הכוונה הייתה טובה: בעקבות מגיפת הקורונה, מחוזות חינוכיים רבים בארצות הברית רכשו לתלמידים בבתי-ספר בתחומם מחשבים ניידים שיאפשרו להם ללמוד מרחוק. מיליוני המחשבים שנרכשו היו רובם במחירים נגישים - חלקם הגדול כרומבוקים (chromebook) - מחשבים בסיסיים עם תוכנת הפעלה מבית גוגל.
אלא שמתברר שהמחשבים הזולים האלה עולים בסופו של דבר ביוקר. לפי דוח של קבוצת המחקר של הקרן לחינוך לתועלת הציבור בארה"ב, הבלאי הגבוה, ריבוי התקלות, התמיכה המוגבלת והמחסור בחלקי חילוף הופכים את המחשבים לקנייה בעייתית ובתי הספר מתחילים לשנות אסטרטגיה.
על פי הדוח שפורסם ב-The Verge, בשנת 2020 רכשה מערכת החינוך האמריקאית מחשבים בסיסיים לתלמידים שנאלצו לעבור ללמידה מרחוק. כעת, שלוש שנים מאוחר יותר, ישנם עוד ועוד דיווחים על תקלות, סימני עייפות ובלאי בחומרה. בין היתר, המשמעות היא עלויות סביבתיות וכלכליות גבוהה במיוחד: לפי הדוח, הכפלת חיי המדף של הכרומבוקים הייתה חוסכת 1.8 מיליארד דולר למשלם המסים, וכמות רבה של פסולת אלקטרונית מזהמת.
הגורמים לעלויות הגבוהות הם מגוונים. לפי ממצאי הדוח, קשה יותר להשיג חלקי חילוף לתיקון כרומבוקים בהשוואה למחשבים אחרים, והמחסור בחלקי חילוף לתיקון ושדרוג מחשבי כרומבוק מקשה על שימוש בהם לאורך זמן ועלותם גבוהה - מקלדת חדשה, למשל, יכולה לעלות 89 דולר ומעלה, למרות שהמחשב כולו עולה 200 דולר בלבד.
יתרה מזאת, מראש הכרומבוקים מיוצרים כך שיש תאריך תפוגה לתמיכה במערכת ההפעלה שלהם, כך שחלק מהמחשבים שעדיין תקינים ברמת החומרה בכל זאת מפסיקים לקבל עדכוני תוכנה למערכת ההפעלה. הבעיה מחמירה מאחר שתאריך התפוגה לעדכונים, שעומד על מספר שנים, חל מרגע שהמחשב מיועד למכירה ולא מרגע הרכישה ותחילת השימוש בפועל, כך שבתי ספר עשויים לקבל שנות תמיכה בודדות במיוחד אם מדובר במחשבים מחודשים.
המסקנה של הדוח הייתה שגוגל צריכה לעשות יותר בשביל להאריך את חיי המדף של הכרומבוקים, למשל על ידי ייצור של חלקי חילוף במלאי עודף של לפחות 10% ובמחירים נגישים
המסקנה של הדוח הייתה שגוגל צריכה לעשות יותר בשביל להאריך את חיי המדף של הכרומבוקים על ידי ביטול מגבלת הזמן של עדכוני מערכת ההפעלה; ייצור של חלקי חילוף במלאי עודף של לפחות 10% ובמחירים נגישים; וביסוס סטנדרטיזציה של חלקי החילוף בין היצרניות השונות (כיום מחשבי כרומבוקים מיוצרים על ידי יצרנים שונים כמו HP, אסוס ועוד). הדוח ציין עוד כי גוגל צריכה להקל על הליך ההתקנה של מערכת הפעלה חדשה על כרומבוק ישן ושחרור מנעילה של משתמשים, כך שניתן יהיה להשמיש אותם ליוזרים חדשים.
דובר מטעם גוגל מסר לThe Verge שמאז 2020 החברה עובדת מול ספקי החומרה להגדיל את משך זמינות העדכונים מ-6 שנים ל-8 שנים, ושהחברה עושה מאמצים להפוך את המחשבים לפשוטים יותר לתיקון ולמזהמים פחות.