את מבני השגרירות של ארצות הברית מנהלת חברה ממשלתית הנקראת OBO - Overseas Buildings Operations. זוהי אחת מחברות הנדל״ן הגדולות בעולם, המתפקדת גם כחברת ניהול של המבנים, המחזיקה נכסים בשווי 75 מיליארד דולר ב-280 מקומות שונים בעולם.

כל מבנה שגרירות אמריקאי נבחר או נבנה בקפידה, מתוכנן על ידי מיטב האדריכלים האמריקאים בשיתוף פעולה עם אדריכלים מקומיים. בהגדרה, השגרירויות האמריקאיות חייבות לייצג דמוקרטיה, שקיפות וליברליות, ולהשתלב עם התרבות המקומית. כיום, ל OBO-יש 12 שגרירויות חדשות בבנייה - בברזיליה, קזבלנקה, צ׳אנג מאי, לאגוס, מרידה ועוד. כל אחת מהן נבנית בצורה יוצאת דופן ומרשימה. השגרירויות ממוקמות באזורים הטובים ביותר. בכל עיר בירה שתבחרו לטייל בה, חפשו את מיקום שגרירות ארה״ב - זה תמיד יהיה המיקום הכי טוב שיש. בדוק.

נוסף למבנה עצמו, בכל שגרירות קיימת גלריית אמנות עם פריטי אמנות אמריקאיים ומקומיים, כחלק מפרויקט אמנות אמריקאי בן 60 שנה, הכולל יותר מ-200 גלריות ב-189 מדינות שונות במטרה לחשוף מקומיים לתרבות האמריקאית.

 

לונדון קולינג: מעטפת המסננת את קרינת השמש

ב-2018 נפתחה בהשקה חגיגית השגרירות החדשה של האמריקאים בלונדון, השוכנת במבנה עם תג מחיר של מיליארד דולרים – המבנה הדיפלומטי היקר ביותר. המבנה, 12 קומות של קוביית זכוכית שתוכנן על ידי קייראן טימברלייק, משרד אדריכלות ידוע מפילדלפיה, מעסיק כ-800 עובדים ופתוח בפני מבקרים רבים מדי יום. הכסף הרב הושקע בעיקר בסידורי הבטחה ובמחיר הקרקע המבוקשת של לונדון, אבל מה שמייחד את הבניין הוא החזית המקנה לו מראה ייחודי – היא מורכבת ממעטפת מבוססת פלסטיק המסננת את קרינת השמש ומפזרת את האור לרחבי הבניין בצורה שווה ומוזילה בכך את עלויות הקירור והחימום. שילמתם מיליארד דולר? לפחות תחסכו בחשמל.

ניו דלהי: 28 דונם של דיפלומטיה

בצד השני של העולם, בניו דלהי שבהודו, החברה האמריקאית בונה את אחד המתחמים הדיפלומטיים הגדולים ביותר בעולם כיום. השגרירות החדשה בניו דלהי היא יותר מסתם מבנה, היא קומפלקס עצום המשתרע על פני 28 דונמים של דיפלומטיה. הבנייה משלבת אדריכלות הודית מקומית ונותנת כבוד לתרבות המקומית. הציר הראשי של המתחם הוא פארק ירוק רחב ידיים, המוקף במבנים שעוצבו על פי התרבות ההודית, אחד מהם הוא מבנה השגרירות הישן שישופץ ולפניו תיבנה בריכת השתקפות עצומה המתכתבת עם הטאג' מאהל, "כך שניתן כבוד לאחת האומות הדמוקרטיות הגדולות והוותיקות בעולם", כפי שתוארה. באתר השגרירות בהודו כבר אפשר לראות את הפרויקטים החברתיים הרבים שהשגרירות מציעה - מתוכניות חילופי סטודנטים ולימודים בארה"ב ועד לימודי אנגלית בשגרירות עצמה. האמריקאים כל כך גאים בפרויקט ההודי, שהם אפילו הוציאו ספר בן 144 עמודים המגולל את סיפור השגרירות.

ביירות: לבנון ליברלית ודמוקרטית

ואם חשבתם שזה מוגזם, חכו שתראו מה OBO בונה בביירות. קומפלקס אדיר בשטח של 43 דונמים על הר בפרברי ביירות בעלות מיליארד דולר, שאמור להכיל יותר מ-2,000 עובדים. על הפרויקט אמון משרד האדריכלות מורפוסיס מקליפורניה. המתחם כולו נבנה על מדרון ההר, וחלק ממנו חצוב בהר מסיבות ביטחוניות. גם כאן, במרכז המתחם פארק ירוק המוקף במבנים. המתחם יכיל גם בריכת שחייה ואת בנייני המגורים של העובדים. כמו כל שגרירות אחרת של האמריקאים, המתחם יקבל אורחים ומבקרים, שיוכלו ליהנות מלא פחות משדרת חנויות ומותגים אמריקאיים ומגלריה לאמנות אמריקאית ולבנונית. לדברי האמריקאים, המתחם החדש יסמל את התקרבותה הצפוייה של לבנון למערב ולערכים ליברליים ודמוקרטיים יותר. הלוואי.

ישראל: משכן מבוצר היטב

ומה בישראל? מאז הכרזת טראמפ ב-2018, עברה השגרירות האמריקאית הרשמית מרחוב הירקון בתל אביב לרחוב דוד פלוסר בירושלים, פתרון זמני עד להקמת המשכן הקבוע באזור תלפיות שבעיר. עם זאת, המצב די עגום - בשנות ה-90 קומת הקרקע בשגרירות ארצות הברית בתל אביב עוד הייתה פתוחה לקהל הרחב ואירחה אירועי תרבות בדיוק כמו בכל מקום אחר בעולם, אך עקב המצב הביטחוני התחילו לבצרה ולהקיפה בחומות.

 

את עיצוב המבנה העתידי בירושלים עוד לא חשפו, אבל פורסם כי יקיפו אותו חומות עבות בגובה 3.5 מטרים, מה שכמובן יפגע קשות במרקם העירוני. בתקווה שביום מן הימים נוכל לחזור לבקר בגלריה ישראלית-אמריקאית המקדמת ערכי ליברליזם ודמוקרטיה.

הפרויקטים של OBO הם דוגמה נפלאה לאיך מדינה יכולה להשתמש בנדל"ן כדי לחזק את מעמדה בעולם. האדריכלות המרשימה, המיקומים האסטרטגיים, והפעילויות התרבותיות שמתקיימות בשגרירויות ממחישים את הכוח הרך של ארצות הברית ומשמשים כמרכיב חשוב במדיניות החוץ שלה. מעבר לכך, הם גם מספקים סביבה יוקרתית ובטוחה לעובדים הדיפלומטים ולמשפחותיהם, ומבטיחים שכל מי שנכנס בשערי השגרירויות ירגיש את העוצמה והאיכות של המדינה. וכל זה עוד לפני שדיברנו על בתי השגריר, שהם ארמונות בפני עצמם. אבל זה בפעם אחרת.