עם עבר מפואר, פוטנציאל תיירותי בשמיים וימת כנרת לרגליה, מתעוררת טבריה למציאות מבטיחה: בשבוע שעבר התקבל היתר בנייה ראשון לשלב א' בפרויקט "עיר כנרת", 240 דונם שיהפכו את אגן הכנרת לריביירה שוקקת. הפרויקט יכלול חמישה בתי מלון עם 1,000 חדרי אירוח ושלושה מבני מגורים בהם 500 יחידות דיור שיפנו כולם לכנרת, ולצידם כ-20,000 מ"ר של שטחי מסחר, חנויות, בתי קפה ומסעדות, מרכז כנסים ותיאטרון פתוח עם 3,400 מקומות.
בקרוב יתחילו הבולדוזרים לעבוד על השלב הראשון, שבו יוקמו התיאטרון, שטחי המסחר ו-183 חדרי מלון, ומשהו יזוז במציאות השוקעת של העיר בשנים האחרונות. ההיתר ניתן לכשני שלישים מהשטחים בשלב א'. שני השלבים הבאים בפרויקט הם חדרי מלון נוספים ודירות המגורים. הפרויקט יושב על קרקע בבעלות פרטית בקצה הדרומי של טבריה, סמוך לחוף השקמים, יוזמה משותפת של חברת אב-גד החזקות וקבוצת בעלי הזכויות בקרקע הכוללת את זוהר עובד, לשעבר ראש העיר טבריה.

>> לכל הכתבות בערוץ living
>> אצטדיון הכדורגל החדש והמרשים באשדוד: המחמאות והביקורת
"עיר כנרת הממוקם מול חוף השקמים על קרקע בתולית בדרום שטח השיפוט של טבריה הוא מתחם תוסס וסצנת אירוח עדכנית טרנדית שיכיל בתוו מיקס של השפעות, מפגשים, תרבויות ורגשות שיספרו את סיפורו של המקום", אומרת אדריכלית הפרויקט לאה רובננקו מרובננקו אדריכלים. מבחינתה, הפרויקט עונה על החזון של הרצל, שכתב בספרו "מדינת היהודים": "הם המשיכו בדרכם דרך החוף דרומי לכיוון טבריה. המראה הזכיר להם את ימי הזוהר של שיא עונת התיירות בריביירה של קאן או של ניצה. כלי רכב מכל הסוגים שהסיעו גברים ונשים לבושים בהידור חלפו על פניהם... רוכבי אופניים וסוסים השתלבו בתנועה הערה, ובשבילים להולכי רגל שלאורך החוף טיילו בנחת תיירים. זה היה קהל קוסמופוליטי, מהסוג שפוגשים באתרי נופש אופנתיים".
רובננקו מספרת כי הפרויקט מאופיין בעירוב שימושים פורה ומיוחד שאין כדוגמתו עם עיצוב הבניינים בנקודת המפגש בין ים כנרת לגבעות שמתנשאות לגובה 60 מטר. "'העיר' כולל מלונות בעיצוב גלים מדורגים עם גגות ירוקים ומגורים במערב. במזרח הפונה לים מתוכנן קארדו מסחרי באורך כ-400 מטר ובו ישולבו ריביירות לנוף בשני מפלסים בשטח שמגיע ל-9,000 מ"ר. מעל הקארדו שלושה בתי מלון בני 250 חדרים, והמלון הדרומי המיוחד הוא מלון תיאטרון בן 123 חדרים, שמקיף בחצי גורן את התיאטרון".

150 מופעי מוזיקה בשנה
בתיאטרון הפתוח צפויים להתקיים כ-150 מופעי מוזיקה בשנה, דבר שימשוך לצפון הארץ שוחרי תרבות ומוזיקה. סביבו יוקמו כ-60 חדרי מלון הצופים אל הבמה המרכזית ומרכז קונגרסים בן 5,500 מ"ר נגיש לחברות וארגונים. תהיה הפרדה מוחלטת בין הולכי רגל לכלי רכב וכן היצע עצום של חניות תת קרקעיות, ספא של 1,800 מ"ר עם בריכה פנימית וחיצונית גם לטיפולים, ובאזור הגבוה שמורות טבע שישולבו עם המלונות והמגורים.
לשלב את הבניינים בנוף הים וההר
"מדובר בעיר נפרדת של מוזיקה עם הולוגרמות משתנות וחיבור לעיר בעזרת מוטיבים כמו התיאטרון, הספא ועוד", מספרת רובננקו, "זהו פרויקט עם צניעות אדריכלית מסוימת, עם גגות ירוקים ובניינים רכים ומעוגלים בהשראת הגלים כדי שלא ירגישו את עומס הבנייה. ניסינו לאסוף את הבניינים בכסות רכה ולשלב אותם בנוף הים וההר".

מי שעומד בראש הצוות היזמי הוא זוהר עובד, יזם, איש עסקים וראש עיריית טבריה בשנים 2013-2003. "את האדמה קניתי בהיותי צעיר כשזיהיתי הזדמנות עסקית של כ-250 דונם ומיקום על מעיינות מים חמים מול הכנרת, וחלמתי לבנות בה חלק מהעיר שיועיל לתרבות ולאיכות החיים של תושבי העיר", הוא אומר. "כמי שבין השאר גם מצייר, ציירתי את הציור בעיני רוחי וביחד עם האדריכלית לאה רובננקו הייתה לי הזכות להפוך את הרעיון להדמיות, לתוכניות מגובשות ומתקדמות ולסיפור אמיתי עם ערכים כלכליים. קיבלנו היתר לחלק הראשון שכולו חזית לים כנרת, חזון מסחרי עם פעילות של מרכז קונגרסים ופעילות תרבותית של מיטב זמרי ישראל ופסטיבלים שיחזירו את העדנה לטבריה. השלב הבא יהיה השלמת 1,000 חדרי המלון והשלב השלישי יהיה 500 דירות".
איך לדעתך יתרום "עיר כנרת" לעיר?
"זהו פרויקט דרמטי שיעסיק 3,000 איש ויתרום לעיר סכום של מיליונים בשנה. נגיע למצב שמפת התרבות תשתנה ותצפין, היא לא תיעצר בשוני או בקיסריה. בתי מלון יזכו בעדנה וטבריה תפיק תועלת מיזמות פרטית שתקדם את הכלכלה בפריפריה, מה שלא קורה כרגע כי המדינה לא מסייעת".

גם את משוכת ההתחרדות בטבריה דאגו היזמים לעבור. "הפרויקט יושב בגבול הדרומי בואכה עמק הירדן, מחוץ לתחום העירוב של טבריה. מהיכרותי עם ההליכים הפרוצדורליים, הגענו לאישור במועצת העיר שהפרויקט יעבוד 24 שעות. הוא חייב לעבוד שבעה ימים בשבוע". והעלות? "הווליום ההשקעתי הכולל הוא של כ-3.3 מיליארד שקלים, ובאב-גד עובדים יום ולילה כדי להפוך את הסיפור הזה למציאות".
מיכאל רצון, יו"ר אב-גד, מציין כי "עיר כנרת הוא פרויקט לאומי ביזמות פרטית המממש את החזון להפיכת אגן הכנרת לריביירה שוקקת חיים ומשגשגת. פרויקט שיהווה מנוף משמעותי להתפתחות תעסוקתית, תיירותית ותרבותית של העיר טבריה ואגן הכנרת כולו".
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז צפון, ששמעה בין השאר את עמדת ראש העיר יוסי נבעה, השתכנעה שהתוכנית תתרום לענף המלונאות בטבריה ובאגן הכנרת בכלל, תחזיר עטרה ליושנה ותמצב את העיר וסביבתה כבירת התיירות של ישראל. "במשך עשרות שנים לא קם פרויקט בסדר גודל כזה בישראל, ואני רואה ב'עיר כנרת' פרויקט לאומי ולא מקומי", אומר נבעה. "אומרים שטבריה היא הפספוס הגדול של הצפון והמדינה, והנה סוף סוף יקום אזור תיירותי חדש שאנחנו בטוחים בהצלחתו ומאמינים שהוא יניע את העיר קדימה. במקביל אליו אנחנו עסוקים כעת בחידוש המרחב הציבורי באזור הישן. יזמים מתחילים לבנות שבעה בתי מלון חדשים בסמוך, וזוהי הקמה מחדש של העיר".
נבעה מסביר כי אחרי כאוס פוליטי בעשור האחרון, החל תהליך שיקום כלכלי ואיחוד שהוא ממשיך עם הצוות הקיים. "אנחנו מזהים התעניינות גוברת של יזמים ו'עיר כנרת' היא דוגמה לכך. טבריה היא עיר שכולם חיים בה יחד בשלום. נוצרה לה תדמית בתוך הכאוס הפוליטי, אבל היא רק למראית עין. יש בה אהבה ואחווה ומסורת. גם עם 25 אחוז חרדים, כמות סבירה ביחס לערים אחרות, אני לא רואה סיבה שמרכז התיירות לא ישגשג. אני נאבק גם היום שהמדינה תיתן את חלקה, כי כשהעיר חזקה, האזור חזק וגם המדינה חזקה".