שימוש נכון בתאורה הוא כבר לא נחלתם של מעצבי הפנים בלבד. כיום, כל אחד מאתנו מבין כי כל שינוי עיצובי דורש תכנון חכם גם של גופי התאורה במבנה - שכן להם השפעה מהותית על עיצוב החלל כולו. בשונה מהעבר, בו עיצוב היה הדרישה היחידה, כיום ב-2019 עולם התאורה מתייחס גם לפונקציונאליות ומתחשב בסוג החללים שאנו רוצים להאיר, בין אם הם ביתיים, תעשייתיים או מסחריים. לכן, בעת עיצוב תאורה יש לקחת בחשבון פרמטרים כגון מקורות אור בחלל, העיצוב הכולל, ריהוט, שילוב אור טבעי עם מלאכותי וכדומה.
אסתטיקה בחדר השינה, פרקטיקה במטבח
בשביל להבין איך עושים את זה, שוחחנו עם לירן דדון, יועץ תאורה ומנהל סניף "דיל תאורה" פולג נתניה, ואספנו עבורכם את כל הטיפים החשובים לעיצוב תאורה בהתאמה מדויקת לחדרי הבית: "נתחיל מחדרי השינה, שם ישנה חשיבות מכרעת להתאמה בין גוון האור לגודל החדר, לצבע הריהוט ולגובה התקרה וכל זאת בכדי להשיג תאורת אווירה".
לפי דדון, דוגמה לתאורת אווירה נכונה בחדר השינה היא שילוב של מספר אלמנטים עיצוביים, למשל שני גופי תאורה זהים התלויים מן התקרה מעל זוג שידות המיטה, או שני גופי תאורה צמודי קיר כמנורות קריאה בסמוך לכל שידה. לעומת זאת, בחדר שינה לילדים אפשר להוסיף גופי תאורה צבעוניים עם קריצה, למשל עם ציורי כדורגל, דמויות אהובות או אפילו בצורת אווירון, וכך לצרף מימדים נוספים לאווירה.
בשונה מחדרי השינה, ברוב המטבחים נצטרך תאורה טכנית – על בסיס פרופילים, פסי צבירה ופסי מגנט. "מדובר על תאורה מקצועית שכן המטבח הוא אזור מאד פעיל ועליו להיות פרקטי, וכך גם התאורה שבו".
"בשביל לעבוד במטבח בנוחות מקסימלית, יש צורך בתאורה חזקה וצמודת תקרה", ממשיך דדון. "אם יש במטבח אי, נרצה תאורה נעימה יותר כי הוא מרכז סביבו את בני המשפחה. בכל מקרה, כדאי להשתמש במטבח בנורה חסכונית שכן מדובר בתאורה שפעילה חלק גדול מהיום".
חדר נוסף שבו יש צורך בתאורה טכנית הוא זה שמיועד לעבודה: "בחדרי עבודה חשובה מאוד תאורה לבנה וחזקה – אך כזו שאינה מסנוורת", אומר דדון. "ניתן לשלב לדים שנותנים אפקט מעולה בחדרי עבודה ביתיים ובמשרדים ובמידת הצורך ניתן להציב עוד מנורה רגילה או מנורת שרטוט על שולחן העבודה עצמו".
מה לגבי הסלון?
ואם בעיצוב עסקינן, הרי שנושא התאורה נוגע באופן ישיר בטרנד ונוחות. כך הפך השנדליר הקלאסי אשר ממוקם מעל שולחן האוכל או בסלון לבעל זיקה לסגנון כפרי, בעוד חובבי הסגנון המודרני יעדיפו גופי תאורה ישרים וחלקים המעבירים מסר של פשטות וניקיון.
דדון מוסיף: "ישנו גם את עניין החשמל - חשוב לדעת מראש איפה נקודת החשמל בכדי להחליט על מיקום התאורה לשילובה ללא הפרעה בחלל".
ואיך מתמודדים עם המורכבות של עיצוב תאורת סלון? "הכי חשוב לבדוק האם הבית בנוי מחלל פתוח או שישנה חלוקה של סלון-מטבח בהפרדה ברורה", מסביר דדון. "אם הבית הוא חלל פתוח, יש צורך לחשב במדויק את אופן חלוקת התאורה במרחב בצורה מסודרת. מנגד, בעיצוב סלון שבו יש הפרדה בין חללים, חשוב שגווני האור בגופי התאורה יהיה דומים ויתכתבו אחד עם השני, שלא ייווצר בלגן ויזואלי בבית". דדון מדגיש שכדאי גם להתייחס אל גובה התקרה וצבע החלל ולהחליט האם רוצים בית שמעוצב בסגנון מודרני או כפרי. "בקיצור, צריך ללמוד את הבית ואת המשפחה", הוא אומר.
"כיום, בכל הקשור לתאורה יש אינסוף אפשרויות", מסכם דדון. אצלנו ב"דיל תאורה" קיימת גם האופציה להתאים גוף תאורה בהרכבה עצמית על בסיס דגמים קיימים, כלומר ממש לבחור בסיס, גוון וכדומה. מומלץ וחשוב מאד להיעזר ביועץ תאורה מקצועי ובעל ניסיון, בכדי להימנע מטעויות ובמטרה ליצור חלל עם תאורה הרמונית ומושלמת".