אנשים מגדלים צמחים בתוך הבית מסיבות מגוונות – ליופי, לטיהור האוויר ולהפגת מתחים. אבל ד"ר בריאנה לה-בוסק, מרצה למדעי הסביבה מאוניברסיטת דרום אוסטרליה ועמיתיה, ביקשו לחקור לעומק את סוג הקשרים שיש לאנשים עם צמחי הבית שלהם ומה אפשר ללמוד מזה על הקשר בין בני אדם לטבע. לכן הם ערכו סקר בקרב בעלי צמחי בית, ובו גילו שרבים יוצרים קשרים משמעותיים עם העציצים שלהם. יש כאלה שרואים בהם בני משפחה, דואגים לבריאותם וממש מתאבלים כשהם נובלים או מתים.
>> לכל הכתבות בערוץ living
התחביב הזה, מתברר, עתיק יומין. יש עדויות לכך שהמצרים נהגו להכניס צמחים לתוך הבתים כבר במאה השלישית לפני הספירה. בשרידי העיר פומפיי העתיקה נמצאו עדויות לשימוש בצמחי בית לפני יותר מ־2,000 שנה, ובאנגליה של ימי הביניים צמחי בית שימשו לרפואה ולבישול. גידול צמחי בית הפך לנפוץ ברחבי העולם במחצית השנייה של המאה ה-20. התופעה זכתה לתחייה מחודשת בתקופת מגפת הקורונה, ככל הנראה בשל הרצון להתחבר לטבע בזמן שבו הייתה גישה מוגבלת למרחבים ירוקים חיצוניים.
היתרונות של צמחי בית חורגים מעבר לקשר עם הטבע – מחקרים מראים שהם יכולים לשפר את מצב הרוח, להפחית מתח, לשפר פרודוקטיביות ואפילו להקל כאבים. עם זאת, לא כל האנשים חשים קשר באותה עוצמה עם הצמחים שלהם, כפי שמחקר מראה.
למה אנחנו אוהבים צמחים בבית?
במחקר נסקרו 115 מבוגרים אוסטרלים, בגיל 18 עד 69 שנים, שגויסו באמצעות פרסומים ברשתות החברתיות ופוסטרים באוניברסיטת דרום אוסטרליה. כ-69 אחוז מהמשתתפים היו נשים, 30 אחוז גברים ואחוז אחד הגדירו עצמם כלא-בינאריים. למשתתפים היו בממוצע 15 צמחי בית. חלקם החזיקו בעציץ בודד – בעוד שמשתתף אחד טיפח לא פחות מ-500. הצמחים הנפוצים ביותר, אגב, היו סוקולנטים, פוטוס ומונסטרה. הצמחים מוקמו בעיקר בסלון, במטבח ובחדר השינה.
בקרב כל המשתתפים דווחו 11 יתרונות בגידול צמחי בית: חצי מהמשיבים הדגישו את ההיבט האסתטי של צמחי הבית – הם תיארו אותם כ"נעימים לעין", כאלה ש"מרככים את החלל" ו"מוסיפים צבע". אחרים דיווחו על שיפור באיכות האוויר ועל תחושת רוגע שהצמחים משרים עליהם. יתרונות נוספים (שצוינו פחות) כללו: עזרה בהטמעת הרגלים, שיפור בריאות גופנית, הסחת דעת חיובית, הקלה בעייפות וריח נעים.
4 סוגי קשרים עם צמחי בית
המחקר זיהה ארבעה טיפוסים עיקריים של קשרים שאנשים יוצרים עם צמחי הבית שלהם:
- מחוברים מאוד (14% מהמשיבים)
אנשים אלה תיארו קשר רגשי עמוק עם הצמחים. לדוגמה: "הם כמו הילדים שלי" (גבר, 28); "אני משקה אותם ודואגת להם כמו לבני משפחה" (אישה, 26); "היום בכיתי כשעלה נשבר לאחד הצמחים שלי, אז אפשר לומר שאני די קשורה אליה" (אישה, 21); "אני מרגישה נורא אם צמח מת. כאילו אכזבתי אותו. לרוב אני קוברת אותו בגינה" (אישה, 34) - מעורבים (42% מהמשיבים)
האנשים בקבוצה זו נהנים מהצמחים ומטפלים בהם, אך ללא קשר רגשי עמוק. לדוגמה: "להשקות אותם ולראות אותם גדלים זה מרגש. אני גאה בעצמי שהצלחתי לשמור אותם בחיים כל כך הרבה זמן" (אישה, 22); "אני עצובה כשאחד מהם קמל, ושמחה כשהם נראים רעננים ומושקים" (אישה, 22) - מעורבות מוגבלת (23%)
משיבים אלה נהנו מהימצאותם של צמחי הבית, אך השקיעו זמן מועט בטיפול בהם ולא יצרו קשר רגשי משמעותי איתם. לדוגמה: "צמחי בית זה נחמד, אבל יש לנו חלונות גדולים שמכניסים את הגינה לתוך הבית, וזה יותר חשוב לנו" (אישה, 45) - ללא קשר כלל (12%)
משיבים אלה לא פיתחו כל קשר לצמחי הבית שלהם. לדוגמה: "כמעט לא השקיתי אותו כי זה סוקולנט" (גבר, 21); "כולם מתנות, לא משהו שאני הלכתי לקנות בעצמי" (גבר, 21)הסחת דעת חיובית|צילום: Taras Garkusha, SHUTTERSTOCK
המחקר, מסבירה לה-בוסק, מצביע על כך שצמחי בית יכולים להעשיר את חיינו בדרכים שאנו רק מתחילים להבין. ואומנם כי הנתונים נאספו בשנת 2020, בעיצומה של מגפת הקורונה, הקשר שאולי השפיע על התוצאות, אך חשוב לטענתה להמשיך לחקור את הקשר בין בני אדם לצמחים ולהבין כיצד הטבע עשוי לשפר את הבריאות והרווחה שלנו.