גינת הבית יכולה להיות המקום המושלם אבל גם אכזבה אם מופע הצמחייה לא נראה כמו שדמיינתם או כשלא נוח להסתובב בה או להציץ על היופי שלה מתוך הבית. גינה צריכה תכנון נכון, זמן להתבוננות וכמובן סבלנות כדי שתגשים את כל החלומות של בעליה. טעויות בהקמתה קורות כשלא שוקלים מראש אפשרויות כבר מהצעד הראשון, ולכן כדאי להכיר אותן ולדעת להימנע מהן.
>> לכל הכתבות בערוץ living
כשהגינה מתוכננת בלי זרימה
כדי למקסם את החוויה בגינה רוצים לכלול בה הכל מהכל, ובסופו של דבר נחסך נוף הגינה וגם לא נעים להתהלך בה או ליהנות ממנה. נדמה שאין סיכוי להתבלבל בעיצוב שטח קטן, אבל כדי להפיק ממנו את המרב, נעשתה חלוקה מוקפדת לרבדים שונים של שימוש ונוף. המדשאה מוקמה במפלס נמוך יותר, הרחק מקו הבית, כך שהדשא לא משתלט אלא משתלב בעדינות. הירידה למדשאה מתבצעת דרך מדרגות רחבות, שבהן משולבות מדרגות ישיבה ופתחי גינון. "תכנון כזה יוצר מעין טריבונה אינטימית, שמשרתת גם ישיבה חופשית וגם קשר עין בין האזורים העליונים לתחתונים של הגינה", אומר מתכנן הגינה איתי שלם. "החלוקה לגבהים מאפשרת תכנון עם זרימה – כל אזור מוגדר, אך אין חיץ חד בין הפונקציות. אזור האוכל ומטבח החוץ מוקמו בעומק הגינה, וכך נוצרת חוויה של התרחבות ככל שמתרחקים מהבית. הגן מתגלה בהדרגה והמעברים בין האזורים נעימים, מדורגים ונוחים אם לשימוש יום-יומי ואם לאירוח".
כשהגינה לא מחוברת עיצובית לבית
כאשר אין התאמה עיצובית או רעיונית בין סגנון הבית לבין עיצוב הגינה, נוצרת תחושת ניתוק. הגינה אמורה להיות המשך ישיר והרמוני של הבית – הן מבחינת חומרי הגלם, הצבעים והקווים העיצוביים, והן מבחינת התחושה הכללית. תכנון נכון יוצר זרימה טבעית גם בין הפנים לחוץ, כך שהגינה תרגיש כחלק בלתי נפרד מהמרחב הביתי. בדירה תל אביבית הממוקמת בקומה השמינית שורה התחושה של מגורים בבית פרטי בין השאר על ידי חיבור לגינה. ביציאה מהמעלית תוכננה כניסה אישית ומזמינה דרך פטיו פראי שמוביל פנימה כמו גינת קדמית. בחוץ כל אזור מחובר לפונקציה בבית: פינת אוכל חיצונית לצד המטבח, פינת ישיבה ושכשוכית לצד חדר שינה, שולחן אש וחוויית שקיעה מהסלון.

כשתכנון הגינה לא מותאם למיקום ולאקלים
שתילה לא מתוכננת עלולה להוביל לצמחים לא מתאימים למיקום או לאקלים, או לחלופין – לחוסר איזון בגבהים, בצבעים ובעונתיות. תכנון מוקפד מביא בחשבון את כיווני השמש, מרווחי שתילה מתאימים, התפתחות עתידית של הצמח והשתלבותו הכללית בנוף, ויתרום לאסתטיקה, לנוחות התחזוקה ולבריאות הצמחייה לאורך זמן. "תכנון אידיאלי של גינה ייעשה עם אדריכל הבית כדי למנוע בעיות ואי דיוקים", מסביר זאביק דיאמנט מ"שדות עיצוב והקמת גינות". "ביחד נקבע את מפלס הבית, אם הסלון יפנה למזרח או מערב, גינה לכביש או לפנים הבית, האם שביל הכניסה יהיה טכני בלבד או שביל טיול שתכנון הגינה מתחיל כבר ממנו או איך תמוקם הבריכה, לאורך או לרוחב". לאחר שלב זה מתחיל תכנון הצמחייה והגינון, והאידיאל הוא ליצור אזורים שונים בגינה ולשלב בכל אחד מהם צמחייה בהתאמה כדי "להרגיש גינה". "אפשר לשלב צמחייה נמוכה בשטחים מרוצפים ולשתול ליד עץ כדי להעניק צל וקרירות. בגינה גדולה עם שטחי ישיבה שונים נקשור בין הפינות בעזרת צמחייה או ננתק אותן".
כשהגינה עמוסה מדי
גינה עמוסה בצמחייה, פריטים דקורטיביים או רהיטים עלולה להכביד על התחושה הכללית וליצור עומס חזותי שמבלבל את העין. כמו בכל תחום עיצובי, גם בתכנון גינה חשוב לדעת להשאיר מרווח נשימה. עיצוב מאוזן יבליט את מה שחשוב באמת, יאפשר תנועה חופשית ויעניק לגינה תחושת שלווה וניקיון. "עדיפה שתילה דלילה, אבל איתה חשוב ליצור מרבדים ירוקים, אם על ידי צמחים נמוכים ירוקים ואם על ידי שיחים עם מרווחי שתילה גדולים, וביניהם ניתן לשלב אבני מדרך", אומר מתכנן הנוף גיל רוזלי מ"אלונים מעצבים בנוף". "גם מי שאוהב קו פראי יכול ליצור אותו ללא עומס אם יבחר למשל צמחים במראה 'בר' לצד עץ אלון שמקשר מיד לטבע של רמת הגולן".

כשבגינה חייבים דשא
דשא הוא חלק מהגינה יותר כהרגל מאשר רצון למראה מטופח ואחיד. כשמתכננים גינה צריך לדעת שדשא אינו חובה ולעיתים אפילו מיותר. הוא דורש תחזוקה שוטפת, גיזום והשקיה מרובה, והבשורה הטובה היא שיש חלופות חסכוניות וידידותיות יותר לסביבה כמו חיפויי קרקע טבעיים, אדני עץ, שבילים או שטחי צמחייה מגוונת. גם גינה נטולת דשא יכולה להיות יפה, פורחת ופונקציונלית.
"דשא פרקטי לבית עם ילדים, אבל דווקא כשהוא איננו, נפתחות עוד אופציות, למשל לגינון פראי ארצישראלי שמחקה את הטבע עם סלעים, צמחייה מסוימת, שימוש באבן טבעית ומשחקי טופוגרפיה שיוצרים תלת ממדיות במבט אחד עם גבהים שונים", אומר רוזלי מ"אלונים". "זה יכול להיות תל עם עץ מעניין, מדרון עם סלע יפה ומשחקי גובה עם צמחייה, שיח שגדל על גזע מפוסל ועוד".
דיאמנט מ"שדות" מוסיף כי מי שמחפש תחזוקה מינימלית עדיף שלא יבחר דשא אלא דווקא גינה ששומרת על עצמה. "במקום דשא משתמשים בריצוף מחומרים טבעיים וצמחים ירוקים, עצים שמשתנים עם עונות השנה וצמחים שמחדשים את עצמם. יש עצים עם פריחות מעניינות וצבעי שלכת יפים. בגינות קטנות, שהן יותר בוסתניות, יש מקום לפינות חמד שונות לאירוח, לקפה של בוקר ועוד, והתחזוקה יכולה להסתיים ב-4-3 פעמים בשנה"
כשלא מתאימים את הגינה למשפחה
גינה שלא מתחשבת בצרכים ובהרגלים של בני הבית תיראה אומנם יפה אך לא תשרת את ייעודה. משפחה עם ילדים קטנים תזדקק למרחב פתוח ובטוח למשחק, בעוד שמארחים קבועים יעדיפו אזור ישיבה מוצל ונוח. גינה מוצלחת היא כזו שמתוכננת מתוך הבנה של שגרת החיים, התחביבים וההרכב המשפחתי – ומשלבת פונקציונליות עם אסתטיקה. "המשפחה היא שבונה לנו סיפור של גינה, ולא אנחנו אלה שבונים סיפור של משפחה", אומר עמי טווינה מלחין גינות. "אין טעם להשקיע במטבח חוץ מפונפן עם מנגל כשהמשפחה טבעונית, ואם היא אוהבת לארח, צריך לדאוג שיהיו יותר שטחים מרוצפים. לזוג עם ילד לא נתכנן גינה כמו למשפחה מבוססת שהילדים שלה מתבגרים וצריכים אזורים עם פרטיות, ובכל מקרה נבנה את הצמחייה לפי תנועת האדם וניצור גינה עם מוטיבים חוזרים כדי ליצור סדר וביטחון תחושתי". בבית של משפחה מבוססת הבריכה מאפשרת לארח חברים, לשחות ולעסוק בספורט, כל בן בית והצרכים שלו. "ההשתקפות שנוצרה בבריכה נותנת תחושת גודל למרות שלא הגדלנו את שטח הבריכה על חשבון הגינה", הוא מסביר.
שטחים צרים מדי של פרחים במקום מצע רחב של שיחים
כאשר משלבים פרחים רק ברצועות צרות או בשוליים, הם מתקשים לבלוט ולעיתים נותנים תחושה של קישוט זמני ולא חלק אינטגרלי מהגינה. לעומת זאת, מצעים רחבים של שיחים פורחים או רב-שנתיים יוצרים עומק, נפח ורצף עיצובי בגינה. שילוב נכון בין שיחים, פרחים ועומקי צבעים יוצר מרקם עשיר והרמוני, שמחזיק מעמד לאורך עונות השנה ומקנה תחושת מלאות טבעית.
