בום גדול וסוחף מורגש עכשיו בישראל, ולא בהקשר למלחמה. ברחבי הארץ מתעוררים קניונים ותיקים עם מתיחות פנים, שיפוצים ובנייה חדשה. ביג גלילות, שהיתדות הראשונות שלו נקבעו באדמה כבר לפני חמש שנים, זעזע את סביבתו עם ההבנה שמשהו כאן צריך להשתנות ומהר, אבל עוד קודם לכן הושלמו שיפוצים, נראו שינויים ופרויקטים חדשים המתינו להיתרים כדי להביא אל הערים רוח חדשה ורעננה.
>> לכל הכתבות בערוץ living
>> מאחד שיודע: הסודות שמאחורי ביג פאשן גלילות
אם נלך קצת לאחור, ניזכר שהקניון הראשון בישראל, שנבנה בקונספט המוכר של מבנה ממוזג ומוקף חניות (אחרי דיזנגוף סנטר), היה קניון איילון ברמת גן ב-1985. אחריו הופיע גשם של קניונים בכל עיר ואזור, שסיפקו לאוהבי השופינג הגנה מימי הגשם והחום הישראלי הקופח. 30 שנה הם זמן מכובד שבו אוכלוסיות גדלות ומסתמנות מגמות. העולם השתנה, מדינות קמו והתפרקו, אבל הקניון נשאר בפורמט המוכר של קובייה סגורה וממוזגת. החוויה של פעם כבר לא מספקת את הסחורה, וגם אופי ותמהיל המסחר השתנו. נדמה כי מי שלא מתעדכן, נשאר מאחור.
"הצורך בשינוי בקניונים בשנים האחרונות דומה להתאהבות חדשה", מקביל אדריכל אבנר שר את פרץ החידוש במרכזים המסחריים לטבע האנושי. "כמו בתחום המסעדות וביחסי האנוש, אי אפשר לדרוך במקום שבו המותגים הם אותם מותגים והמראה והעיצוב נשארים כמו שהם ללא חידוש. דרושות פעולות של שדרוג ושינוי, יצירת הפתעות וגימיקים חדשים. קניון היום ממלא תפקיד של קתדרלה מודרנית, כיכר העיר החדשה. מקום ההתכנסות של האנשים. לא באים אליו רק כדי לקנות, אלא כדי להיות. קניון שלא יגרום לקהל להתאהב בו מחדש, יאבד אותו".
כמי שאמון על תכנונם של לא מעט קניונים, כמו מול החוף וילג' בחדרה, מול זיכרון, רי-דיזיין בצומת קריית אתא, אלון עין שמר, הקריון, ארנה נהריה ועוד, הוא מודע לכך שהצלחתו של קניון תלויה בבנייה המדויקת לתת מודע של הצרכן המקומי, כדי שיתאהב בו ולא ירצה לעזוב אותו, ולא בגחמה אדריכלית כזו או אחרת. "יש קניונים כמו הקריון שעיצבנו אחרת בהפרש של עשר שנים, כשהפכנו אותו מקניון להמונים לקניון יותר פיין. את עזריאלי רמלה תכננו עם רמות עיצוב אקסטרווגנטיות מבפנים ומבחוץ, כדי שאף אחד לא ירצה לנסוע לחפש קניון כזה במרכז, ויש מרכזים שכונתיים שתכננו כמרכזים 'על נעלי בית' עם חמימות, שמספקים את כל השירותים כדי שתושבים לא יצטרכו להניע את המכונית כדי להגיע אליו".
מול החוף וילג' חדרה, שתכנן שר במראה של רחוב אירופי היסטורי, זכה להצלחה מסחרית גדולה, ובימים אלה נשלמת בו הרחבה של אלפי מטרים. "כבר בהתחלה הוא זכה להצלחה מטורפת, ועד היום יש רשימת המתנה של חנויות ומותגים שמבקשים להיכנס אליו. הקומה המסחרית השנייה מושכרת כולה, חלקה נפתח וחלקים אחרים נמצאים בגמר ביצוע. חנויות קיימות מתרחבות כלפי מעלה, ואני מאמין שהמבנה ורכיבי התכנון ועיצוב הפנים שלו תואמים לקהל שחיכה לו. הוא נראה כאילו יש בו חגיגה תמידית של אורות ויום הולדת".
למה כל זה קורה בבת אחת?
"כשמשפצים מקום, הוא מושך יותר קהל. פחות אנשים מגיעים למקומות אחרים, ואלה מגלים שאין מנוס מלשפץ כדי שהקהל לא יברח. לביג גלילות, קריון ורננים יש עוצמת גודל, וכל נושא, מותג או חנות שמחפשים יימצאו בהם. במקומות קטנים קשה לייצר זאת ולכן מביאים 'עוגן דסטיניישן', גורם משיכה שבאים בשבילו וכדרך אגב נכנסים למרכז המסחרי. בעין שמר הביאו את מסעדת מינה טומיי ונתנו לה מקום של כבוד בבניין נפרד עם חצר וויטרינות. מי שנמצא רחוק יותר חייב להתחדש או לתת זריקה של התאהבות, אם לא על ידי עיצוב אז על ידי ביטול חנויות והכנסה של מותג שכולם מחכים לו".
קניון שבעת הכוכבים, הרצליה
למעלה משנה וחצי מתכננים בקניון שבעת הכוכבים בהרצליה שיפוץ מסיבי כחלק משדרוג מקיף בהשקעה של 50 מיליון שקלים, והוא ישלב חידוש ושינוי קונספט. ארומה נפרדת מחצי אקווריום הזכוכית שבו שהתה במשך 24 שנים, אבל לא תיעלם ותעבור לקומה השנייה ליד H&M. במקומה יתחברו ברחבה אחת מסעדת קלאטה 15 עם תפריט פיין דיינינג פחות מעונב והבייקרי של Casa Tua עם פינת הגלידה, ושתיהן לא עוזבות את בסיסי האם בהרצליה פיתוח. רצף החנויות הפונות לכיוון דרום (שכונת גליל ים) יהפוך למטבח השקוף שלהן וישקיף גם החוצה. מי שכן ייעלם הם הדגים והבריכה האקולוגית הוותיקה שנמצאת בקניון מיומו הראשון. "יהיה בקניון סטריפ עם גינה חיצונית, שם אנשים יוכלו לשבת ולהשקיף לפארק ולשכונות החדשות. הסטריפ השני ייפתח בכניסה הראשית בצפון. זו תהיה טיילת שבה תמוקם קבוצת פריז טקסס שמביאה איתה מסעדת בשרים שקופה עם מבט לפארק, קצבייה ובר יין בסגנון איטלקי שגילינו שחסר בהרצליה", אומר מנכ"ל קניוני שבעת הכוכבים מקבוצת הכשרת היישוב, יניב פיינשניידר. המהלך יעמיד את היקף העסקים בתחום המזון והמסעדות עד 26 אחוז מסך העסקים בקניון, לעומת כ-10-5 אחוז עד עתה.
"הפארק הוא נכס אסטרטגי של הרצליה בקרבת הקניון. החזון שלנו הוא ליצר חיבור בין קניון שבעת הכוכבים לפארק ולשטחים הירוקים שסביבו. נפתח את הקניון אל החוץ באמצעות תכנון אדריכלי שיאפשר זרימה בין שני המרחבים. נשלב אלמנטים ירוקים, כמו צמחייה ופינות ישיבה מוצלות, כדי ליצור אווירה מזמינה ומרגיעה".
בקומה השנייה ימוקם לונה פארק אינדור ענק וראשון מסוגו בישראל, שישתרע על שטח 2,700 מ"ר, הכולל מסלול קארטינג חשמלי, קיר טיפוס, מתחם אומגות וארקייד. העבודות עליו החלו עוד בזמן הקורונה, והשיפוץ מתבצע בעיקר בשעות הערב, כך שאינו פוגע בחוויית משתמשי הקניון. "הבאנו קארטינג של חברה אירופית, שכל המסלול שלו יהיה מנותק מהרצפה עד גובה 5 מטרים. אנחנו צופים מעל 2,000 איש ביום". שאר המסעדות בקומה השנייה קיבלו הנחיה לשיפוץ. תקיעת המסמר הראשונה צפויה עם היציאה מפסח, ולקראת סוף השנה יושלמו 75 אחוז מהתוכניות.
מסלול דומה לזה שייפתח בהרצליה:
@superchargedenj World’s Largest Indoor Multi-level Karting Track Supercharged Entertainment in Edison, NJ! #karting #gokart #racing #gokarting #WorldsLargest #supercharged #newjersey ♬ Pump It - The Black Eyed Peas
"בעידן שבו המסחר המקוון מציע נוחות וגישה מהירה, הקניון הפיזי נדרש להמציא את עצמו מחדש ולהציע חוויה ייחודית שאין לה תחליף דיגיטלי. זהו תהליך רחב הכולל התאמות בכל התחומים: מעיצוב חללים מודרניים ומזמינים, דרך יצירת מתחמי בילוי לכל המשפחה ועד הרחבת ההיצע הקולינרי ושילוב טכנולוגיות מתקדמות - החזון החדש של הקניונים הוא להפוך אותם למוקדי פנאי ובילוי שמעניקים ערך מוסף", מסביר פיינשניידר.
קניון רמת אביב
בשעות הלילה, אחרי שהקונים יוצאים, הולך ונשלם שיפוץ קניון רמת אביב. בשנת 2022 החלו עבודות לתוספת קומה עם מסחר, ומתחם האוכל הוחלף בחנויות ויעבור בעצמו לקומה השלישית החדשה. דרגנועים חדשים שיובילו לקומה כבר נראים בשטח. בהתאם לפרסומים, חברת מליסרון משקיעה בהרחבה 120 מיליון שקלים.
עזריאלי גבעתיים
לאחר שנתיים הושלם שיפוץ קניון עזריאלי גבעתיים, שבמהלכו שופצו החניון, הלובאים, המעליות, הדרגנועים, הריצוף, התקרה, הגשרים והשילוט. נוספו פינות ישיבה, חדר החתלה והנקה, שיפוץ מתחמי המזון השונים וגם קומת המשרדים. תמהיל החנויות בקניון התחדש עם מותגים כמו קרפור, אינטימיסימי, טאטי, בי פרש, אריסטו, איב רושה, KFC, ווי שוז, סטורי, אורבניקה סטיישן, פנדורה ועוד. הקניון, שהוקם בשנת 2008, בנוי משלוש קומות מסחר עם כ-150 חנויות.
עזריאלי מודיעין
גם מרכז עזריאלי מודיעין הוקם בשנת 2008 והוא הקניון היחיד בעיר. באפריל 2024 נפתח מתחם מערב, נוסף לקומפלקס הקיים והצמוד לקניון. זהו מתחם עירוב שימושים גדול הכולל מסחר, מגורים, משרדים וגם מלון חדש המנוהל על ידי רשת ג'ייקוב וראשון בעיר הכולל 85 חדרים. פתיחתו אפשרה לחנויות כמו פוקס, פוקס הום ושילב להתרחב לחנויות ענק, ולחנויות עוגן חדשות וגדולות כמו H&M להיכנס לקניון. ביציאת הקולנוע נפתחה אורבניקה בגודל 2,000 מטר. הקניון מצוי בהליך התחדשות והגדלת חנויות כמו פול אנד בר, פוט לוקר ופתיחת מותגים חדשים כמו מאניה ג'ינס ופליינג טייגר ושיפוץ חנויות רבות. בינואר 2027 ייפתח מתחם צפון בשטח 80 אלף מטר שיכלול בית חולים ראשון של כללית בגודל של כ-8,000 מטר וכן מתחם בילוי עם בתי קולנוע, מסחר ומשרדים.
קניון רננים, רעננה
בקניון רננים ברעננה הסתיים ברובו שיפוץ מקיף לאחר שנתיים של עבודה ונשארה קוסמטיקה קלה להכין אותו לקראת ההשקה בקיץ. החללים הציבוריים עוצבו מחדש - המעברים, הכניסות, אזורי ההסעדה והמנוחה - כדי לייצר מרחב מזמין, נוח ובעל אסתטיקה עכשווית. העיצוב החדש שם דגש על מרחב פתוח, תאורה טבעית ואחידה, חומרים וצבעים ניטרליים ואזורי ישיבה מגוונים, כדי ליצור אווירה רגועה ונעימה.
"קניון רננים ברעננה נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות מקיף, הקניונים בישראל ובעולם ניצבים בפני תמורות טכנולוגיות וחברתיות מואצות", מסביר דרור עוקשי מנכ"ל הקניון. "תהליך זה, שבמסגרתו מושקעים כ-45 מיליון שקלים, משקף את השינוי בתפקיד הקניון בנוף הקמעונאות המודרני, ומטרתו לחזק את מעמדו כמרכז מוביל באזור". נוסף לעדכון העיצובי, הקניון מרחיב את תמהיל החנויות שלו, ולאחרונה נפתחו סניפים חדשים של רשת REALS לאופנת וינטג' יד שנייה ועיצוב לבית; רשת בתי הקפה BIGA; TinyTown, מתחם אטרקציות לילדים, המדמה עיר קטנה ומאפשרת להתנסות בחיי היום-יום דרך משחקי דמיון.
עיר ימים, נתניה
בעקבות ביקושים לשטחים השלים קניון עיר ימים לפני שש שנים תוכנית הרחבה משמעותית בהשקעה של כ-200 מיליון שקלים, שהגדילה את שטחו לכ-35,000 מ"ר. במסגרת הפרויקט הוקם גם מגדל משרדים הממוקם מעל הקניון. הקניון מאכלס כיום כ-230 חנויות ובתי עסק, בהם רשתות בתחומי האופנה, ההנעלה, הפנאי, השירות, ההסעדה והבידור. בשנה האחרונה הורחב תמהיל החנויות עם צירופם של מותגים בינלאומיים ומקומיים כמו ויקטוריה סיקרט, איי דיגיטל (iDigital), באת' אנד בודי וורקס (Bath & Body Works), סבו (SEBO) - מותג גברים חדש מבית מאניה ג'ינס, מותג הטיפוח אופטרה, חנות קעקועים, פוד אפיל (Food Appeal), בייגל קפה ועוד. הקניון שם דגש על חדשנות והענקת ערך מוסף, בין השאר באמצעות אירוח חנויות פופ-אפ, למשל דוכנים של לאונידס (Leonidas) - מותג השוקולד הבלגי, תכשיטי תנאור, ממרחי SPREAD IT של הקונדיטורית דורין כהן והמותג איתי ברנדס, שצפוי לפתוח חנות קבועה בקניון.
אאוטלט עזריאלי הרצליה
גם האאוטלט בהרצליה פיתוח עובר בימים אלו שיפוץ יסודי לאחר תכנון אדריכלי שיקנה למקום מראה עדכני. השינויים שמתבצעים הם החלפת ריצוף שיש ישן, החלפה ושדרוג תאורה, החלפת כל מערך הריהוט באאוטלט כולל פינות ישיבה חדשות וריהוט באזור ההסעדה, העשרת הנוי והצמחייה במקום, החלפת תשתיות, צביעה ועוד. בשנת 2024 הוחלפו שש חנויות ונכנסו חדשות, בהןRenby , Factory 54 - חנות נוספת, Femina, On Cloud , Replay - והכותרת של המקום: Casa Tua – הבייקרי מבית קלאטה 15. צפי הסיום בקיץ 2025.

סטאר אילת
באילת נבנה בימים אלה "סטאר ארי אילת" בעלות מוערכת של יותר ממיליארד שקלים. הפרויקט ממוקם במרכז העיר ונפרש על שטח של כ-70,000 מ"ר בתכנון אבנר שר, ויכלול גם חניונים, קניון, תחנה מרכזית חדשה, מסחר, בידור, אטרקציות תיירותיות, ובשלב שני מגדלי משרדים. עיצוב הפרויקט מתבסס על סדרה של גושי מבנה הניצבים זה ליד זה, בחיפוי אלומיניום, משרביות, קירות מסך ומסכי וידאו, הכל בגוון לבן.
בפתח תקווה צפוי להיפתח ביג פאשן חדש בהשקעה של 2 מיליארד שקל וגם קניון עופר פתח תקווה עובר שינויים. גם בביג בת ים יושלם בחודש הקרוב שיפוץ שנמצא בשלבים מתקדמים.