ממש לא מזמן חזר המעצב אריק בן שמחון מיריד עיצוב הבית שהתקיים לקראת סוף פברואר בפוזנן שבפולין, שמושך אליו בעיקר קניינים מהעולם כולו, ומפגיש בין מעצבים, יצרנים, מפיצים ויבואנים של מוצרי עיצוב פנים הבית. הריהוט של בן שמחון הוצג שם תחת המותג North confort, החברה הדנית שמפיצה את עיצוביו באירופה, ארצות הברית ומדינות המפרץ. הילד שגדל בבית דל אמצעים בבת ים הפך למעצב הבית של האלפיון העליון בישראל, וממשיך לגדול ולהתפתח ברחבי העולם. 

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> מאחד שיודע: הסודות שמאחורי ביג פאשן גלילות

עם כל מה שקורה בעולם, איך חווית את היריד השנה?

"אני חייב לומר שהיה מוצלח ומשמח במיוחד ושניכרת מגמה חיובית שמדגישה שוב ושוב את כוחו של העיצוב. בעולם שבו לכולם יש גישה לאתרים ולמאגרי מידע של חברות וכולם מדברים את אותה שפה, הרגשתי שדווקא אנחנו זהרנו כשהצענו מוצרים שאני מגדיר 'אחרים'. באירופה הצגתי לראשונה ב-2008, במסגרת Salone del Mobile, ואני זוכר שחשבתי לעצמי איזה כיף שכל המעצבים זהים ושאין קשר לארץ המוצא. למרות שאני מחשיב את עצמי איש העולם, עם הזמן הבנתי שאני כישראלי החי בתל אביב, כנראה עברתי חיים אחרים וגדלתי במקום 'אחר' - מדינה חמה שמדברים בה עם הידיים מצד אחד אבל שיש בה גאונים בתחום הקולינריה וההייטק מצד שני. הבנתי שיש מאפיינים למקום הזה ושכשאני מביא מהיצירות שלי לעולם, מן הסתם טבוע בהן ה- DNA שלי ושל המקום שבו אני חי. ככל שעוברות השנים, אני יותר ויותר מוקסם מאותו DNA ומהאופן שבו הוא משפיע על העיצוב שלי. אומנם העולם האסתטי שלי נטמע היטב בקונטקסט הבינלאומי, אבל הרבה דברים בו נולדו אצלי בבית, בעיירת הנופש והחוף הנפלאה, המודרנית והשמחה תל אביב. שיש בה את כל הדברים הנהדרים מהעולם אבל גם נגיעה מקומית שאין בשום מקום אחר". 

ראיון אריק בן שמחון בתערוכת העיצוב בפולין
בתערוכת העיצוב בפולין

ראיון אריק בן שמחון בתערוכת העיצוב בפולין
בתערוכת העיצוב בפולין

איך זה בא לידי ביטוי ביצירה שלך?

"היום, במפגשים שלי עם העולם, אני ממש רואה את כל זה ברור. כמעט אפשר לזהות שהעיצוב שלי ישראלי. יש למשל את כורסאות 'פיליפ' שלי שעשויות ראטן ועץ. מצד אחד, הן קלאסיות כי השתמשתי בקש ווינאי, מצד שני, הן נראות כמו כורסאות חוץ שהוכנסו לתוך הבית. או ספת 'קזבלנקה' שנראית כמו מרבץ כריות נמוך שהניחו עליו כריות משענת בדמות גזע עץ. זה מיד זורק אותי לסיני ולישיבה פחות פורמלית שהיא חלק מהתרבות המקומית שנוצרה כאן בלי שהתכוונו.

"אלו הם דברים שטבועים בי ונספגו בי מאז ילדותי והרבה פעמים רק אחרי שאני רואה את המוצר המוגמר שעיצבתי אני יכול לזהות את מקור ההשראה ואת ההקשר שלו. ההיסטוריה שלנו בישראל קצרצרה אבל היא משפיעה על היצירה שלי. כישראלי, אני מרגיש את הקלילות, הניידות, הזריזות והשמחה בהמצאות שלי, שנובעות כנראה מהעובדה שנולדתי בארץ צעירה".

ראיון אריק בן שמחון, ריהוט אריק בן שמחון (צילום: עודד סמדר)
ניכרה מגמה חיובית|צילום: עודד סמדר

אילו רהיטים הצגת בתערוכה והיכן הם מיוצרים?

"כמו בכל תערוכה – הצגנו את הקו הקלאסי שלנו ואת החידושים. האבולוציה שלהם ושל כל דבר שאני יוצר מתחילה תמיד במרכז הפיתוח שלי בתל אביב. כל מה שאני חולם ומייצר מתחיל ונגמר בעיר האהובה עלי. אני עובד עם אותם אנשי מקצוע כבר 30 שנה, ומרוב שאנחנו מכירים, לא רק שהפכנו למשפחה גאה, אנחנו גם מדברים את אותה שפה עיצובית. למדנו איך לגדול יחד ולפתח דברים נהדרים. אין הבדל בין מה שמוצג אצלי בתל אביב לבין מה שמוצג בעולם. אני לא מפריד בין קהלים ולא מנסה להיכנס לנעליים של אחרים. אני יודע לחשוב איך שאני חושב וכל השאר כבר לא תלוי בי. ליריד בחרתי פריטים שהייתי רוצה שיהיו לי, לחברים ולמשפחה שלי בבתים. כמו ילד קטן, אני משחק בנדמה לי ובורא לעצמי בדמיון בית חדש שיש בו רהיטים חדשים שאני מחליף ביניהם כל הזמן. מה שעולה לקו הגמר ומצליח - זה כבר תלוי בלקוחות. למרות שלרוב אני פוגע, לפעמים יש מוצרים שאני מאמין בהם ולא תופסים. להיות מעצב זה לנהל דיאלוג תמידי עם גוף דמיוני שקוראים לו 'קהל' ובאותו זמן להיות גם די בודד כי בסוף היום אתה יושב בסטודיו ומשרטט סקיצות לבד. הלקוחות הם המבקרים המשמעותיים ביותר והם הפוסקים. התפקיד שלי, להדליק אותם ולחבר אותם לסיפור שאני מספר".

ראיון אריק בן שמחון, ריהוט אריק בן שמחון (צילום: עודד סמדר)
.|צילום: עודד סמדר
ראיון אריק בן שמחון, ריהוט אריק בן שמחון (צילום: עודד סמדר)
באים מכל העולם ללמוד|צילום: עודד סמדר
ראיון, אריק בן שמחון באולם התצוגה ג (צילום: ליגיאה קיט)
.|צילום: ליגיאה קיט
 

יש מסר או סיפור שניסית להעביר דרך הרהיטים בתערוכה?

"הרהיטים הם משפחה והם מספרים סיפור, אחרת הקהל לא יתחבר אליהם. הסיפור אצלי הוא פיגורטיביות ובחירת החומרים. דרך זה, אני רוצה שאנשים יראו את הרהיטים ושהרהיטים יגרמו להם להרגיש. המטרה שלי זה להתחבר לרגשות שלהם. אני שמח שאני מצליח לעשות את זה בקרב קהל בינלאומי, שהוא נוקשה יותר מהקהל הישראלי".

באילו אתגרים נתקלת בזמן פיתוח הקולקציה?

"האתגר הוא להשתפר כל הזמן. להיות מעצב טוב זה להצליח להגיע אל כל הקהלים, בארץ או בעולם. לשמחתי, מוצר טוב מדבר כמעט תמיד בכל השפות. הקהל בישראל נפלא כי הוא הרבה יותר פתוח מרוב הקהלים בעולם, ולכן הרבה פעמים לפני שאני מוציא משהו לחו"ל אני יכול לבחון את ממד ההצלחה הפוטנציאלי של הפריט כאן בארץ. האתגר בחו"ל הוא לפצח את השמרנות של הקהל, ואני מרגיש שאני מצליח בזה יותר ויותר מתערוכה לתערוכה. כיוון שבעיניי רהיטים תורמים מאוד למצב הרוח, כיף לי להצליח לפתוח קהלים למחשבה אחרת ולייצר עבורם בית יותר חם ושמח".

ראיון אריק בן שמחון ג, אולם תצוגה אריק בן שמחון (צילום: עודד סמדר)
.|צילום: עודד סמדר
ראיון אריק בן שמחון ג, אולם תצוגה אריק בן שמחון (צילום: עודד סמדר)
.|צילום: עודד סמדר

ראיון אריק בן שמחון ג, אולם תצוגה אריק בן שמחון (צילום: עודד סמדר)
.|צילום: עודד סמדר

איך אתה רואה את המשך הדרך שלך בחו"ל?

"המטרה היא להמשיך לגדול ולהציג בעוד מקומות. כבר בתערוכה בפולין ראיתי שלקוחות שלפני כמה שנים קנו פריט אחד, מבינים היום שהם צריכים לקנות את הסיפור כולו. אני שמח ליצור עוד ועוד קשרים ולהיחשב בעיניהם כאוטוריטה. בימים אלה מגיע לארץ מנכ"ל רשת רהיטים גדולה מדובאי כדי לראות את השואורום שלנו, ובשבוע הבא יגיעו אליו נציגים מנורבגיה וצרפת. אנשי מקצוע מכל העולם רוצים ללמוד מאיתנו איך מציגים דברים ואיך מספרים סיפור. זה יפה ומרגש במיוחד כשזה חוצה תרבויות".

ראיון אריק בן שמחון ג, אולם תצוגה אריק בן שמחון (צילום: עודד סמדר)
.|צילום: עודד סמדר
_OBJ

_OBJ