בלילה כבר קר, וגם אם לא רטוב סביבנו אנחנו מתעטפים במעיל ונהנים להתכרבל תחת שמיכה עבה. כמה מכם ודאי מצרפים לחגיגה את החתול או את הכלב, והם בשמחה רבה קופצים על המציאה ומתכרבלים איתכם במיטה. ובכל זאת, אם מזג האוויר יהפוך מקריר לקר וסוער, רצוי לדאוג לחיות המחמד גם כשאנחנו לא בבית וגם אם החלטנו היום לוותר על השינה המשותפת.
מתי יש להלביש לכלב מעיל?
כשהטמפרטורות יורדות ומזג האוויר קר וסוער, מומלץ לשמור על בעל החיים בבית בחדר מחומם ומאוורר. כשאתם מוציאים את כלבכם לטיול, זכרו שאם לכם קר קרוב לוודאי שגם לו. אם אין באפשרותכם להכניס את הכלב או את החתול הביתה, הקפידו שהם יהיו במקום מחסה יבש וחמים, מוגן מרוחות, מגשם ומסכנת הצפה.
יש גזעי כלבים, כדוגמת האסקי הסיבירי וסמויאד, שלהם יש פרווה ארוכה וסמיכה העמידה לתנאי קור. לעומתם, לתחש, לפאג ולכלבים קטנים אחרים יש פרווה דקה והם רגישים לקור. על כן יש לצאת עמם לטיולים קצרים כשהם לבושים בסוודר או במעיל.
בשנים האחרונות אפשר לראות יותר ויותר כלבים לבושים במיטב האופנה. למען האמת, במקרים רבים אין הכלב זקוק לפריט לבוש לשם חימומו, שכן פרוות הכלבים מבודדת ושומרת על חום גופם. בחורף כלבים וחתולים, כמו מיני יונקים אחרים, מצמיחים פרווה חדשה, צפופה ועבה - פרוות חורף. אבל יש מקרים שבהם הבגד הופך ליותר מסתם פריט לבוש אופנתי. כשיורד גשם למשל מעיל או שכמייה יסייעו לשמור על פרווה יבשה, וסוודר חמים יכול להועיל לכלבים קטנים, על אחת כמה וכמה כשמדובר בכלבים קירחים כמו סיני מצויץ או כלבים קצרי פרווה.
מומלץ שפריט הלבוש יהיה מבד נושם ועמיד בפני רוח וגשם, וחשוב מאוד שהכלב ירגיש נוח בתוכו. אם הבגד נרטב יש להסירו ולייבשו, שכן בגד רטוב עלול לפגוע ביכולת בעל החיים לשמור על חום גופו.
עניין של גיל ופחד מרעמים
גיל הכלב או החתול הוא גורם חשוב בחורף, מכיוון שגורים ומבוגרים רגישים יותר לפגיעות קור. כלבים מבוגרים הסובלים מבעיות פרקים עלולים ממש כמונו לסבול מכאבים חזקים בימים קרים, ובמידת הצורך אפשר לפנות לווטרינר כדי שימליץ על אמצעים להקלה על מכאובם. גם מצבי תחלואה, דוגמת סוכרת, מחלות לב, מחלות כליה ובעיות הורמונליות, עלולים לפגוע ביכולת בעל החיים לחמם את עצמו ולהקטין את עמידותו לתנאי קור. לפיכך מומלץ לא לחשוף בעלי חיים שבריאותם אינה תקינה לסביבה קרה.
כלבים וחתולים רגישים לרעשים חזקים כמו רעמים. רגישות זו עשויה להתבטא בתגובות חרדה, והחששנים יותר עלולים להיבהל ולברוח. בזמן סופת רעמים יש להרגיעם באמצעות ליטוף ודברי הרגעה, ובמקרי חרדה קיצוניים אפשר להיוועץ בווטרינר שיסייע במציאת פתרון להרגעה.
קטנטנים, ציפורים וכאלה עם דם קר
להבדיל מיונקים, זוחלים בעלי דם קר כדוגמת איגואנות ונחשים זקוקים למקור חימום חיצוני, בעיקר בחורף. אפשר לחמם את הכלוב באמצעות מנורת חימום או אבן חימום והטמפרטורה באקווריום צריכה להיות כ-25 מעלות. חשוב ליצור מפל טמפרטורות, כלומר שיהיה אזור חמים בתא ואזור קריר יותר, כדי לאפשר להם לווסת את טמפרטורת גופם. יש להיזהר מחימום יתר העלול לפגוע, מפני שלזוחלים אין קצות עצבים באיברי קצה דוגמת הרגליים, והם אינם מרגישים שהם נכווים. בימים יפים, כשהשמש זורחת, אפשר להוציא את הכלוב לשמש לכמה שעות, שכן איגואנות זקוקות לאור השמש לשם שמירה על בריאותן.
מרבית מיני התוכים והציפורים שמגדלים כחיות מחמד מקורם באזורי אקלים טרופי. בשל עובדה זו מזג אוויר קר עלול להיות סכנה ממשית עבורם. לכן חשוב להזיז את כלוב הציפורים מהחלון או מהדלת, שרוח קרה עלולה לחדור דרכם. במקומות קרים במיוחד או בימי קרה יש לכסותו בשעות החשכה כדי לשמור על טמפרטורה נוחה. בבתים המחוממים בעזרת אח בוערת, תנורי גז או תנורי נפט צריך להיזהר שלא לפגוע בבעל הכנף; עופות רגישים במיוחד לעשן, ועל כן חשוב להקפיד על אוורור החדר.
מתוקף היות המכרסמים קטני ממדים הם רגישים במיוחד לקור, ועל כן מומלץ לספק להם חומרי ריפוד לכלוב. במקרים שאי אפשר להכניסם הביתה, בפינות חי לדוגמה, יש להקפיד על מחסה יבש, מוגן מרוחות ומרטיבות ורצוי אף לחמם את הכלוב. מיני מכרסמים נוטים להוריד את רמת הפעילות שלהם בתקופות הקרות, וכמה מהם נכנסים לשנת חורף. מזון עשיר ואיכותי יסייע להם לעבור את התקופה הזאת באופן הטוב ביותר.
ד"ר דורון נרי וד"ר ערן גרין הם וטרינרים במרכז וטרינרי רמת השרון
הכתבה המלאה התפרסמה במגזין עיתון חי, ינואר 2011
לקבלת גליון של עיתון חי במתנה לחץ כאן
להזמנת מנוי