ושירים המוגנים בזכויות יוצרים מהווים 'מזון' עבור מערכות AI, ללא צורך לשלם על כך".
התביעה החדשה של ולדמן, שייבון ועמיתיהם מצטרפת לתביעה קודמת שהגישה נגד OpenAI ומטא הקומיקאית שרה סילברמן עם כותבים נוספים בתחילת יולי. גם בתביעה ההיא נטען החברות השתמשו בספרים שכתבו התובעים כדי לאמן את הצ'טבוטים מבוססי ה-AI שלהן תוך העתקה בוטה של קטעים מהיצירות שחיברו.