אריזות בצבעים עזים עושות יותר מאשר רק למשוך תשומת לב על מדפי החנות. מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Journal of Marketing  מגלה כי צבעים רוויים במיוחד על אריזות מוצרים משפיעים באופן משמעותי על תפיסות הצרכנים לגבי עוצמה ויעילות – מה שעלול להוביל גם להתנהגויות בלתי מכוונות כמו שימוש לקוי או מופחת במוצרים.

המחקר, שנקרא "Color Me Effective: The Impact of Color Saturation on Perceptions of  Potency and Product Efficacy", ונערך על ידי לורן איי. לברק מאוניברסיטת רוד איילנד, סטפני סון, ברברה זיגבארט וקריסטי אשלי, בוחן כיצד אלמנטים עיצוביים חזותיים – בייחוד רוויה צבעונית – משפיעים על התנהגות הצרכנים.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> גם אתם נופלים בהם: הטריקים הפסיכולוגיים של אריזות המוצרים

"מצאנו שצרכנים נוטים לקשר צבעים רוויים מאוד – כמו אדום בוהק או כחול עמוק – עם מוצרים חזקים ויעילים יותר", אומרת לברק. "בעוד שזה יכול להגביר את תחושת הביטחון בקטגוריות מסוימות, זה גם עלול להוביל לפרשנות שגויה ומסוכנת, בייחוד במוצרים הקשורים לבריאות או בטיחות."

צבעים רוויים מעצימים את תחושת העוצמה

מוצרים עם אריזות צבעוניות ובולטות נתפסים בעקביות כחזקים ויעילים יותר ממוצרים עם צבעים רגועים. ההשפעה הזו בולטת במיוחד בקטגוריות כמו חומרי ניקוי וחיטוי, שם צרכנים מקשרים צבעים חזקים עם עוצמה גבוהה יותר.

סיכון לשימוש לקוי או מופחת

התפיסה של עוצמה מוגברת עלולה להוביל לתוצאות לא צפויות. לדוגמה, צרכנים עשויים להשתמש במינון נמוך מדי של חומר חיטוי צבעוני, מתוך הנחה שכמות קטנה תספיק. באופן דומה, תרופות עם אריזות נועזות עלולות להיתפס כחזקות מדי – מה שעלול לגרום למשתמש להסס או ליטול אותן בצורה לא נכונה.

תרופות (צילום: LifeCollectionPhotography, Shutterstock)
גם בתרופות הצבע משפיע|צילום: LifeCollectionPhotography, Shutterstock

"צרכנים שופטים מוצרים במהירות על פי האריזה", מסבירה סון. "למרות שצבעים חזקים יכולים לשפר את האטרקטיביות, הם גם עלולים להטעות לגבי אופן השימוש – דבר שמדאיג במיוחד במוצרים כמו תרופות או חומרי חיטוי."

השלכות עבור משווקים ומעצבי מוצר

הממצאים מצביעים על דילמה לשיווק ולעיצוב: צבעים בולטים באריזות יכולים להעביר תחושת יעילות ולמשוך תשומת לב, אך יש להשתמש בהם באחריות כדי להימנע מהשפעות שליליות.

"עיצוב אריזה הוא לא רק עניין אסתטי – אלא גם עניין של פונקציונליות ואמון", מוסיפה זיגבארט. "חשוב שמרכיבי העיצוב החזותי יתאמו את מטרת השימוש של המוצר, בייחוד במוצרים הדורשים דיוק ובטיחות".

 

 

ואלה המלצות המחקר

עיצוב אריזות:  מותגים יכולים להשתמש בצבעים חזקים להבלטת תחושת עוצמה, אך חשוב לצרף הוראות שימוש ברורות שימנעו פרשנות שגויה.

קמפיינים חינוכיים:  גופי מדיניות וקמעונאים יכולים להוביל קמפיינים להעלאת מודעות לשימוש נכון במוצרים – כדי לצמצם נזק ובזבוז.

מאמצי קיימות:  התמודדות עם שימוש לקוי או מופחת במוצרים עשויה להפחית בזבוז מיותר ולתרום לאיכות הסביבה.

המחקר מדגיש עד כמה חשוב לתאם בין עיצוב חזותי, ציפיות הצרכנים ופונקציונליות המוצר. בעולם שבו האריזה היא פעמים רבות נקודת המפגש הראשונה בין המוצר לצרכן – חשוב למצוא את האיזון הנכון.