עצים הם חלק מנוף ילדותנו, ונראה כאילו היו שם תמיד. זה לא ממש רחוק מהמציאות, שכן נטיעת עצי פרי היא חלק ממצוות יישוב ארץ ישראל ביהדות, ואם אין אפשרות לטעת עץ מאכל, אפשר לטעת גם עץ ריחני או עץ יפה, שיביא נחת לבריות. במקרה הכי גרוע אפילו עץ סרק, העיקר לא להשאיר את ארץ ישראל שוממה. נוכחותם של עצים חיונית להפחתת כמות דו תחמוצת הפחמן באוויר ולהקטנת ההתחממות הגלובלית, ומי שדואג לנטוע עצים ולפתח יערות עוד מ-1901 הוא ארגון קק"ל, שבזכותו ישראל היא אחת המדינות בעולם שיש בה היום יותר עצים מאשר לפני מאה שנה. מאז הקמתה נטעה קק"ל יותר מ-240 מיליון עצים על פני 920 אלף דונם, ואם בעבר מטרת נטיעתם הייתה להגן על שטחי קרקע נרחבים ולשמר את הקרקע, היום יש לעצים תפקיד מכריע בשיפור איכות הסביבה, סיפוק צורכי נופש ובילוי וגם באספקת עצה וביצירת משטחים עשירים לבעלי חיים. מה עוד אנחנו לא יודעים על עצי ארצנו?
> לכל הכתבות בערוץ living
- היער הנטוע הראשון בארץ הוא יער הרצל (יער חולדה), שבו ניטעו בשנת 1907 כ-18 עצי זית ראשונים. היער הנטוע הגדול ביותר בארץ הוא יער יתיר, ששטחו כ-38 אלף דונם.
עץ בנחל אלכסנדר|צילום: לימור קלר - בשנת 1960 כ-85 אחוז מכלל הנטיעות היו עצי אורן, ורק כ-3 אחוזים היו חורש טבעי. בשנת 2008 כ-70 אחוז מכלל הנטיעות היו עצי חורש טבעי ורחבי עלים ו-30 אחוז היו של עצי אורן. בשנים האחרונות מרבית השתילים שניטעים ביער הם מינים של עצי חורש טבעי ורחבי עלים. אורך חיים ממוצע של עץ אורן הוא כ-80 שנה, תלוי בתנאי הגידול ובטיפול היערני. עצי זית ואלונים יכולים להגיע עד לכ-600 שנה ואף יותר.
עץ בתל אביב|צילום: רועי כהן קורמן - עצים במרחב העירוני הם משאב שמשפיע על חיי התושבים. במחיצתם יורדת הטמפרטורה בכ-4 מעלות, הם סופחים פיח ועשן ופולטים חמצן. היום נוטים לטעת עצים בבתי גידול מתקדמים, שמאפשרים לשורשים להתפתח מתחת למדרכות ולעץ לגדול כדי לתת צל. עצים יש לשתול במרחק של כ-3 מטרים זה מזה כדי לאפשר להם ולשורשיהם להתפתח.
צילום: רועי כהן קורמן - רשויות מקומיות אינן מחויבות לשתול עצים, וכל עיר מחליטה אם וכמה עצים לשתול. תוכנית מיוחדת שיזמה המועצה לבנייה ירוקה בשיתוף המשרד להגנת הסביבה מעודדת את הרשויות המקומיות לרקום תוכנית הצללה באמצעות עצים. 22 רשויות קיבלו תקציב להכנת תוכנית כזאת והן אמורות לצאת לדרך לקראת השנה הבאה.
צילום: רועי כהן קורמן - כ-60 אחוז מהעצים במרקם עירוני ממוצע בישראל נמצאים בשטחים פרטיים, שהם כלל שטחי הבנייה למגורים. עם הפיתוח המואץ הכמות הולכת ויורדת, משום שכאשר הורסים בניין ובונים אחר במקומו, חלק מהעצים נעלמים בתהליך.
עץ אלה|צילום: יעקב שקולניק ארכיון הצילומים של קק״ל - כדי לכרות או להעתיק עץ בוגר או מוגן בישראל נדרש רישיון מיוחד המונפק על ידי פקיד היערות, שהוא מפקח מטעם משרד החקלאות. הדבר נכון גם בשטחים הציבוריים וגם במגרשים פרטיים.
יער אילנות|צילום: באדיבות קק״ל - עצים במרחב העירוני מסומנים לעיתים בלבן כדי למנוע מהשמש לצרוב את הגזעים הצעירים שמגיעים מהמשתלה ולהרחיק מזיקים. עץ בוגר אינו זקוק לצביעה.
עצים בוגרים לא מקבלים טיפול כזה|צילום: Superstar, Shutterstock - עלות עץ לשתילה נעה בין 1,000 ל-10,000 שקלים, תלוי בגודלו. עלות של עץ זית ותיק גבוהה אף יותר.
עץ חרוב מערה בביתן אהרון מבט מבחוץ|צילום: לימור קלר - עצים מזכירים בני אדם: הם עמידים ומעמידים צאצאים, רק שעץ יודעים להתחדש מענפים צעירים בבסיס הגזע אם קורה לו משהו. עצים ובני אדם חוטפים מחלות, מחלקן מחלימים ואת חלקן נושאים על הגב עד סוף החיים. מה שקורה בעץ אחרי כמה מאות שנים, קורה אצל האדם לאחר כ-80 שנה. במסגרת שימור, העצים עוברים קשירות של ענפים כדי למנוע נפילות ו"טיפולי אורתופדיה" בצורת תמיכות, בדומה לקביים שמקבל אדם.
צילום: לימור קלר - במסגרת היערכות לחורף גוזמים ברשויות המקומיות את העצים, כל עץ בהתאם לדרישה שלו. ברעננה, למשל, נערך סקר בטיחות עצים על ידי אגרונום, שבסופו מקבל כל עץ מספר ודו"ח איך ומתי יש לגזום אותו. מערכת חיישנים אלקטרונית מנטרת באופן קבוע את 826 עצי הדקל בעיר כדי לחסוך הדברות.
עץ דום מצרי במלחת עין עברונה|צילום: ד''ר אורי פרגרמן ספיר - עץ שקמה מהעתיקים והיפים בישראל נמצא באשקלון, סביבו מתקיימות עבודות פיתוח בטיילת יקותיאל אדם. גילו מוערך ביותר מאלף שנה. הוא היה אחד מעצי השקמה ששימשו בעבר כאזור למנוחה ולעצירה לסוחרים בדרך הים, מהצפון ועד לדרום בישראל ומאזור סוריה ועד למצרים ברמה הבינלאומית. הוא מחובר בקו אווירי לעץ דומה בנתניה, הוכחה להיותו חלק מאותה דרך ששימשה את הסוחרים לפני למעלה מאלף שנה. היקף הגזע כ-11 מטרים והוא מתפרש על פני כ-680 מטר, שהם יותר מחצי דונם.
השקמה באשקלון. מהעתיקים והיפים בארץ|צילום: אלדד עובדיה - עצי שקמה הובאו לארץ מאפריקה עוד בתקופת התנ"ך. עצי שקמה אייקוניים ותיקים קיימים בקינג ג'ורג' בתל אביב וכאמור, בנתניה; דקל דום מצרי שגזעו מתפצל לשניים נמצא צפונית לאילת, בשמורת מלחת עברון הצפונית; בגינה של כנסיית גת שמנים בירושלים המזרחית מתוארכים עצי זית ל-900 שנה, כלומר נשתלו על ידי הצלבנים. עצי זית עתיקים קיימים גם בגליל התחתון והם בני כ-500 שנים. עץ אלה בן מאות שנים בחניון קדש בגליל העליון חטף פגז של החיזבאללה במהלך המלחמה.
המידע באדיבות קק"ל; אדריכלית נוף טל עברון כרמל, מנהלת מחלקת פיתוח סביבתי בעיריית הרצליה; ד"ר אורי פרגרמן ספיר, המנהל המדעי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם ירושלים; גולן גבעון מנהל אגף שיפור פני העיר עיריית חיפה; ערן רובין, מנהל האגף לחזות העיר רעננה; ועיריית אשקלון