שווי השוק המתכווץ של מטא פלטפורמס (לשעבר פייסבוק) יכול להעיד על הקושי להפעיל רגולציה על ענקיות הטק: בשבוע שעבר פייסבוק מחקה ביום אחד מעל לרבע מהשווי שלה, לאחר שלראשונה דיווחה על קיטון במספר המשתמשים היומיים ופגיעה חמורה בהכנסות מפרסום. אמש, אחרי שביום המסחר נפלה בעוד 2%, מטא ירדה אל מתחת לרף 600 מיליארד הדולר - והיא כבר רחוקה ביותר מ-40% מהשיא שלה אשתקד, כשחצתה לרגע את רף השווי של טריליון הדולר.

כשהתקרבה ל"מועדון הטריליון" איש לא היה יכול לדמיין מחיקה כה מהירה, אבל הירידה של מטא מתחת לשווי של 600 מיליארד דולר אינה רק סמלית: היא מתכתבת עם שש הצעות החוק להגבלת כוחן של חברות הביג טק שעומדות כעת על הפרק בארה"ב, שבראשן הצעת חוק שעברה בינואר האחרון בוועדת החוקה בסנאט: American Innovation and Choice Online Act. הצעת החוק, שעושה דרכה לסנאט ועדיין עומדת בפניה דרך ארוכה עד שתצא לפעול, נוסחה במטרה למנוע מפלטפורמות עם שווי שוק גבוה, או מעל למספר משתמשים מסוים, להפלות נגד עסקים אחרים. מטרת החוק היא שפלטפורמות כמו פייסבוק, אמזון וגוגל, לא יוכלו לתעדף את המוצרים שהן עצמן מוכרות, על פני המתחרות (כגון בעלי החנויות בפלטפורמות שלהן).

אך כיצד מגדיר המחוקק חברות "גדולות"? כאלה ששווין גדול מ-550 מיליארד דולר. החוקים החדשים עוד לא נכנסו לתוקף כמובן אבל כרגע לפחות, פייסבוק, על אף שהייתה אחת מהקטליזטורים לניסוחם, מתקרבת לשווי שעשוי לאפשר לה לחמוק מהחקיקה נגדה.

המחוקק מגדיר חברות גדולות כאלה ששווין גדול מ-550 מיליארד דולר. החוקים החדשים עוד לא נכנסו לתוקף, אבל כרגע נראה שפייסבוק מתקרבת לשווי שעשוי לאפשר לה לחמוק מהחקיקה נגדה

במקביל נפתחה חזית אחרת עבור פייסבוק ואינסטגרם באירופה: מטא איימה על האיחוד האירופי שלא תוכל להמשיך לתת שירותים ביבשת, אם לא יאפשרו לה להעביר את המידע שהיא אוספת על המשתמשים לשרתיה בארה"ב. הסעיף הזה הוצנע בדו"חות פייסבוק האחרונים כגורם סיכון: בית הדין העליון של האיחוד קבע ב-2020 שהדאטה של אזרחי האיחוד אינו מוגן ברגע שהוא יוצא מתחומי האיחוד. כלומר, ההחלטה לא מכוונת רק נגד פייסבוק, אבל היא תהיה אחת מאלה שהושפעו עמוקות על ידי המהלך, שחידושו עדיין תקוע ונמצא בדיונים בין ארה"ב לאיחוד. הדיווח הזה הוא חלק ממה שהפיל את המניה ביום המסחר של אתמול, כשבשיאה המניה ירדה בלמעלה מ-3%, עד שהתאזנה על מינוס 2% והגעה לשוויה הנוכחי.

באירופה, כצפוי, לא ממש מתרשמים מהאיום של החברה לעזוב את השוק השני ברווחיותו עבורה אחרי צפון אמריקה. באירוע משותף התייחסו שר הכלכלה הגרמני ושר האוצר הצרפתי לאיומים ואמרו כי מנסיונם אפשר לחיות היטב בלי שירותי ענקית הסושיאל האמריקאית.