המורשת היהודית המפוארת באה לידי ביטוי גם בבתי הכנסת היפים ברחבי העולם - עדות לחוסן התרבותי, ההיסטורי והאדריכלי של הקהילה היהודית לאורך ההיסטוריה. לפניכם שבעה מרשימים במיוחד, שכל אחד מהם הוא יצירת אמנות בפני עצמה, המעידה על קשר חזק בין הקהילה היהודית למקום. בייחוד בימים אלה, אחרי הוויכוחים הטעונים על תפילות במרחב הציבורי והפרטי, חשוב לזכור להזכיר שבית הכנסת הוא מקום תפילה אבל גם מקום למפגש חברתי מאחד - הוא היה כזה בכל התקופות בהיסטוריה, ואנחנו נושאים תפילה שכך גם יישאר.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

מחזירים עטרה ליושנה: בית הכנסת הגדול בתל אביב

ברחוב אלנבי שבלב תל אביב שוכן לו אחד ממבני הציבור הראשונים שקמו במושבה היהודית ההולכת וגדלה בארץ ישראל, בית הכנסת הגדול. זהו מבנה קופסתי גדול מוקף בעמודים ובמגרש חניה שמסתירים אותו מפני ההולכים והשבים. אבל כל זה עומד להשתנות בקרוב.

בית הכנסת החדש באלנבי (צילום: טריפל די הדמיות)
צילום: טריפל די הדמיות

בית הכנסת הגדול, שנבנה בשנת 1926, היה מרכז רוחני וקהילתי חשוב ליהודי תל אביב בימיה הראשונים של העיר. עם השנים הוזנח המבנה, אבל ממש בשבועות האחרונים אושרה סופית התוכנית לשיפוצו המקיף, שנועדה להפוך אותו למרכז תרבות עירוני מודרני עם פיאצה עירונית מרהיבה. מבנה בית הכנסת תוכנן על ידי יהודה מגידוביץ' בסגנון האקלקטי התל אביבי המוכר שלו, עם חזית מרשימה, סימטריה וכיפת בטון גדולה. החזית מעוטרת בעבודת יד אמנותית ייחודית, ותהליך השיפוץ מתוכנן לכבד את המקור ולשלבו במרקם העירוני המתחדש של רחוב אלנבי. הפרויקט, שביצועו צפוי להתחיל בתחילת 2025, יכלול גם את הפיכת החניון שסביב בית הכנסת לכיכר עירונית פתוחה להנאת הציבור.

בית הכנסת החדש באלנבי (צילום: טריפל די הדמיות)
צילום: טריפל די הדמיות

בית הכנסת החדש באלנבי (צילום: טריפל די הדמיות)
צילום: טריפל די הדמיות

פרויקט שיקום והרחבת בית הכנסת הגדול בתל אביב מעלה לתודעה את אחד מהמוסדות התרבותיים החשובים של העיר, שהיה פעיל עוד מימיה הראשונים של המדינה כמרכז תרבותי. בית הכנסת שימש לאורך השנים לא רק כמקום תפילה, אלא גם כמרחב ציבורי שבו התקיימו אירועים מרכזיים ומפגשים קהילתיים. כך הוא שיקף את הערכים העירוניים של תל אביב – עיר שמשלבת רוח קהילתית פתוחה עם מסורת יהודית.

הפרויקט כולל, כאמור, גם שיפוץ יסודי של הרחבה, שתשמר את יופייה ותשדרג את תפקודה. השילוב הזה בין בית כנסת לבין ברים ומסעדות תוססים מסביבו מדגיש את ייחודה של תל אביב – עיר שבה חיים יהודיים מסורתיים מתקיימים לצד חיי לילה סוערים. בתל אביב יש מקום לכולם, והפרויקט שואף לשמר את המסורת תוך יצירת מרחב שמשתלב בהרמוניה עם הרוח הפלורליסטית והדינמיקה של העיר העברית הראשונה הפועלת ללא הפסקה כעיר עולם.

ניו יורק סיטי סינגוג: בית הכנסת ברחוב אלדרידג', ניו יורק

בית הכנסת הניו יורקי נבנה בשנת 1887 על ידי מהגרים יהודים גרמנים שהתיישבו בניו יורק. זהו אחד מבתי הכנסת האשכנזיים העתיקים והמשמעותיים ביותר בארצות הברית, המשקף את ההיסטוריה של המהגרים היהודים ב-Lower East Side. המבנה הוכר כאתר היסטורי לאומי, והוא משמש עד היום כבית תפילה פעיל. בית הכנסת הוא עדות לתהליך ההגירה ההמונית של יהודים מאירופה, בייחוד ממזרח אירופה, בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. בתקופה זו הפך האזור למרכז חיי הקהילה היהודית, עם אוכלוסייה שהגיעה לשיא של כ-400 אלף יהודים בשנות ה-20.


האדריכלות הניאו-מורית של בית הכנסת מדגימה את השפעות התרבויות השונות שתרמו לעיצובו. המבנה מציג שילוב מרהיב של סגנונות אדריכליים, מה שמקנה לו חזות אקלקטית ומרשימה. העיצוב כולל אלמנטים כמו קשתות מעוגלות, עיטורים מורכבים וחלונות צבעוניים, שמחברים בין המסורת היהודית לבין האדריכלות האמריקאית.

בית הכנסת ברחוב אלדרידג' הוא לא רק מבנה היסטורי אלא גם סמל להיסטוריה ולתרבות של הקהילה היהודית בניו יורק. הוא מייצג את המסע של המהגרים היהודים ואת השפעתם על החברה האמריקאית, ובכך נשאר חלק בלתי נפרד מהנרטיב ההיסטורי של העיר ושל היהדות בארצות הברית.


מגניפיקו: בית הכנסת הגדול של רומא, איטליה

בית הכנסת הגדול של רומא, הידוע גם בשם "טמפיו מג'ורה" (Tempio Maggiore), הוא אחד מבתי הכנסת המרשימים והחשובים ביותר בעולם. הוא נבנה בשנת 1904 לאחר שהאזור היהודי בעיר שוחרר מהגטו בשנת 1870, וממוקם על גדות נהר הטיבר, סמוך למקום שבו עמד הגטו במשך מאות שנים. בנייתו החלה בשנת 1901 והושלמה תוך שלוש שנים. האדריכלים אוסבלדו ארמני ווינצ'נצו קוסטה עמדו מאחורי התכנון של המבנה המפואר. בית הכנסת נחנך ב-28 ביולי 1904 בנוכחות מלך איטליה ויטוריו אמנואלה השלישי.


סגנון המבנה אקלקטי, עם השפעות ניאו-קלאסיות וניאו-אשוריות המשלבות בין המסורת היהודית לאסתטיקה הרומית. חזיתו מעוטרת בעמודים יווניים, המעניקים לו מראה מרשים. הכיפה המרובעת עשויה מאלומיניום ומאפשרת לזהות את המבנה מכל פינה בעיר, מה שמדגיש את מעמדו כסמל לקהילה היהודית. פנים בית הכנסת מעוטר בצורות גאומטריות צבעוניות ובעיטורים מורכבים שמשלבים אלמנטים יהודיים עם עיצובים רומיים עתיקים. האולם המרכזי רחב ידיים ומעוצב בקווים נקיים, ומשרה כך אווירה רוחנית מרגיעה. כל פרט נבחר בקפידה כדי לשקף את ההיסטוריה והתרבות של הקהילה היהודית ברומא, והאדריכלות שלו היא עדות לתחייה, לשגשוג ולחופש של הקהילה לאחר מאות שנים של רדיפות.


 

משקף את השמיים: בית הכנסת הגדול של פירנצה, איטליה

בית הכנסת הגדול של פירנצה, שנחנך בשנת 1882, הוא אחד המבנים הבולטים בעיר ומשמש כיום כמוזיאון לקהילה היהודית של פירנצה, שנמחקה כמעט לחלוטין במהלך השואה. המבנה נבנה לאחר תקופת ההשתלבות של היהודים בחברה האיטלקית, והוא משקף את השאיפה של הקהילה היהודית להקים מקום תפילה מרשים שיביע את זהותה ואת מעמדה בחברה.

בית הכנסת הגדול בפירנצה איטליה ג (צילום: Daniel Ventura מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0)
בית הכנסת הגדול בפירנצה |צילום: Daniel Ventura מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0
 

הקהילה היהודית בפירנצה היא אחת הקהילות העתיקות באיטליה, ושורשיה מגיעים עד המאה ה-14. בית הכנסת נבנה לאחר שהגטו היהודי פורק, ובדומה לקהילה ברומא, הוא סימן את המעבר מהגבלות לחירות. בית הכנסת תוכנן בסגנון הניאו-מורי עם השפעות איטלקיות, המטרה הייתה לייצר מבנה דתי מרשים בדומה לכנסיות בעיר אך עדיין לבדל את המראה שלו. ההשפעה המזרחית-ערבית מביאה לידי ביטוי את מוצאם הספרדי של רבים מיהודי הקהילה. הכיפה הבולטת בצבע הטורקיז משקפת את השמיים, החזית עשויה מאבן טרוורטין ואבן ורודה, ועיטורים עשירים ממחישים את האסתטיקה של תקופת ההשכלה והאמנציפציה.


בתוך המבנה ישנו חלל רחב עם תקרות גבוהות ועיטורים גאומטריים, המעניקים תחושת הוד ואווירה רוחנית. עיצוב הפנים כולל פרטים כמו תבליטים וצבעים חמים, המוסיפים למראה הייחודי והמרהיב של המקום.

משתלב במרקם ההונגרי: בית הכנסת הגדול של סגד, הונגריה

בית הכנסת הנאולוגי הגדול של סגד, שנבנה בשנת 1907, הוא דוגמה ייחודית לאדריכלות ארט-נובו וניאו-קלאסיקה בהונגריה. הקהילה הנאולוגית, ששאפה להשתלב בחברה המקומית, אפילו הכניסה לבית הכנסת מרכיבים גותיים כדי לתת לה מראה כנסייתי. המבנה, שתוכנן על ידי האדריכל ליפוט באומהורן, מתאפיין בכיפת ברזל כחולה מרשימה ועיצוב פנים מפואר הכולל ויטראז'ים צבעוניים ותבליטים אמנותיים.

בית הכנסת בסגד הונגריה (צילום: Somorjai Ferenc מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0)
בית הכנסת בסגד הונגריה|צילום: Somorjai Ferenc מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0

העיר סגד הייתה מרכז יהודי חשוב בהונגריה. בית הכנסת נבנה בתקופה של שגשוג עבור הקהילה היהודית, שהשאיפה שלה הייתה להשתלב במרקם ההונגרי תוך שמירה על זהותה היהודית. במהלך השנים שיחק בית הכנסת תפקיד מרכזי בחיי הקהילה, אך לאחר מלחמת העולם השנייה חוותה הקהילה ירידה משמעותית במספר חבריה. כיום, בית הכנסת משמש כמרכז קהילתי ותרבותי חשוב, והוא מסמל את ההיסטוריה המורכבת של יהדות הונגריה.

בית הכנסת בסגד הונגריה פנים (צילום: Pataki Márta מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0)
בית הכנסת בסגד הונגריה פנים|צילום: Pataki Márta מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0

כולל קונצרטים: בית הכנסת סובוטיצה, סרביה

בית הכנסת סובוטיצה, שנבנה בין השנים 1901 ל-1903 בתקופת ממלכת הונגריה, הוא השני בגודלו באירופה (מקדים אותו בית הכנסת הנאולוגי בבודפשט). הוא משקף את ההיסטוריה העשירה של הקהילה הנאולוגית היהודית בעיר ובממלכת הונגריה ואת מאמצי היהודים להשתלב בחברה המקומית תוך שמירה על זהותם היהודית. המבנה הוכר כ"יצירת תרבות מיוחדת" על פי החוק הסרבי, והוא משמש לא רק כמרכז תפילה בחגים יהודיים, אלא גם כאולם קונצרטים.

בית הכנסת בסובוטיצה סרביה (צילום: Pavle Marjanović מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0)
בית הכנסת בסובוטיצה סרביה|צילום: Pavle Marjanović מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0

המבנה הוא דוגמה מרהיבה לסגנון הארט-נובו ההונגרי, עם כיפות צבעוניות וקשתות מעוגלות המעניקות לו מראה ייחודי ומרשים. החזית מעוטרת ברעפים מזוגגים ובמוטיבים פרחוניים, בעוד שהאולם הפנימי מעוצב כמו אוהל, זכר למשכן היהודי הקדום. העיצוב הפנימי כולל חלונות ויטראז' צבעוניים ועיטורים עשירים, המייצגים את השפעת התרבות ההונגרית על הקהילה היהודית.


 

מסימני ההיכר של העיר: בית הכנסת החדש בברלין, גרמניה

בית הכנסת הברלינאי, הנחנך בשנת 1886 בנוכחות קנצלר גרמניה אוטו פון ביסמרק, הוא סמל חשוב להיסטוריה של יהדות גרמניה. הוא נבנה במטרה לשמש כבית הכנסת המרכזי של הקהילה היהודית בעיר, שגדלה משמעותית באותה תקופה. המבנה, שתוכנן על ידי האדריכל אדוארד קנובלאוך, נודע בזכות סגנונו הניאו-מורית, עם כיפה מוזהבת המעוטרת בהשפעות ממלוכיות ומזכירה מסגד, המתנשאת לגובה של 50.21 מטרים, נראית למרחוק ומשמשת כאחד מסימני ההיכר של העיר.

פנים בית הכנסת החדש בברלין ג לפני הריסתו (צילום: שימוש חופשי)
פנים בית הכנסת החדש בברלין לפני הריסתו|צילום: שימוש חופשי

בית הכנסת שרד את ליל הבדולח בשנת 1938 בזכות הגדרתו כיצירת אמנות על ידי הנאצים, שהחליטו לשמר את המבנה בשל ערכו האדריכלי. עם זאת, במהלך מלחמת העולם השנייה הוא ספג נזקים חמורים מהפצצות בעלות הברית ונשאר הרוס כמעט לחלוטין. רק לאחר נפילת חומת ברלין החלה עבודת השיקום שלו, שהושלמה בשנת 1993. במהלך השיקום שוחזרו חזית המבנה והכיפה, בעוד שאולם התפילה המקורי לא שוקם.


כיום משמש בית הכנסת החדש כבית תפילה לקהילה יהודית קונסרבטיבית בשם "קהילת שלום". במקום נערכות תפילות קבועות, כולל קבלת שבת בכל יום שישי ותפילות בשבת.


הצצה להיסטוריה המורכבת: בית הכנסת אליהו הנביא באלכסנדריה, מצרים

בית הכנסת "אליהו הנביא" באלכסנדריה, שנבנה בין השנים 1848 ל-1850, הוא אחד מבתי הכנסת המרכזיים והמרשימים במצרים בפרט ובעולם הערבי בכלל והוא עומד על חורבותיו של בית הכנסת הקודם המתועד לשנת 1354, שנהרס במהלך הכיבוש הצרפתי של מצרים במאה ה-18. המבנה תוכנן על ידי האדריכל לאון ברזילון בסגנון אקלקטי, והוא משקף את השפעות האדריכלות האירופית על התרבות היהודית המקומית.

בית הכנסת אליהו הנביא באלכסנדריה מצרים (צילום: Roland Unger מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0)
בית הכנסת אליהו הנביא באלכסנדריה מצרים|צילום: Roland Unger מוויקיפדיה, ברישיון CC BY SA 3.0

בית הכנסת שוכן ברחוב דניאל הנביא ומסמל את הקהילה היהודית הגדולה והחיה שהייתה בעיר, שמנתה בעבר כ-40 אלף יהודים. במהלך השנים, בית הכנסת חווה תקופות קשות, וכיום, המבנה פתוח למבקרים ומספק הצצה להיסטוריה המורכבת של יהדות אלכסנדריה. עם זאת, הקהילה היהודית בעיר כמעט נעלמה - בעיר נותרו 23 יהודים בלבד, ובית הכנסת משמש בעיקר כמוקד תיירותי ומושכר מדי פעם לבית ספר מוסלמי. בשנים האחרונות הושקעו מאמצים בשיפוץ הבית הכנסת - ממשלת מצרים השקיעה 6 מיליון דולר במטרה לשמר את המורשת ההיסטורית שלו ולהחזיר לו את מעמדו כמרכז תרבותי וקהילתי חשוב.

 

>> לעוד 10 בתי כנסת יפהפיים בעולם