אין שום סיבה לרוץ לסופר בכל פעם שצריך כמה עלי פטרוזיליה למרק, בזיליקום מעל הפסטה או לואיזה טרייה לכוס תה. בטח לא כשכל כך קל ופשוט לגדל אותם. כל שצריך הוא אדנית או עציץ (או כל כלי אחר עם חור ניקוז), קצת שמש וקצת אהבה. ככלל, מומלץ לגדל את צמחי התבלין לצד גדר או קיר, כדי לספק להם הגנה מפני הרוחות. אין להגזים בכמויות השקיית צמחי התבלין שכן עודף מים עלול להזיק. קחו שיפוד עץ ונעצו אותו בתוך העציץ. אם הוא יוצא מלוכלך, אין צורך להשקות; אם יוצא חלק וללא גושי אדמה, כדאי להשקות ובכמות גדולה, עד שהמים ייצאו מחורי הניקוז. עלי צמחי התבלין נועדו לקטיפה, וגם את הענפים מותר לגזום, אך אל תגזמו למעלה משליש מהצמח, כדי לאפשר לו לצמוח מחדש.

צמחי תבלין (צילום: a_Taiga, Thinkstock)
אפשר לשתול תבלינים רבים באותה אדנית|צילום: a_Taiga, Thinkstock

שתילת צמחי התבלין יכולה להיעשות לכל אורך השנה, אך יש צמחים שגדלים בעונות מסוימות; בקיץ מומלץ לשתול בזיליקום, נענע, לואיזה, מרווה, אורגנו, קורנית (טימין) וטרגון; בסתיו כדאי לשתול פטרוזיליה, כוסברה, עירית, בצל ירוק, אורוגולה, גרגר הנחלים ושמיר.

כדאי להקפיד על הפרדה בין צמחי תבלין חזקים ושתלטניים כמו מרווה, מליסה ונענע, שעלולים להתפשט על מצע הגידול, להשתרש באדמה ולגדול לכל הכיוונים - לבין צמחי תבלין אחרים שצמיחתם עלולה להיפגע מכך. יש צמחי תבלין שבנוסף לשימושיהם הרבים הם גם בעלי ערך דקורטיבי ומתהדרים בעלים נאים למראה, כמו סוגים שונים של מרווה וקורנית, בזיל סגול ואורגנו. צמחים בעלי פריחה מרשימה במיוחד הם הלבנדר, הקורנית והמרווה.

גידול תבלינים רב שנתיים לא ידרוש מכם כל התעסקות. לבשלנים כדאי לשתול מרווה רפואית, עלי דפנה, רוזמרין, זעתר, אורגנו, טימין, עירית, מיורן וטרגון. לאוהבי התה: עשב לימון, לואיזה, זוטה, גרניום לימוני, נענע ומליסה. אלה יכולים לשמש גם לחליטת משקה קר מרענן ומקסים לימי הקיץ.

עוד באתר לעיצוב הבית:

גם במרפסת אפשר לגדל

אין לכם מרפסת? לא נורא. אדן חלון יספיק. בעזרת מתלה ברזל סטנדרטי שניתן להשיג בכל משתלה ניתן לתלות אדנית מחוץ לחלון ולגדל בה תבלינים. אפשר לשתול תבלינים רבים באותה אדנית, תצטרכו בהמשך לשמור על האיטיים מפני הזריזים על ידי גיזום. אם אתם חובבי בזיליקום ניתן למצוא היום כשלושה או ארבעה סוגים שונים שלו ולעשות אדנית על טוהרת הבזיליקום (סגול, מגוון וירוק). כדאי להפריד בין תבליני התה לתבליני הבישול כדי לא לשתות תה בטעם עירית.

הנה כמה טיפים לגידול צמחי תבלין ולמה מומלץ לטפחם:
מרווה רפואית: מחטאת פצעים ומונעת קשקשים, יש לשתול אותה בנפרד.
טרגון: צמח רגיש לקור. משכך כאבי שיניים ומרענן נשימה.
נענע: צמח חזק מאוד שמשתרש בקרקע, חשוב לספק לו הרבה שמש והרבה מאוד מים, וכדאי לשתול אותו בנפרד או עם צמחי תבלין דומיננטיים אחרים. מחטא, מונע נדודי שינה וריח רע מהפה.
אורגנו: מסייע לטיפול בצרבות ובכאבי שיניים וראש. רגיש לקור ומעדיף קרקע מנוקזת.
כוסברה: ממריצה את זרימת הדם ומסייעת לתהליך העיכול. לשתול בשמש ישירה.
פטרוזיליה: מנקה את הכבד והכליות, מסלקת אבני מרה ומנקה את מערכת הדם. זקוקה להשקיה סדירה.
רוזמרין: מרגיע את מערכת העצבים ומסייע בהרחקת כינים משיער הראש.
לבנדר (אזוביון רפואי): מרפא בעיות עור, מרחיק כינים ומרגיע.
לואיזה: שיח רב שנתי שיכול לגדול לגובה שני מטרים, מיועד לשתילה בקרקעות מנוקזות היטב ובמיקום מוגן מרוח ישירה. הלואיזה מרגיעה את מערכת העצבים, מקלה כאבי בטן, הקאות ולחץ דם גבוה.
מליסה: מטפלת בכאבי בטן, בדיכאון ובהפרעות במחזור החודשי. הצמח דורש השקיה מרובה והצללה מפני שמש חזקה. מומלץ לשתול בנפרד.
עירית: יעילה לחיטוי ולטיפול בהצטננות. לספק צל חלקי.
שמיר: מפיג ריח רע מהפה ומקל כאבי בטן אצל תינוקות.
בזיליקום: זקוק להגנה מקור וגדל בתנאי שמש מלאה, כך שמומלץ לשתול אותו בקיץ.
רוקט: זקוק לשמש ישירה, לשתילה בערוגות מנוקזות היטב.
קורנית (טימין): זקוק לשמש מלאה.


>> מהמרפסת לצלחת: איך לשדרג את המרפסת הביתית עם צמחי תבלין