הזדמנות עבודה חדשה במיזם השבבים למוח של אילון מאסק: חברת ניוראלינק (Neuralink) הודיעה שהיא נכנסת לשלב הניסוי בבני אדם. ניוראלינק היא אחת מכמה חברות בעולם שמפתחות שבבי מחשב שנועדו להשתלה בצמוד למוח של מטופלים כדי לסייע לאנשים עם מוגבלות פיזית להזיז שוב איברים שפעילותם נפגעה.
בשנה שעברה נפתחה חקירה של משרד החקלאות האמריקאי נגד החברה בחשד שניסויים שערכה בבעלי חיים הסבו מוות מיותר לבעלי חיים והיו רווי טעויות כך שהיה צריך לבצע אותם מחדש. העובדים שהתלוננו טענו אז כי מספר מקרי המוות הגבוה של חיות בניסויים - כ-1,500 מקרים החל מ-2018 - נבע הדרישה של מאסק להתקדם עם הניסויים כמה שיותר מהר.
היום הודיע מאסק כי ניוראלינק החלה לחפש אנשים עם מוגבלות בידיים או ברגליים במטרה להתקין אצלם את המכשור הנסיוני של החברה ולעקוב אחר ההשפעות בשש השנים הקרובות, מדווחת רויטרס. החברה מחפשת אחר חולי ניוון שרירים שיהיו מוכנים להשתתף בניסוי החדשני שלה.
החברה מקווה כי בעתיד הקרוב השבב יסייע לאנשים שחוו שיתוק ברגליים לחזור ללכת וכן יטפל בבעיות ניורולוגיות נוספות. מאסק הציג בעבר את יכולות החברה באמצעות שני קופים שהשבב של ניוראלינק הותקן בראשם והזיזו סמן של עכבר בעזרת המחשבה בלבד.
מי שיסכימו להשתתף הניסוי יזכו להשתלת שבב במוחם באמצעות רובוט. השבב יותקן באזור במוח ששולט בתנועה, במטרה לאפשר לנסיינים להזיז בעזרת המחשבה מכשירים אלקטרונים כמו יד או רגל ביונית. הניסוי יכריע את הבטיחות של המתקן החדש ואת הבטיחות שבהתקנת המתקן במוחם של בני אדם.
זו לא הפעם שניורולינק של מאסק מנסה להגיע לשלב הניסוי בבני אדם. בשנה שעברה נדחתה בקשתה להפעיל ניסוי מהיר בבני אדם. אך במאי קיבלה ניוראלינק אישור ראשוני לעבור בדיקה של המכשיר שלה ובעקבות זאת אושר לה ביצוע הניסוי החדש.
אף שניוראלינק אינה החברה הראשונה לבצע ניסוי בבני אדם באמצעות מכשור שנועד לסייע לאנשים עם מוגבלויות פיזיות היא זכתה לכותרות רבות הודות לבעליה אילון מאסק. בשנה שעברה ניוראלינק אף עמדה תחת חקירה של משרד החקלאות האמריקאי בעקבות תלונות עובדים על כך במסגרת נסיונותיה להאיץ את המחקר שלה הניסויים שערכה הסבו לסבל רב ואף מוות לחיות רבות.
העובדים סיפרו כי בניסיון להאיץ את המחקר כמה שיותר, החברה עברה על החוקים האוסרים על התנהלות לא אתית ופגיעה בבעלי החיים למטרות ניסוי. לפי עדויות שנאספו מיותר מ-20 עובדי ניוראלינק בעבר ובהווה, הניסויים שזורזו גרמו להצטברות של טעויות מצד החוקרים, כך שהיה צורך להתחיל חלק מהם מהתחלה. העובדים טענו שהטעויות מצד המדענים נגרמו מאחר שהם עובדים בסביבה לחוצה מאוד.
נויראלינק הוקמה ב-2016 תחת המטרה הרשמית לבנות מכשירים בעלי פוטנציאל לעזור לאנשים עם שיתוק והמצאת טכנולוגיות שיכולות להרחיב את היכולות שלנו, של הקהילה ושל העולם, כך לפי הצהרת החברה.