מה שפעם היה פריט נדיר באדריכלות ים-תיכונית — שמור לבתים ערביים מסורתיים או לוילות עם יומרות ספרדיות — הופך היום לנחלת הכלל: הפטיו. חצר פנימית, פתוחה לשמיים אך סגורה בקירות הבית, יוצרת מרחב אינטימי, ירוק, מואר ומאוורר, שמעצב מחדש את הקשר שבין פנים לחוץ. בעידן שבו חיפוש אחרי שלווה, אור טבעי וקשר עם הטבע הפכו לעקרונות תכנוניים, אדריכלים ומעצבים בוחרים למקם את הלב הירוק של הבית דווקא באמצע — ומגלים שהוא לא רק יפה, אלא גם משפיע עמוקות על התחושה בבית.
>> לכל הכתבות בערוץ living
כשנתבקשו להציע מלון בקונספט של מפלט באזור כפרי, תכננו האדריכלים הברזילאיםUP3 Arquitetura בית שמורכב משלוש מכולות ובמרכזו חלל פנימי פתוח לשמיים, לגשם ולשמש, המוקף צמחים. חוץ מהיותו של הפטיו גינה מפוארת, הוא חוצץ בין אזור הישיבה בחדר השינה ובין אזור השינה, ומחבר אותו בחומריו ובמראה שלו לסביבתו. הבית הוצג בתערוכת CasaCor Rio de Janeiro לפני שנתיים ונקרא בשם senses ("חושים").
פטיו הוא מעין חצר פנימית שמתאימה לאירוח ולמנוחה והוא מחבר את הבית לחוץ ומקרב את הדיירים לגינה ולצמחים, לאוויר הפתוח ולאור היום. הבונוס הוא המראה האסתטי המיוחד של החלל שמשתקף מתוך הבית, לפעמים מכמה כיוונים. פטיו יוצר תחושת מרחב, הופך למוקד ויזואלי שמושך את העין כאילו הוא אומנות בפני עצמה, וכמובן, מאפשר ליהנות מהחוץ בלי לצאת באמת מהבית.
"לטבע יש קשר ישיר לשְׁלוֹמוּת שלנו עם עצמנו ולרווחה הגופנית, הנפשית והחברתית", מסבירים הילה ודן ישראלביץ מ"ישראלביץ אדריכלים" לרגל השקת ספרם הראשון, "בין הנסתר לגלוי". "סביבה טבעית מעודדת יצירתיות ומביאה לשגשוג, ואנחנו עדים לכך שבמרחב הביתי אלמנטים מהצומח, חיים או דוממים, מצליחים לחזק, להרגיע ואפילו להבריא". מבחינתם, ארכיטקטורה היא כלי נפלא שמאפשר לשלב את הטבע שמסביב, אם כחלק בלתי נפרד מהמעטפת, פטיואים במרכזי הבתים, או בחללי מעבר שבהם הצמחייה נגלית במלוא הדרה ומלווה את ההולכים לכל אורך הציר. המעטפת החיצונית חודרת פנימה, וכך אנחנו יוצרים מערך של קשרים והתמצאות במרחב, ומעל לכל מצליחים להשרות תחושת רוגע בכל אחד מהחללים".
עם הכניסה למבואה המרשימה נגלה החלל הציבורי בבית שבכרמל. במרכזו שתי חצרות פנימיות ממוסגרות קוביות זכוכית ובהן בריכות שיקוף במרכזן עץ נוי. השתיים יוצרות מעבר חווייתי לאזור הסלון ומשמאלן המטבח, פינת האוכל והבריכה אותה רואים מכל זווית במפלס.
במרכז החלל הציבורי של בית במרכז הארץ תוכננו שתי חצרות פנימיות ממוסגרות קוביות זכוכית ובהן בריכות שיקוף עם עץ נוי. הן יוצרות מעבר חווייתי לאזור הסלון, ומשמאלן המטבח, פינת האוכל והבריכה שרואים מכל כיוון.
פטיו הוא האלמנט האדריכלי שהוביל את תכנון הבית ברמת החייל, שבו מתגוררים זוג עם שלושה ילדים. הוא פנימי ומפתיע והמיקום שלו בצמוד לקיר המשותף עם השכן שינה לחלוטין את המבנה כיוון שהפך את מיקום המדרגות והחדרים. "הפטיו נתן גם מענה של בנייה ירוקה כי הוא מהווה חזית נוספת של כניסת אוויר ואור, והוא למעשה לב הבית והאלמנט שמחבר את כל חלקיו", מסבירה האדריכלית. "סגנון הפטיו שמתגלה כבר בכניסה לבית אוריינטלי, הדלתות והחלונות סביבו הן קשתיות ומעצימות את תחושת 'סוד הגן הנעלם', כלומר חוויה סודית שלא נראית מהחזית. הרצפה המצוירת בשילוב אריחים בעבודת יד על הקירות נותנות לפטיו את אופיו הייחודי המשתלב עם כל הסגנון של הבית העשיר במשרביות, צבעוניות ושפה אוריינטלית מיוחדת".
בבית דו-משפחתי בקיבוץ גבעת חיים איחוד בעמק חפר נכלל פטיו כדי לייצר שבירה של אור טבעי במקום קיר ארוך לאורך המבנה. על ידי מבט ירוק מיד בכניסה, הוא פתר את הצורך לתכנן כניסה ייחודית. יש בו עציצים גדולים, פינת ישיבה קלילה והוא פונה לכיוון מערב.

פטיו בביתם של זוג עם שני ילדים בצורן, שנרכש כבר בנוי, תוכנן באמצע הבית כדי להפריד בין החלל הציבורי לחלל הפרטי ולהכניס אור טבעי מהגג שישפיע על כל הבית. המעצבת הפכה אותו לגן-זן עם אלמנטים מהמזרח והוא משמש לריאה ירוקה בתוך הבית. הוא שופע פסלונים וצמחייה עם תחזוקה נמוכה ומתפקד כיצירת אומנות. הגינה פונה למזרח, כך שהפטיו פונה לשמיים לכיוון מזרח, מערב ודרום.

פטיו בבית בהרחבה באחד המושבים בעמק יזרעאל, שבו מתגוררים זוג עם שני ילדים, פונה למערב והשמש מאירה אותו משעה 12 ועד השקיעה. הוא נוצר מזיגוג של שני קירות, אחד פונה לדלת הכניסה והשני לחלל הסלון, והוא הדבר הראשון שרואים בכניסה לבית, "תמונה גדולה ומרהיבה של גינה מטופחת, שלכאורה נשתלה בלב הבית ומעניקה לו חיות ירוקה ורעננה", מסבירה המעצבת. "ההנאה מהגינה הפנימית מתאפשרת גם בעת הישיבה בסלון, בהיותו של הפטיו דקורטיבי בלבד עם עץ פלומריה (פיטנה) האהוב על הבעלים. לפיטנה פרחים גדולים ופיסוליים שמייצרים את הדרמה העיקרית שחיפשנו, ותחתיה נשתלו צמחים נמוכים שמלווים אותה אך לא גונבים לה את ההצגה".
בית ברחובות נקנה על ידי זוג עם ארבעה ילדים, והפטיו הקיים בו, הפונה לכיוון צפון, לא היה בשימוש. לאחר שדרוג יש בו פינת ישיבה חביבה לשתיית קפה של בוקר, וצמחייה שתכנן ובחר גנן הבית.

בתקרת הבית ביישוב אירוס נפתח פתח אור בתקרה כדי ליצור סקיי-לייט מעל פטיו ירוק, שהפך לחלק מרכזי מהבית. המעצבת מסבירה כי "צמחים הם לא רק יפים לעין, אלא גם משפיעים באופן ישיר על הבריאות הנפשית והפיזית שלנו. הכנסת צמחים לבית משפרת את איכות האוויר, יוצרת תחושה של רוגע ומחברת אותנו לטבע בתוך המרחב הביתי. בעיצוב הבית צמחים מוסיפים חיים וצבע, ומשמשים אלמנט עיצובי חי ודינמי שמשתנה ומתפתח. הטיפול בצמחים מעודד שגרה של תשומת לב ודאגה לעצמנו ולאחרים, מה שתורם לתחושת הרווחה הכללית".

מחוץ לבית
בית אירופי חמים ונעים בסביון לזוג עם שני ילדים תוכנן עם מוטיבים שמותאמים לסגנון זה, בין השאר עם גג רעפים, קרניזים, דקורים, הרבה לבן, קמין, פיתוחים מעוגלים ועוד. מבנה הבית מזכיר את האות H, ובמרכז האות מבחוץ ממוקם פטיו חיצוני, שמשתקף לבאי הבית בעת הכניסה, עם קיר זכוכית ענקי המשתרע על גובה שתי קומות ומכניס הרבה אור וטבע

ועוד פטיואים להשראה:
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם