פרשת היעלמותו המסתורית של הארנק הדיגיטלי, שהמשטרה הייתה אמורה להשיב לעבריין ההימורים שי סיבוני בהתאם להוראת בית המשפט העליון, ממשיכה לטלטל את מערכת אכיפת החוק. הסיפור, שנחשף לראשונה ב-mako במסגרת סדרת כתבות, הביא את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר לדרוש הסברים מהמשטרה: כיצד נעלם הארנק, באילו נסיבות, ומדוע תשלם המדינה מכיסה פיצוי עצום של כ-7.5 מיליון שקלים לעבריין.

"השר ביקש הסברים על השתלשלות האירועים בפרשה", אמר גורם המקורב אליו. "ברור שהיה כאן מחדל. הייתה רשלנות, והוא מעוניין לקבל לידיו את הממצאים כדי למנוע הישנות של מקרים דומים בעתיד. בסופו של דבר מדובר בכספי ציבור".

למרות שמונה קצין בודק לפני כשמונה חודשים, המשטרה עדיין לא חשפה את ממצאי הבדיקה, ולא הסבירה לציבור כיצד התרחש הכשל החמור שהוביל לאובדן הארנק.

"אני לא מבין מה יש למשטרה להסתיר", תהה קצין בכיר. "איפה השקיפות הציבורית? היה כאן מחדל למה לא לפרסם את המסקנות ומה נעשה כדי להבטיח שזה לא יקרה שוב? בסופו של דבר, המדינה משלמת לעבריין, וההתנהלות של המשטרה מעוררת שאלות קשות".

גורמים במשטרה הסבירו כי הארנק התקבל לפני כשבע שנים, בצירוף מעטפה סגורה שהכילה קוד בן תשע ספרות ואותיות. לדבריהם, הנהלים דאז לא היו מחמירים כפי שהם כיום.

"נכון, הקוד אבד", הודה גורם בכיר. "היו הרבה דיונים בתיק, הוא עבר בין גורמים שונים, ולא בוצע גיבוי. אנחנו לא סבורים שמדובר בגניבה אלא ברשלנות, נקודה. לכן מח"ש בדקה את העניין, אך לא פתחה בחקירה פלילית. מדובר במקרה תקדימי, מביך, אבל כזה שלמדנו ממנו. היום אנחנו הרבה יותר מיומנים בניהול נכסים דיגיטליים".

לדברי בן סמוחה, מייסד אתר CRYPTOJUNGLE והמכללה לבלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים, הסיבה להיעלמות הארנק ברורה: לא בוצע גיבוי למפתח הדיגיטלי. "בסבירות גבוהה מאוד, סיבוני מסר למשטרה את הארנק הפיזי באמצעות חומרת אחסון ייעודית, בצירוף קוד סודי. באמצעות אותו קוד ניתן לבדוק את תכולת הארנק בכל רגע. אם המשטרה לא גיבתה את הקוד, אין דרך לשחזר את המטבעות. המשמעות היא אובדן מוחלט של נכס בשווי מיליוני שקלים. האחריות היא של מי ששמר, כלומר, משטרת ישראל".

סמוחה הדגיש כי "גיבוי המפתח הדיגיטלי הוא האלמנט החשוב ביותר, בין אם בפתק, על המחשב או הטלפון. ברגע שהוא אובד, אין אפשרות לשחזר את התכולה. זה העיקרון של ארנקים מבוזרים".

עם זאת, לדבריו, המשטרה התקדמה מאוד בשנים האחרונות בתחום הדיגיטלי, וקשה להאמין שתקלה חמורה כזו הייתה מתרחשת כיום. "שוטרים עוברים היום הכשרות רבות בתחום הזה, וניכר שהמודעות גבוהה בהרבה מאשר בעבר".

במהלך מעצרו של סיבוני בשנת 2018, החרימה המשטרה את הארנק הדיגיטלי, ובו 19.15 ביטקוין ו-83 את'ריום, שהועברו לאחסון ביחידה הכלכלית של להב 433. סיבוני עתר לבית המשפט העליון בדרישה לקבל את הארנק בחזרה, ובית המשפט נעתר לו כבר לפני כשלוש שנים. אך מאז הארנק נעלם, והמשטרה לא הצליחה לאתרו.

תגובתו של שי סיבוני: "בניגוד לכל הפרסומים השונים בתקשורת, לא קיבלתי, ישירות או באמצעות עורכי דיני - שילה ענבר ושחר חצרוני, שום התייחסות ממשטרת ישראל ו/או מהקצין הבודק ו/או מהמחלקה לחקירות שוטרים כיצד התרוקן הארנק הדיגיטלי שנתפס ממני ממטבעות הביטקוין והאת'ריום שהיו בו".

ממשטרת ישראל נמסר: "עם היוודע למשטרת ישראל דבר היעלמותם של המטבעות הווירטואלים, הועבר דיווח מיידי למח"ש אשר לאחר בדיקה, דיווחה למשטרה כי אין חשד פלילי נגד מי מהשוטרים שטיפלו במקרה. בנוסף לכך, מונה קצין בודק אשר מסר את המלצותיו והופקו הלקחים הנדרשים. המשטרה פועלת למימוש החלטת ביהמ״ש לפיה עלינו להחזיר הכסף לבעליו שממנו נתפס".